Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu

2. 5. 2021 10:05

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Unsplash, Brooke Lark Zdroj: Unsplash, Brooke Lark
Většina z nás má celý týden shon, tak bychom si měli neděli užít jako sváteční den volna. A proč se vlastně trochu nerozmazlit a nedopřát si, aspoň jednou za čas, skvělou snídani do postele? Nebo když ne do postele, tak aspoň tak lahodnou, že nám vylepší celý den.

Energie po ránu

Snídaně je prvním jídlem dne a organismus z ní potřebuje získat všechny potřebné živiny. Ideálně by tedy správná snídaně měla obsahovat sacharidy, bílkoviny i tuky plus ovoce nebo zeleninu. Podle aktuálních doporučení Světové zdravotnické organizace bychom totiž měli pravidelně sníst 5 porcí ovoce nebo zeleniny denně. Když začnete už u snídaně, stane se z toho hezký rituál, který bude pak snazší dodržovat i během dne. Takže teoretický základ bychom měli, pojďme se společně pustit do vaření.

Dobrá kaše, to je naše

V poslední době se staly různé druhy slaných i sladkých kaší modlou zdravého stravování. Ale není to žádná novinka, spíš jen návrat k tradici. Ovesné, rýžové a jiné kaše se ve světě konzumují už po tisíce let. Jak uvádí v knize Vtipné kaše její autorka Věra Strnadová, například kaše z quinoy se jedla už před 3000 lety, záznamy o rýžové kaši jsou z období 2500 let př.n.l. a český král Rudolf Habsburský míval přezdívku „král kaše“, neboť ji pojídal často a rád.

Snídaňový hit: Raw ovesná kaše! Zdravé a chutné jídlo se připraví (skoro) samo

Snídaňový hit: Raw ovesná kaše! Zdravé a chutné jídlo se připraví (skoro) samo

Snídat ovesné vločky, například ve formě kaše, je skoro to nejlepší, co můžete udělat. Zdravá,…

Kaše má jednu nespornou výhodu: můžete ji připravit z jakékoliv suroviny, kterou máte rádi. Základem jsou nějaké obilniny doplněné tekutinou, povařené a dochucené dle libosti. Kombinací jsou doslova stovky. Takže si můžete uvařit kaši ovesnou, ječnou, pohankovou, rýžovou, jáhlovou nebo třeba čirokovou. I volba tekutiny je na vás. Vařit se dá z mléka i vody, případně z celé řady alternativních rostlinných „mlék“. A fantazii nechte průchod i při dochucování. Ovoce, semínka, oříšky…podle toho, co máte rádi. Ve staročeském duchu je třeba jáhlová kaše s rozinkami a mandlemi, zajímavou volbou je i sladká kaše z rostliny teff, ve variantě naslano můžete vyzkoušet pohankovou kaši s česnekem a cibulí. Ke kaši si, dle druhu, přidejte ovoce nebo zeleninu a zdravá dobrota je na světě!

Chleba, toasty a tak dál…

Potřebujete k snídani pečivo? Dopřejte si to nejlepší. Na nedělní líná rána si už dopředu v sobotu upečte domácí houstičky nebo poctivý kváskový chléb. Pokud se vám do pečení nechce, nevadí, kupte pečivo v malé řemeslné pekárně. A pak si připravte oblíbený chléb ve vajíčku, či delikátní zapečené toasty se sýrem a šunkou. K takové snídani se hodí omytá cherry rajčátka, nakrájená salátová okurka nebo paprika. Nic nezkazíte ani čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou.

Nálož bílkovin

Téhle snídani můžete klidně říkat „chlapská“, i když se hodí také pro holky. Vajíčka se sýrem totiž dodají našemu tělu takovou porci bílkovin, že se budeme po snídani, sestávající z omelety, dlouho cítit skvěle nasycení. Sýrová omeleta se šunkou je také trikem všech hubnoucích, jak pro Toprecepty potvrdila výživová poradkyně Karolina Katchaba Hrubešová a dodává, že snídaně bychom neměli šidit, ať je všední den, nebo víkend. „Můžete si dopřát omeletu i nasladko, jen cukr vyměňte za méně kalorický čekankový sirup a k omeletě přidejte ještě čerstvé ovoce a jogurt,“ radí odbornice.

Ať už se rozhodnete pro kaši, toasty, nebo omeletu, rozhodně si ale snídani, a to nejen tu nedělní, vychutnejte v klidu a nezapomeňte doat tělu také tekutiny. Káva nebo čaj a sklenice vlažné vody nakopnou metabolismus a zajistí, že ranní start proběhne na jedničku! 

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

    Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

    Brambory jsou nejen v Česku oblíbenou přílohou k masu i omáčkám. Pokud se vám už zajídá vařená…
    Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

    Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

    Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak tuhle zdravou zeleninu vlastně správně…
    Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

    Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

    Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už hospodyňky jistě přemýšlejí, jak v kuchyni využít…
    Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

    Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

    Pečené kuře patří mezi nejsnazší obědy nebo večeře. Skoro by se dalo říct, že jde o celkem obyčejné…
    Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

    Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

    Myslíte si, že se nedá udělat delikatesa za použití jen tří surovin a ještě nad tím nestrávit…
    Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

    Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

    Sezóna rebarbory je v plném proudu. Jak tuto rostlinu zpracovat? Vůbec nejlepší je upéct z ní…
    Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

    Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

    Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
    Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

    Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

    Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…