Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poznejte slavné směsi koření: Kam přidat Adžiku a z čeho se skládá balkánská Čubrica?
Zdroj: Šárka Adámková

Zdají se vám výše uvedené názvy jako Adžika, Čubrica nebo Garam Masala tak vzdálené a složité jako „španělská vesnice“? Pak nejste daleko od pravdy. Dnes skutečně nakoukneme do světových kuchyní a představíme si nejslavnější směsi koření, bez nichž by se mnohé cizokrajné delikatesy neobešly.

Kořenící směsi ze světa

Koření a bylinky máme spojeny s tím, že vylepšují chuť a vůni jídel. Co by byla třeba bramboračka bez majoránky nebo takový guláš bez papriky? Ale věděli jste, že dříve byly aromatické rostliny používány spíše na „zamaskování“ nevábné chutě a zápachu zkažených potravin? Tohle už naštěstí neplatí, a tak jsou tisíce druhů koření využívány opravdu proto, aby pozvedly pokrmy o stupínek výš, případně aby částečně nebo úplně nahradily sůl a prospěly našemu zdraví. Kořenící směsi v různých částech světa jsou sestaveny jednak podle toho, jaké rostliny jsou v daném místě dostupné, ale také podle toho, jaké mají některé jejich složky praktický význam.

Podle serveru BBC například chilli papričky zabíjejí až 75 % bakterií, což se v tropických oblastech, kde je riziko nákazy potravin snažší, hodí. Kromě toho pojídání ostrých jídel způsobuje pocení, které ochlazuje organismus. Proto je typické používání ostrého koření například v Indii nebo v Africe. Každopádně, směsi koření jsou v různých zemích za ta léta „vyladěné“ k dokonalé souhře. A navíc je seženete i u nás a můžete se tak pomocí jídla přenést do zemí, které nemůžete navštívit osobně. Prozradíme vám, co v jednotlivých mixech najdete i jak je v kuchyni využít.

Balkánská Čubrica

Čubrica znamená v bulharštině jednak název bylinky saturejky, ale pak také směs koření, jejímž základem je právě saturejka. Dále ve směsi najdete pískavici - řecké seno a pálivé papričky, případně i libeček a celer. A co s ní v kuchyni? Čubrica se používá při rožnění různých druhů mas, do typických pokrmů balkánské kuchyně jako jsou džuveč nebo musaka, do různých jídel z mletého masa, ale také na zeleninu, do polévek, nebo při přípravě luštěninových pokrmů.

Gruzijská Adžika

Tuhle kořenící směs můžete najít buď ve formě pasty, anebo jako klasickou směs mletého koření. Ve svém místě vzniku, tedy v Gruzii, se Adžika používá spíš jako ekvivalent naší hořčice. Kromě gruzínské je Adžika oblíbená také v kuchyni arménské a ruské. Hlavními složkami jsou paprika, česnek, koriandr, kopr, lehce nakyslé koření sumach a směs bylinek chmeli-suneli. Adžika může obsahovat také mátu, petržel a chilli. Hodí se především k nakládání grilovaného masa, do mletých masových náplní a k dušené zelenině. Vynikající je taky v kombinaci s pečeným či dušeným jehněčím a drůbežím masem, ale pozvedne i vegetariánská jídla, zejména ta z lilku nebo z luštěnin.

Severoafrický Ras el-Hanout

Prakticky žádná domácnost v Maroku, Alžírsku či v Tunisku se bez této směsi neobejde. Její arabský název se podle The Gourmet Cookbook volně překládá jako „vrchol obchodu“ a je tím míněno, že jde o nejlepší koření, jež obchodník nabízí. U této směsi platí, že neexistuje jedno jediné „pravé“ složení. Většinou je společný základ, ale pak můžete od různých výrobců nebo v různých částech dané země či oblasti najít mírně odlišné složení buď samotných druhů koření, nebo jejich poměrů. Pro Ras el-Hanout je ovšem typická kurkuma, dále skořice, muškátový oříšek, kardamom, hřebíček, nové koření, římský kmín, pepř a chilli. Ras el-Hanout se používá do omáčky na kuskus, do pokrmů z rýže a luštěnin, nebo se vtírá do masa. Směs je velmi aromatická a lehce nasládlá.

Indická Garam Masala

Nasládlá, lehce pikantní směs je oblíbená v jižní Asii, typicky v Indii a Pákistánu. Pro indickou kuchyni je příznačné, že se suché koření nejdříve opéká, aby se rozvonělo a vynikla jeho chuť, a až pak se mele a používá do jídel. Tradiční Garam Masala je připravována stejným způsobem. A co obsahuje? Obvykle mletý koriandr, pískavici, římský kmín, pepř, hřebíček, skořici, zázvor, anýz, kmín, bobkový list, kardamom a muškátový ořech. Někdy se přidávají i šafrán, badyán nebo česnek. Garam Masala se uplatní v mnoha sladkých i slaných pokrmech. Výtečně ochutí například rýži, ale připravuje se z ní také ochucený černý čaj s mlékem.

Anglické mixed spice

Chutí, vůní, barvou i složením připomíná naše známé perníkové koření. Základem této směsi oblíbené v celé Velké Británii jsou skořice, hřebíček, koriandr, zázvor, nové koření a muškátový oříšek, někdy i pepř. Mixed spice ochutí různé sušenky, používá se při přípravě sladkých chlebíčků, lívanců a do typického anglického pudinku. Ostatně asi proto se tomuto koření někdy říká i pudinkové. I když se nejvíc hodí pro sladké pokrmy, vyzkoušet je můžete třeba na kuře nebo do rýžových jídel.

Kde nakupovat?

Všechny kořenící směsi koupíte na internetu, v různých specializovaných e-shopech, anebo v prodejnách s exotickými, například arabskými nebo indickými, potravinami.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více