Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku
Zdroj: Chuďasova chlebová polévka. Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Pečivo kupujeme skoro denně, ale málokdy odhadneme jeho množství. Proto patří starý chleba, rohlíky, veky a jiné druhy k nejčastěji vyhazovaným potravinám. A to je škoda! Pokud je totiž pečivo jen okoralé nebo suché, zaslouží si dostat druhou šanci. Možností k dalšímu využití je totiž hodně.

Topinky a krutony

Nejznámější klasika. Starší chléb je na topinky přímo ideální, protože se při smažení nerozpadne a nenasákne tolik tuku. Ze stejného důvodu se také hodí na obalení ve vajíčku. Suchý toastový chleba lze zase zpracovat při přípravě sladkého jídla podle tohoto receptu. Na kostičky nakrájené a v troubě nasucho dozlatova upečené pečivo pak můžete využít jako krutony do salátu nebo do již hotových polévek. Co by bez chleba byla třeba česnečka? Starý chléb patří ale také do italské zeleninové polévky ribollity.

Tip! Chuť krutonů lze vylepšit, když je předem potřete česnekem nebo trochou olivového oleje. Opečené kostičky pečiva jsou ale skvělé i do nádivky. Nejen, že je namočení v mléce nerozpustí na kaši, ale v nádivce pak při řezu vytvoří moc hezkou strukturu. Zkuste třeba tento recept.

Drobenka a falešný parmazán

Kupujete kvalitní rohlíky, nebo je dokonce sami pečete? Strouhanka z nich bude vynikající! Domácí je zkrátka domácí a navíc si pečivo můžete nastrouhat nebo pomlít tak hrubě nebo jemně, jak potřebujete. To ale není všechno. Nadrobený starší, ale ne úplně tvrdý chléb se dá zlehka opéct na pánvi, a pak slouží jako posypka na těstoviny nebo i na zmrzlinu. Pokud jej použijete na zmrzlinu, nadrobený chleba ještě před opečením ochuťte třeba skořicí, vanilkou nebo perníkovým kořením. Po opečení vznikne zajímavá, voňavá, sladká a křupavá drobenka. Když budete chtít udělat falešný parmazán, pak krajíce nejdříve potřete česnekem, a až pak je ručně rozdrobte a opečte.

Chlebová nebo housková polévka

Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 popisuje houskovou polévku slavná česká kuchařka Marie Janků-Sandtnerová. Podle tohoto předpisu stačí tvrdé housky nakrájet na kostky, osmažit na másle, zalít zeleninovou polévkou, rozvařit, prolisovat i se zeleninou, následně ještě zředit polévkou a povařit. Na závěr doporučuje Sandtnerová doplnit polévku tlučeným muškátovým květem, ve sladké smetaně nebo v mléce rozmíchaným vejcem a zelenou, jemně usekanou pažitkou. „Takto připravuje se též polévka chlebová, do které místo sladké smetany přidáme kyselou,“ doplňuje recept autorka.

Do omelety, kaší i do knedlíků

Chlebové drobečky skvěle ochutí vaječnou omeletu. Přidejte je už do syrových rozkvedlaných vajec a nechte je chvíli stát. Pak usmažte omeletu tak, jak jste zvyklí. Ta bude díky chlebu sytější. Drobečky z pečiva mohou ochutit také ovesné nebo jiné sladké či slané kaše. Další možností je využít na kostičky nakrájený chléb či rohlíky jako základ do knedlíků. A samozřejmě nesmíme zapomenout na žemlovku! Do té se hodí nejen starší rohlíky, ale i oschlý mazanec nebo vánočka.

Káva bez kofeinu

Pražené žito, ječmen nebo i žaludy byly v dřívějších dobách běžnými náhražkami kávy. A chlebová káva vlastně není nic jiného. Zbude-li vám kvalitní kváskový žitný nebo ječný chléb, rozdrobte jej na větší kousky a ty opečte v troubě dokřupava. Poté je zalijte vroucí vodou, nechte krátce odstát a přeceďte. „Káva“ je na světě! Dochutit se dá tradičně smetanou či mlékem a cukrem.

Starší chléb se také dá osvěžit a použít, jako by byl čerstvý. Stačí jej pokropit vodou a potom rozpéct v troubě. Ale počítejte s tím, že tento proces lze udělat jen jedenkrát, pak už by mohlo dojít k plesnivění.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Kamar

3. 12. 2022 21:58

Nedovedu si představit, jak by chutnala taková káva z chleba opečeného v troubě. Pražené obilí je něco úplně jiného.

adamos

13. 9. 2021 13:28

Té polévce ze starších housek říkavala babička - panádlová a z chleba - žebrácká - do každé přidávala lžičku sádla . . zdr ad:-*

Přidat komentář

Související obsah

Den citronové šťávy

Den citronové šťávy

Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více