Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku

Pečivo kupujeme skoro denně, ale málokdy odhadneme jeho množství. Proto patří starý chleba, rohlíky, veky a jiné druhy k nejčastěji vyhazovaným potravinám. A to je škoda! Pokud je totiž pečivo jen okoralé nebo suché, zaslouží si dostat druhou šanci. Možností k dalšímu využití je totiž hodně.
Topinky a krutony
Nejznámější klasika. Starší chléb je na topinky přímo ideální, protože se při smažení nerozpadne a nenasákne tolik tuku. Ze stejného důvodu se také hodí na obalení ve vajíčku. Suchý toastový chleba lze zase zpracovat při přípravě sladkého jídla podle tohoto receptu. Na kostičky nakrájené a v troubě nasucho dozlatova upečené pečivo pak můžete využít jako krutony do salátu nebo do již hotových polévek. Co by bez chleba byla třeba česnečka? Starý chléb patří ale také do italské zeleninové polévky ribollity.
Článek z magazínu
Tip! Chuť krutonů lze vylepšit, když je předem potřete česnekem nebo trochou olivového oleje. Opečené kostičky pečiva jsou ale skvělé i do nádivky. Nejen, že je namočení v mléce nerozpustí na kaši, ale v nádivce pak při řezu vytvoří moc hezkou strukturu. Zkuste třeba tento recept.
Drobenka a falešný parmazán
Kupujete kvalitní rohlíky, nebo je dokonce sami pečete? Strouhanka z nich bude vynikající! Domácí je zkrátka domácí a navíc si pečivo můžete nastrouhat nebo pomlít tak hrubě nebo jemně, jak potřebujete. To ale není všechno. Nadrobený starší, ale ne úplně tvrdý chléb se dá zlehka opéct na pánvi, a pak slouží jako posypka na těstoviny nebo i na zmrzlinu. Pokud jej použijete na zmrzlinu, nadrobený chleba ještě před opečením ochuťte třeba skořicí, vanilkou nebo perníkovým kořením. Po opečení vznikne zajímavá, voňavá, sladká a křupavá drobenka. Když budete chtít udělat falešný parmazán, pak krajíce nejdříve potřete česnekem, a až pak je ručně rozdrobte a opečte.
Chlebová nebo housková polévka
V Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 popisuje houskovou polévku slavná česká kuchařka Marie Janků-Sandtnerová. Podle tohoto předpisu stačí tvrdé housky nakrájet na kostky, osmažit na másle, zalít zeleninovou polévkou, rozvařit, prolisovat i se zeleninou, následně ještě zředit polévkou a povařit. Na závěr doporučuje Sandtnerová doplnit polévku tlučeným muškátovým květem, ve sladké smetaně nebo v mléce rozmíchaným vejcem a zelenou, jemně usekanou pažitkou. „Takto připravuje se též polévka chlebová, do které místo sladké smetany přidáme kyselou,“ doplňuje recept autorka.
Do omelety, kaší i do knedlíků
Chlebové drobečky skvěle ochutí vaječnou omeletu. Přidejte je už do syrových rozkvedlaných vajec a nechte je chvíli stát. Pak usmažte omeletu tak, jak jste zvyklí. Ta bude díky chlebu sytější. Drobečky z pečiva mohou ochutit také ovesné nebo jiné sladké či slané kaše. Další možností je využít na kostičky nakrájený chléb či rohlíky jako základ do knedlíků. A samozřejmě nesmíme zapomenout na žemlovku! Do té se hodí nejen starší rohlíky, ale i oschlý mazanec nebo vánočka.
Káva bez kofeinu
Pražené žito, ječmen nebo i žaludy byly v dřívějších dobách běžnými náhražkami kávy. A chlebová káva vlastně není nic jiného. Zbude-li vám kvalitní kváskový žitný nebo ječný chléb, rozdrobte jej na větší kousky a ty opečte v troubě dokřupava. Poté je zalijte vroucí vodou, nechte krátce odstát a přeceďte. „Káva“ je na světě! Dochutit se dá tradičně smetanou či mlékem a cukrem.
Starší chléb se také dá osvěžit a použít, jako by byl čerstvý. Stačí jej pokropit vodou a potom rozpéct v troubě. Ale počítejte s tím, že tento proces lze udělat jen jedenkrát, pak už by mohlo dojít k plesnivění.
Témata: chléb, starý chléb, chlebová polévka, zmrzlina, francouzský toast, krutony, babské rady, návody, káva, rybí pomazánka, Marie Janků-Sandtnerová, chleba, pečivo
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Asi si říkáte, co je těžkého na tom usmažit cibuli. Dám tuk na pánev, nakrájenou cibuli a smažím. Pro začátečníky bez zkušeností to ale může… Číst více
Klasicky pletená vánočka z 9 pramenů. Víte, jak správně postupovat?
Uplést vánočku klasickým způsobem z 9 pramenů není úplně jednoduché, ale podle našeho videa to už bude snazší. Zkuste to s námi. Vánočkové těsto po… Číst více
Jak nakrájet větší množství cibule krok za krokem. Jde to rychle a bez slz
Nakrájet jednu, dvě cibule nezabere mnoho času a slzení se tak většinou vyhneme. Ale jak si to ulehčit, když jí máme najednou nakrájet větší množství… Číst více
Anglický vánoční pudink: Delikatesa plná alkoholu fantasticky chutná a omamně voní!
Vyhlášený anglický vánoční pudink sice možná na… Číst více
Slavné perníčky z Podkrkonoší. Co spojuje miletínské modlitbičky a Karla Jaromíra Erbena?
Perníčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Když se hádají Češi se Slováky, vítězem je Niva! Tipnete si, kdo tento sýr vymyslel?
Francouzi mají roquefort, Italové gorgonzolu a my… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Demi glace v pomalém hrnci
Přidáno před 4 hodinami

Jemné muffiny s čokoládou
Přidáno před 5 hodinami

Bělomasá ryba po asijsku
Přidáno před 6 hodinami

Srbská masová směs
Přidáno před 14 hodinami

"Bramboráčky" z ovesných vloček
Přidáno 26. 1. 2023 15:37

Krůtí masové kuličky na zelenině
Přidáno 26. 1. 2023 10:55
Komentáře
3. 12. 2022 20:58
13. 9. 2021 12:28