Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!
4. 5. 2021 Životní styl
Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v podobě nafouknutého břicha a jiných nepříjemností? Tak pro vás máme tipy, jak veškerým potížím spojeným s trávením luštěnin předejít!
Zdraví z přírody
Název luštěniny označuje skupinu určitých rostlin a jejich plodů, mezi něž patří hrách, fazole, čočka, cizrna, sója nebo třeba i lupina. Všechny luštěniny obsahují značné množství vlákniny, cenné vitamíny a minerály a také komplexní sacharidy a rostlinné bílkoviny. Mají nízkou hladinu glykemického indexu, což znamená, že se po jejich konzumaci cítíme déle nasyceni a nekolísá nám hladina cukru v krvi. To je výhodné pro diabetiky, ale nejen pro ně. Aby předností nebylo málo, patří luštěniny také mezi široce dostupné a cenově příznivé potraviny a když se dobře uvaří, jsou mimořádně chutné. Přesto se jim někteří z nás vyhýbají. Důvodů je více, ale všechny se dají řešit.
Mohlo by vás zajímat
Dlouhá příprava? Jak kdy!
S luštěninami je odjakživa spjato, že uvařit je znamená strávit půl dne v kuchyni, na což má dnes málokdo čas. Ovšem tahle podmínka neplatí pro všechny druhy luštěnin, a i tam, kde platí, se jí dá napomoci. Začněme tím nejsnazším. Nejlépe stravitelná a nejrychleji uvařená je červená čočka. Doslova na kaši je za 15 minut varu. Což znamená, že se s ní dají také skvěle zahušťovat polévky, omáčky nebo jiná jídla a díky tomu se dá tahle luštěnina „propašovat“ i tam, kde byste ji nečekali. Ostatní druhy luštěnin je potřeba předem namočit. Tím se jednak zkrátí následná doba varu, a jednak se tím zlepší jejich stravitelnost. Nejlepší je fazole, hrách nebo cizrnu den před vařením zalít dostatečným množstvím vody a nechat do rána namáčet. Poté je potřeba vodu slít a na vaření použít novou.
Mohlo by vás zajímat
Voňavé bylinky
Věděly to už naše babičky i prababičky - k luštěninám patří bylinky. Nejen pro zlepšení chuti, ale také pro zlepšení zažívání. Pomáhají saturejka, majoránka, petržel, anýz, tymián i bobkový list. Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové je vhodné k luštěninám přidat i kousek mořské řasy, a to jak pro doplnění minerálních látek, tak i pro lepší stravitelnost. Uvádí to na svém webu Margit.cz.
Rozmixujte je!
Další možností, jak zlepšit jejich stravitelnost, je uvařené luštěniny rozmixovat. Zkuste si je užít nejdříve v různých kaších, kde ani luštěniny nemusejí být hlavní surovinou. Stačí, když pro začátek přidáte třeba k bramborové nebo pohankové slané kaši trochu červené čočky. A rada na závěr? Střídejte druhy luštěnin a zařazujte je spolu s bylinkami do jídelníčku po menších porcích. Tělo si zvykne a žádné nadýmání vás časem trápit nebude.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Šátečky z listového těsta v toustovači: Náplň zvolíme podle chuti, hotové jsou do pěti minut
Listové těsto je vynikající, křehké a chuťově neutrální těsto, které můžeme naplnit téměř jakoukoli náplní od ovocné, makové, tvarohové, až po náplně… Číst více
Sázená vejce z toustovače: Připravte si je s krásně tekutým žloutkem
Sázená vejce z toustovače jsou rychlým a jednoduchým způsobem, jak připravit vejce s dokonalým žloutkem, který je přesně podle vašich představ. Tento… Číst více
7 nápadů na využití toustového chleba: Je báječný na svačinu i přípravu pohoštění
Toustový chléb můžeme servírovat rovnou bez další tepelné úpravy namazaný chutnou pomazánkou a ozdobený, ale také se z něj dají připravit výborné… Číst více
Toustovač se hodí k přípravě rychlých snídaní i večeří. Který je nejlepší a kolik stojí?
S toustovačem, nebo chcete-li sendvičovačem, se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vaření s čerstvými bylinkami: Co s mátou? A jak si zamilovat kopr?
Mouky, jak je (ne)znáte: Nač se hodí čočková, kaštanová a k čemu banánová?
Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 38 minutami
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 11 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Klobásy
Přidáno před 22 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 23 hodinami