Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření s čerstvými bylinkami: Co s mátou? A jak si zamilovat kopr?
Zdroj: Pixabay, gate74

Také vás láká představa zpestřit si jídlo příjemnou vůní a chutí, a to vše jen z darů přírody? Vsaďte na čerstvé bylinky! Brzy jich budou plné zahrádky nebo farmářské trhy. Byla by škoda začínající sezónu propásnout. My vám připomeneme, kam se bylinky hodí a se kterými pokrmy nejlépe ladí.

Máta a meduňka

Ačkoliv jsou tyhle dvě bylinky každá jiná, něco přece jen mají společného. Obě vyniknou jako ozdoba na moučnících - ať je to ovocný salát, nebo svěží dort. Máta má výrazné peprmintové aroma, a proto je skvělá do míchaných alko i nealko limonád. Klasické mojito se bez ní neobejde. Přidává se také někdy do řeckého salátu tzatziki místo kopru nebo i zároveň s ním, typicky se s ní koření i libanonský salát tabouleh. Výtečné je i spojení máty s čokoládou, třeba ve formě pralinek.

Meduňka má jemnější lístky než máta, a k tomu citronově mátovou příchuť. Je výborná do ovocných i zeleninových salátů a na vaření čaje. Nápoj z meduňky, medu a citronu má detoxikační a zklidňující účinky.

Rozmarýn

Dřevitý keř s jehličkami s trpce kořeněnou chutí je oblíbený zejména ve středomořské kuchyni. Rozmarýn vynikne ve spojení s rybami, jehněčím i vepřovým masem, ale skvělý je i na drůbeži, zapečené zelenině nebo v salátech. V posledních letech se trochu netradičně přidává k provonění letních míchaných koktejlů. Vyzkoušejte třeba bramborový koláč s cibulí a rozmarýnem nebo rozmarýn použijte do marinády na maso ještě před pečením či grilováním.

Libeček

Jedné z nejaromatičtějších bylinek, s vůní po celeru a citronu, se říká taky zelené maggi, a to proto, že skvěle ochutí masové vývary i jiné polévky. Pokud patříte mezi milovníky maggi, zkuste si vyrobit domácí tekuté polévkové koření s libečkem.

Tymián

Bylinka s malými drobnými lístky má lehce kořeněnou chuť i vůni a je základem francouzské a středomořské kuchyně. Tymián je součástí provensálské směsi koření a skvěle podtrhne chuť tmavých a grilovaných mas, zejména zvěřiny a hovězího. Hodí se ale i při dušení zeleniny, do zeleninových polévek nebo dokonce do ovocných šťáv a salátových zálivek. Citronovým tymiánem lze okořenit i ochucené máslo.

Kopr

Rostlina s úzkými dlouhými lístky je pro svoji typickou kořeněně nasládlou chuť stejným dílem oblíbená, jako nenáviděná. Pro Česko typickou koprovou omáčku jedni milují a druzí nemohou ani cítit, natož pozřít. Kopr se hodí také do nakládaných okurek, ovšem umí vylepšit i obyčejné vařené brambory, zeleninu a ryby. Skvěle si rozumí zejména s lososem. Jemná chuť této ryby vynikne v koprovén přelivu. Vyzkoušejte to!

Komentáře

TuroJan

13. 10. 2021 12:27

Já si nechávám bylinky vozit čerstvé z www.gastrofresh.cz/portfolio-item/cerstve-bylinky/

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více