Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku
6. 4. 2021 Tipy a triky
Pečivo kupujeme skoro denně, ale málokdy odhadneme jeho množství. Proto patří starý chleba, rohlíky, veky a jiné druhy k nejčastěji vyhazovaným potravinám. A to je škoda! Pokud je totiž pečivo jen okoralé nebo suché, zaslouží si dostat druhou šanci. Možností k dalšímu využití je totiž hodně.
Topinky a krutony
Nejznámější klasika. Starší chléb je na topinky přímo ideální, protože se při smažení nerozpadne a nenasákne tolik tuku. Ze stejného důvodu se také hodí na obalení ve vajíčku. Suchý toastový chleba lze zase zpracovat při přípravě sladkého jídla podle tohoto receptu. Na kostičky nakrájené a v troubě nasucho dozlatova upečené pečivo pak můžete využít jako krutony do salátu nebo do již hotových polévek. Co by bez chleba byla třeba česnečka? Starý chléb patří ale také do italské zeleninové polévky ribollity.
Mohlo by vás zajímat
Tip! Chuť krutonů lze vylepšit, když je předem potřete česnekem nebo trochou olivového oleje. Opečené kostičky pečiva jsou ale skvělé i do nádivky. Nejen, že je namočení v mléce nerozpustí na kaši, ale v nádivce pak při řezu vytvoří moc hezkou strukturu. Zkuste třeba tento recept.
Drobenka a falešný parmazán
Kupujete kvalitní rohlíky, nebo je dokonce sami pečete? Strouhanka z nich bude vynikající! Domácí je zkrátka domácí a navíc si pečivo můžete nastrouhat nebo pomlít tak hrubě nebo jemně, jak potřebujete. To ale není všechno. Nadrobený starší, ale ne úplně tvrdý chléb se dá zlehka opéct na pánvi, a pak slouží jako posypka na těstoviny nebo i na zmrzlinu. Pokud jej použijete na zmrzlinu, nadrobený chleba ještě před opečením ochuťte třeba skořicí, vanilkou nebo perníkovým kořením. Po opečení vznikne zajímavá, voňavá, sladká a křupavá drobenka. Když budete chtít udělat falešný parmazán, pak krajíce nejdříve potřete česnekem, a až pak je ručně rozdrobte a opečte.
Chlebová nebo housková polévka
V Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 popisuje houskovou polévku slavná česká kuchařka Marie Janků-Sandtnerová. Podle tohoto předpisu stačí tvrdé housky nakrájet na kostky, osmažit na másle, zalít zeleninovou polévkou, rozvařit, prolisovat i se zeleninou, následně ještě zředit polévkou a povařit. Na závěr doporučuje Sandtnerová doplnit polévku tlučeným muškátovým květem, ve sladké smetaně nebo v mléce rozmíchaným vejcem a zelenou, jemně usekanou pažitkou. „Takto připravuje se též polévka chlebová, do které místo sladké smetany přidáme kyselou,“ doplňuje recept autorka.
Do omelety, kaší i do knedlíků
Chlebové drobečky skvěle ochutí vaječnou omeletu. Přidejte je už do syrových rozkvedlaných vajec a nechte je chvíli stát. Pak usmažte omeletu tak, jak jste zvyklí. Ta bude díky chlebu sytější. Drobečky z pečiva mohou ochutit také ovesné nebo jiné sladké či slané kaše. Další možností je využít na kostičky nakrájený chléb či rohlíky jako základ do knedlíků. A samozřejmě nesmíme zapomenout na žemlovku! Do té se hodí nejen starší rohlíky, ale i oschlý mazanec nebo vánočka.
Mohlo by vás zajímat
Káva bez kofeinu
Pražené žito, ječmen nebo i žaludy byly v dřívějších dobách běžnými náhražkami kávy. A chlebová káva vlastně není nic jiného. Zbude-li vám kvalitní kváskový žitný nebo ječný chléb, rozdrobte jej na větší kousky a ty opečte v troubě dokřupava. Poté je zalijte vroucí vodou, nechte krátce odstát a přeceďte. „Káva“ je na světě! Dochutit se dá tradičně smetanou či mlékem a cukrem.
Starší chléb se také dá osvěžit a použít, jako by byl čerstvý. Stačí jej pokropit vodou a potom rozpéct v troubě. Ale počítejte s tím, že tento proces lze udělat jen jedenkrát, pak už by mohlo dojít k plesnivění.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Knäckebrot vznikl jako "chleba pro chudé". Je základní potravina dietářů opravdu dietní?
Skromná kuchyně: Jak udělat z tvrdého chleba opět čerstvý a křupavý? Stačí voda a alobal!
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé brambory
Přidáno před 49 minutami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 9 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 16 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno před 20 hodinami
Mechový dort II.
Přidáno před 22 hodinami
Plněný croissant
Přidáno 22. 4. 2024 08:26
Komentáře
3. 12. 2022 21:58
13. 9. 2021 13:28