Byliny v kuchyni: Co dokáže jahodník? Listy zlepší trávení, plody vyčistí střeva
10. 5. 2021 Životní styl
Každý rok na jaře se to na zahrádkách a v pěstírnách začíná červenat. Sezóna jahod je tady! Víte, v čem je tahle bylinka zajímavá, jaké užitečné látky může dát vašemu organismu a zda je vhodná při hubnutí?
Král mezi bylinami
Jako je růže královnou mezi květinami, šlo by bez nadsázky označit jahodník za krále mezi bylinami. Ostatně, jahodník je rod rostlin z čeledi růžovitých, kam právě patří mimo jiné i růže. Jak píše Renata Herber ve knize Babiččiny byliny, jahodník je trvalka s větveným oddenkem, trojčetnými listy v přízemní růžici a plody, které nazýváme jahodami. Existuje více než 600 odrůd jahod. Liší se jak velikostí, tak vůní, chutí a i barvou. Ovšem plody jahodníku nejsou jediným „pokladem“ této byliny. Pro své léčivé účinky se využívají i listy.
Mohlo by vás zajímat
Drink pro zdraví
Nálev neboli čaj z jahodových lístků je nejen chutným, ale také léčivým nápojem. Podle webu Hobbyfarms.com působí účinné látky z jahodových listů velmi dobře při nemocech ledvin a močových cest, léčí průjmová onemocnění a pomáhají také při zmírnění kašle a astma i při potížích s trávením. Jahodové listy totiž obsahují mimo jiné antioxidanty, flavonoidy a kyselinu askorbovou. Díky tomu jsou považovány za všestrannou bylinu, vhodnou k pročištění organizmu.
Sbírat lístky jahodníku můžete kdykoliv během květu rostliny, ale nejlepší je to právě teď, na jaře, kdy mají listy svěže zelenou barvu a jsou doslova nabité účinnými látkami. Využít se dají i květy. „Do salátu můžete přidat kvítky i mladé listy. Ty starší jsou už tužší, vhodné na sběr a sušení do bylinných směsí. Z květů i listů lze připravit i bylinkový ocet na potírání pokožky," říká pro Toprecepty.cz bylinkářka Linda Mahelová, autorka webu Provoněný den.
Mohlo by vás zajímat
Sladkost bez kalorií
Jahody obsahují téměř 90 % vody a ve 100 g mají jen 147 kJ, což z nich dělá vysloveně dietní dobrotu. A nejen dietní, ale také zdravou. Podle Oregonské komise pro jahody (Oregon Strawberry Commision) totiž jahody obsahují vitamíny C, A a B, dále minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo a mangan, a jsou i dobrým zdrojem kyseliny listové. Zároveň obsahují také kyselinu salicylovou, citronovou a šťavelovou. Právě kyselina šťavelová může citlivějším jedincům působit potíže, proto je vhodné ji při konzumaci neutralizovat; například mlékem, jogurtem nebo smetanou.
Na co si dát pozor
Lidé, kteří trpí nedostatkem vápníku, by jahody podle webu Bezpečnostpotravin.cz raději neměli konzumovat vůbec, stejně jako osoby s poruchami funkce štítné žlázy. Ostatním ale mohou jahody nesmírně prospívat. Tohle červené sladké ovoce má díky svému složení protizánětlivé účinky, působí jako silný antioxidant, napomáhá proudění krve a dokonce také „čistí střeva“. V sezóně si můžete dopřát klidně i dvě až tři porce jahod denně. Nejlepší jsou jahody čerstvé, jen tak, nebo je zkuste využít pří přípravě dezertu, třeba ve vrstveném jahodovém poháru s tvarohovým krémem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!
Jahodovo-medové máslo
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 11 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 14 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 15 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 18 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 20 hodinami