Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prvomájové dobroty pro zamilované: Zkuste růžovou polévku a jahodový krém
Zdroj: Toprecepty, Bahula

První máj - lásky čas! Čert vem Valentýn, u nás v Česku se milenci líbají pod rozkvetlou třešní. Chcete svou drahou polovičku v tento den potěšit speciálním menu? Zkuste třeba netradiční růžovou polévku nebo sladký dezert s jahodovým krémem.

Vidíme to růžově

Prvomájový svátek zamilovaných je ryze českou záležitostí, na kterou můžeme být hrdí. Jen považte; je přece tísíckrát romantičtější políbit drahou osobu pod rozkvetlou třešní a za svitu slunce, než se s ní muchlovat v tuhé zimě uprostřed února, kdy jinde ve světě slaví Valentýn. Přejete si letos svou milou nebo svého milého potěšit něčím speciálním? Láska prochází žaludkem, proto vsaďte speciální prvomájové menu.

Svěží Panzanella

Jako vydatný předkrm, ale klidně i jako hlavní chod poslouží italský salát Panzanella. Pokrm původem z Toskánska se připravuje z rajčat a cibule, často se do něj přidávají také okurky. Svěží zálivka se dělá z olivového oleje, octa a utřeného česneku. Nezbytnou součástí Panzanelly jsou také krutony, které se dělají ze starého bílého chleba (může být například toastový), který se namočí a poté opeče dokřupava. Tip: Promeňte tuto skvělou chuťovku v prvomájovou specialitu tím, že krutony vyrobíte ve tvaru srdíček. Jak na to?

Netradiční těstoviny

Pokud nechcete vařit nebo rovnou chystat kompletní menu, polovičku jistě potěšíte i dobrou domácí limonádou. Tu můžete vyrobit z čerstvého ovoce, ale také z domácího sirupu. Zkuste růžový nebo levandulový sirup, skvělá je například malinová limonáda. Barevné pití ve sklenici doplňte květy nebo kousky ovoce a krásný drink je na světě. Do limonády se samozřejmě dá přimíchat také alkohol, například vodka, která prakticky neovlivní chuť sladkého pití. Rázem máte z limonády míchaný koktejl jako z luxusního baru.

Ať už alko, nebo nealko, osvěžující pití bude skvěle chutnat v kombinaci s těstovinami. Zkuste to tentokrát netradičně. Co takhle ravioli z červené řepy plněné ricottou a růžovým pepřem? Neskutečně zdravé, chuťově zajímavé jídlo milovaného strávníka potěší, ale nezatíží jeho trávení, takže po něm bude shopen vyrazit na májovou procházku, třeba právě pod tu rozkvetlou třešeň.

 
Opravdu speciální je růžová polévka - to váš drahý nebo drahá určitě ještě nejedli. Jak ji vyrobit, aby byla dobrá a měla krásně zářivou barvu?
 

Jahodový krém - sladké pohlazení

Správné menu bez sladké tečky? To ani omylem. Navíc, právě sladkým dezertem partnera potěšíte určitě nejvíc. Chcete-li něco luxusního a máte-li už dost růžové, co takhle crème brûlée? Legenda (nejen) francouzské kuchyně vyžaduje trochu práce, ale není právě sváteční První máj tou vhodnou příležitostí k tomu tento dezert vyzkoušet?

 
Jestli ale chcete růžovou, jahodový krém je naprosto jasná volba. Můžete upéct dort ve tvaru srdce, který je nadýchaný a na povrchu ozdobený právě jahodovým krémem, nebo se pusťte do na přípravu méně náročných a vzhledově decentnějších, nicméně stejně lahodných piškotových řezů.
 

I obyčejný koláč nebo buchta s ovocem ale udělá dojem. Pokud nemusíte jahody, zkuste jiné lesní plody. Nezapomeňte ovšem na drobenku, která každý koláč dovede k dokonalosti. Pečete rádi muffiny? A co takhle zkusit cupcakes? Čím se tyto dvě původem americké dobroty liší, to se dozvíte tady:

Zamilované cupcakes zkuste například ve vanilkovo-citrónové příchuti, která zaručuje ideální kombinaci sladkého a svěžího. Ozdobte je jahodami ochuceným mascarpone a růžovou posypkou, třeba ve tvaru srdíček. Přejeme dobrou chuť na na Prvního máje hodně lásky!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více