Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak je to ve skutečnosti s populární keto dietou? S přebytečnými kily pomůže, ale zdraví může uškodit
Zdroj: Pixabay.com, Zuzyusa

Hledáte nejvhodnější dietu, která vám pomůže shodit povánoční kila? Keto dieta by mohla být to pravé ořechové, ale jako každá dieta má svá pro a proti. Dali jsme dohromady ty nejvýznamnější plusy a mínusy jídelníčku složeného hlavně z bílkovin a tuků, finální rozhodnutí, zda zkusit, či nezkusit, už je na vás.

Co je to keto dieta a co způsobuje?

Pokud si právě teď vybíráte dietu, která vám pomůže dodržet novoroční předsevzetí a shodit přebytečná kila z minulého roku, zřejmě už jste narazili na tzv. keto dietu, která se těší velké oblibě, a to i u body builderů a profesionálních sportovců. Oč vlastně jde? Název keto dieta vychází z toho, že tento způsob stravování uvede naše tělo do tzv. ketózy, během níž se primárním zdrojem energie pro organismus stávají tuky místo sacharidů, proto právě tuky při této dietě spalujeme, což je v honbě za menší váhou a dokonalou vyrýsovanou postavou zásadní.

Keto dieta tedy spočívá ve zvýšeném příjmu bílkovin a tuků a naopak ve výrazaném omezení sacharidů. Pro úplné začátečníky - sacharidy nejsou jen sladkosti nebo čokoláda, počítá se sem i pečivo včetně celozrnného, ovesné vločky, ovoce, zelenina... Při keto dietě si tak budete dopřávat jídla jako velký hovězí steak přelitý avokádovým dipem, vejce s vypečenou slaninou nebo ořechy a semena. Keto dieta zní díky tomu velmi lákavě, a proto se stala v posledních letech velice populární. Ale jako každá dieta má svá pro a proti a my se je nyní pokusíme shrnout.

Klady: Rychlé hubnutí i pro lenochy

Pokud nám jde o číslo, které ukazuje ručička váhy, pak je keto dieta opravdu vhodná, protože díky spalování tuků se toto číslo poměrně rychle zmenšuje. Fakt, že při ní do jídelníčku zařadíme více tučných jídel a maso, navíc pomáhá omezovat pocity hladu, a dokonce i pověstnou "mlsnou", která nás při dietě často honí a rovněž je častým původcem nezdaru. Keto dieta je navíc vhodná pro lidi, kteří se příliš nehýbají - kromě pravidelného cvičení skoro vůbec, což je většina z nás, obzvlášť v domě home officů a lockdownů. Při tomto způsobu života není potřeba mnoho sacharidů, protože naše těla nevydávají tolik energie, a tak je dieta z tuků a bílkovin dostatečná.

Zápory: Pomalejší mozek a vyšší cholesterol

Pro koho ale jídelníček obsahující minimum sacharidů vhodný není, to jsou hodně aktivní lidé, kteří energii z nich prostě potřebují, protože jí také výrazně více vydají. Pokud i v době koronavirové docházíte do práce, chodíte na procházky, jezdíte na výlety, hýbete se každý den a sportujete víckrát než 3x týdně, keto dieta pro vás není tou nejvhodnější cestou.

Zároveň je potřeba si uvědomit, že nějaký cukr naše tělo zkrátka potřebuje, aby bylo plně funkční. Týká se to zejména našeho mozku, který je díky cukru bystrý a pohotový. Požívání velkého množství tučných jídel nám může dlouhodobě nepříjemně zvýšit cholesterol. A protože keto dieta nahrazuje rostlinnou stravu jídlem s vysokým obsahem tuků, pro tělo to znamená i menší příjem vlákniny, která je nezbytná neje pro správný chod zažívání, ale zároveň krmí "dobré" bakterie v těle, kterých bez ní ubývá. Například ženy si tedy dlouhodobým udržováním keto diety mohou zadělat na nepříjemné poševní infekce.

Závěr

Keto dieta má relativně dobré výsledky, navíc je složena tak, že i velcí jedlíci ji dokážou vydržet. Jako každá dieta, která zaručuje rychlý úbytek kil, by se ale neměla držet dlouhodobě. Jediná opravdu zdravá dieta, díky níž zůstaneme nejen štíhlí, ale i fit, je ta složená z vyvážené stravy, kde ničeho nepřebývá a nic neschází. Pokud se potřebujete dostat do formy po Vánocích a nemáte problémy se srdcem nebo krevním tlakem, klidně ji zkuste, ale na léto si vyberte zase něco jiného.

Recepty k tomuto článku