Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máme rádi šopák! Jak se mix okurky, rajčat a sýru feta stal bulharským národním pokrmem?
Zdroj: Wikimedia Commons, Popo le Chien - Vlastní dílo, CC0

Šopský salát, lidově zvaný šopák, patří k oblíbeným letním pochoutkám Čechů. Pro Bulhary je ale přímo národním pokrmem. Proč si u Černého moře považují tak obyčejného jídla a jak ho vlastně správně připravit?

Salát v národních barvách

Je snadný, chutný, osvěží i zasytí. Snad i proto mají Češi tak rádi šopský salát, lidově zvaný šopák, který je oblíbenou lehkou večeří nebo přílohou k vydatnějšímu obědu především v jarních a letních měsících. Kapela Těžkej pokondr, která se především v 90. letech věnovala tvorbě humorných písňových textů, o něm dokonce nazpívala písničku. To, co je pro nás příjemnou chuťovkou, jinde ovšem považují přímo za národní pokrm.

Jak stojí v historické publikaci Informal Nationalism After Communism: The Everyday Construction of Post-Socialist Identities, šopský salát vznikl v Bulharsku v polovině 50. let. První recept na šopák se objevuje ve státním aparátem schválené a vydané bulharské kuchařce Sbornik recepti z roku 1956. Opravdový boom pak pokrm zažíval v 70. a ještě na začátku 80. let. Popularizaci tohoto jídla měla na svědomí národní cestovní kancelář Balkantourist, která vznikla jíž v roce 1948 a přežila dokonce i pád Sovětského svazu. A Balkantourist zároveň může i za to, že šopák známe a milujeme u nás v Česku.

Právě tato společnost totiž Čechoslovákům zařízovala dovolené u Černého moře. Balkantourist jídlo propagoval jakou součást bulharské kultury, kde to jen šlo. Představit si to můžete podobně, jako když dnes zahraniční cestovky lákají turisty do České republiky na plzeňské pivo, nebo když hospody v historickém centru Prahy mezi specialitami nabízejí guláš se šesti. Proč ale volba padla zrovna na šopský salát? Je to celkém jednoduché. Tato pochoutka totiž nese barvy bulharské vlajky; zelenou, červenou a bílou.

Jak na pravý šopák?

Těžkej pokondr v hitovce Mám rád šopák doslova zpívá: „Čerstvý sýr navrch zakrývá rajčata, paprikám to pálí. Čerstvý sýr, k tomu, zálivka - rostlinný olej.“ Kompletní recept na originální šopský salát to sice není, ale základ tam vyčíst rozhodně můžeme. Šopský salát musí obsahovat čerstvou okurku, rajčata a dále čerstvou nebo pečenou papriku.

Vršek má být posypán sýrem feta, který ale třeba u nás běžně nahrazujeme takzvaným balkánským sýrem, který je fetě podobný chuťově i konzistencí, bývá ale o něco slanější a levnější. Z koření v pravém šopském salátu musí být petrželka a především čubrica, balkánská kořenící směs.

Bulhaři šopský salát tradičně a rádí jedí při popíjení alkoholu a zejména pálenek, protože dobře vyvažuje účinek alkoholu. Na tom má zásluhu právě i zálivka, která by se měla míchat zcela jednoduše z olivového oleje, octa a soli. V jakém poměru? Bulharské lidové pořekadlo praví, že olej do zálivky dává marnotratník, sůl filosof a ocet lakomec.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Bago56

4. 5. 2023 14:08

Nevím, proč do bulharského jídla pletete řecký sýr Feta. Pokud byste tam chtěli dát originál sýr tak jedině Kaškaval.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více