Vaření s čerstvými bylinkami: Co s mátou? A jak si zamilovat kopr?

28. 4. 2021 13:06

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Pixabay, gate74 Zdroj: Pixabay, gate74
Také vás láká představa zpestřit si jídlo příjemnou vůní a chutí, a to vše jen z darů přírody? Vsaďte na čerstvé bylinky! Brzy jich budou plné zahrádky nebo farmářské trhy. Byla by škoda začínající sezónu propásnout. My vám připomeneme, kam se bylinky hodí a se kterými pokrmy nejlépe ladí.

Máta a meduňka

Ačkoliv jsou tyhle dvě bylinky každá jiná, něco přece jen mají společného. Obě vyniknou jako ozdoba na moučnících - ať je to ovocný salát, nebo svěží dort. Máta má výrazné peprmintové aroma, a proto je skvělá do míchaných alko i nealko limonád. Klasické mojito se bez ní neobejde. Přidává se také někdy do řeckého salátu tzatziki místo kopru nebo i zároveň s ním, typicky se s ní koření i libanonský salát tabouleh. Výtečné je i spojení máty s čokoládou, třeba ve formě pralinek.

Bylinky a koření namísto lékárničky

Bylinky a koření namísto lékárničky

Přichází zima a s ní mnohdy i nepříjemné zdravotní komplikace, jako je rýma, kašel, nastydnutí či…

Meduňka má jemnější lístky než máta, a k tomu citronově mátovou příchuť. Je výborná do ovocných i zeleninových salátů a na vaření čaje. Nápoj z meduňky, medu a citronu má detoxikační a zklidňující účinky.

Rozmarýn

Dřevitý keř s jehličkami s trpce kořeněnou chutí je oblíbený zejména ve středomořské kuchyni. Rozmarýn vynikne ve spojení s rybami, jehněčím i vepřovým masem, ale skvělý je i na drůbeži, zapečené zelenině nebo v salátech. V posledních letech se trochu netradičně přidává k provonění letních míchaných koktejlů. Vyzkoušejte třeba bramborový koláč s cibulí a rozmarýnem nebo rozmarýn použijte do marinády na maso ještě před pečením či grilováním.

Libeček

Jedné z nejaromatičtějších bylinek, s vůní po celeru a citronu, se říká taky zelené maggi, a to proto, že skvěle ochutí masové vývary i jiné polévky. Pokud patříte mezi milovníky maggi, zkuste si vyrobit domácí tekuté polévkové koření s libečkem.

Tymián

Bylinka s malými drobnými lístky má lehce kořeněnou chuť i vůni a je základem francouzské a středomořské kuchyně. Tymián je součástí provensálské směsi koření a skvěle podtrhne chuť tmavých a grilovaných mas, zejména zvěřiny a hovězího. Hodí se ale i při dušení zeleniny, do zeleninových polévek nebo dokonce do ovocných šťáv a salátových zálivek. Citronovým tymiánem lze okořenit i ochucené máslo.

Kopr

Rostlina s úzkými dlouhými lístky je pro svoji typickou kořeněně nasládlou chuť stejným dílem oblíbená, jako nenáviděná. Pro Česko typickou koprovou omáčku jedni milují a druzí nemohou ani cítit, natož pozřít. Kopr se hodí také do nakládaných okurek, ovšem umí vylepšit i obyčejné vařené brambory, zeleninu a ryby. Skvěle si rozumí zejména s lososem. Jemná chuť této ryby vynikne v koprovén přelivu. Vyzkoušejte to!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílel již 1 kuchař

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

    Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

    Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
    Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

    Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

    „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
    Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

    Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

    Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
    Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

    Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

    Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
    Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

    Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

    Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
    Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

    Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

    Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…
    Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

    Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

    Bývalý prezident České republiky, světově proslulý dramatik, esejista, disident i spisovatel byl…
    Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

    Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

    Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale nakrmit sebe či rodinu musíte? Poradíme vám, jak…