Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!
Zdroj: Unplash, Tiard Schulz

Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené možnosti pohybu se podepsaly mimo jiné i na našich postavách. Pokud chcete nechtěně nabraná kila do léta shodit, je nejvyšší čas začít. Pomoci mohou některé potraviny!

Ke štíhlosti moudrostí  

Češi patří aktuálně mezi „nejkulatější“ národy v Evropě. Nadváhou u nás, podle údajů Českého statistického úřadu,  trpí asi polovina lidí, zhruba 20 % pak už je v kategorii „obezita“. Příčin je více, ale jednou z nich je i to, že většině z nás se při slově dieta s nadsázkou „naježí srst“.  Jenže dieta nemusí být vůbec trápení a hladovění, ba právě naopak. Chce to ale jíst chytře. Jsou potraviny, kterých si můžete dopřát více, aniž byste to pocítili na váze. A právě to je pro hubnutí výhodné: najíst se dosyta a nepřibrat! Následujících sedm potravin si přesně tak můžete užít.

Vejce

Vajíčka patří mezi oblíbená jídla sportovců a doporučují se i při hubnutí. Jedno vejce totiž obsahuje jen zhruba 600 kJ, ale je zdrojem cenných bílkovin, a proto dokáže na dlouho zasytit. Podle webu MedicalNewsToday.com vajíčka, stejně jako jiné potraviny bohaté na bílkoviny, dokážou zlepšit metabolismus a nastartovat hubnutí. Snídaně, která obsahuje vejce, má nižší glykemický index a nebude mít po ní brzy hlad. To vše samozřejmě platí jen tehdy, pokud vajíčka nedoplníte velkou porcí tuků a sacharidů.

Jogurt

Tahle lahodná superpotravina obsahuje kromě bílkovin také cenné vitamíny, zejména skupiny B, dále minerály jako jsou vápník nebo hořčík a hlavně tělu prospěšné bakterie, které příznivě upravují trávení a střevní mikroflóru. Právě kvůli pozitivnímu vlivu na trávení a střeva je jogurt ideální součástí redukčních diet. A dokonce „umí“ jeden malý hubnoucí trik: když už máte nezvladatelnou chuť na sladké, dejte si malý kousek bábovky a k ní snězte jeden nízkotučný jogurt. Glykemický index celého pokrmu se sníží, chutě přejdou a vy se budete cítit najezení.

Tvarůžky

Přestože jsou tvarůžky měkké a mohlo by to navozovat dojem, že jsou, podobně jako třeba hermelín, tučné, opak je pravdou. „Tenhle zrající, silně aromatický sýr se vyrábí z netučného tvarohu a má tak jen velmi málo kalorií. Zato jsou tvarůžky bohaté na bílkoviny a vápník a v dietě skvěle fungují,“ říká pro Toprecepty.cz autorka několika několika knih o hubnutí a výživová poradkyně Karolina Katchaba Hrubešová a dodává, že tvarůžky můžeme konzumovat v jakoukoli denní dobu. „Výborné jsou například na topince jako tatarák, nebo zapečené s těstovinami a zeleninou.“

Salátová okurka 

Víte, kolik můžete, s ohledem na kalorie, sníst denně salátových okurek? Kolik chcete! Salátová okurka obsahuje až 90 % vody, zato je bohatá na vlákninu, vitaminy a minerály. Dopřejte si ji k svačince, nebo si z ní udělejte lehký salát. Stačí jen nastrouhat okurku a přidat jedno nastrouhané jablko, zakápnout citronem a můžete se ládovat! Není potřeba ani cukr, ani sůl, tahle kombinace je sama o sobě vynikající!

Ananas

Tenhle střapatý krasavec je dlouhá léta hitem diet hollywoodských hvězd. Ananas totiž obsahuje enzym bromelain, který pomáhá štěpit bílkoviny a tím zlepšuje trávení potravy. Navíc má čerstvý ananas podle webu Kaloricketabulky.cz ve 100 g pouhých 227 kJ. Takže si bez problémů můžete dopřát k svačince asi čtvrt kila, uspokojit tak chuť na sladké a přitom stále hubnout.

Chřest

Sezóna českého chřestu vrcholí! Využijte toho a zařaďte tuhle delikátní zeleninu do svého redukčního jídelníčku. Chřest je bohatý na vitamíny a minerály, má hodně vlákniny, ale zanedbatelné množství kalorií. Nejlepší je, když si jej vychutnáte jen tak, vařený a podávaný se lžičkou másla a bramborami. Přidáte-li i jedno vejce, máte výživově vyvážený, ale stále redukční oběd.

Jahody

Jahody jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, zato obsahují jen minimum kalorií, ve 100 g mají jen 147 kJ. Místo bonbonů nenajdete na mlsání nic lepšího. Dopřejte si je dohromady s jogurtem nebo cottage sýrem a budete mít rázem vynikající svačinu sladké chuti s nízkým glykemickým indexem.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Lemy Jirka

7. 5. 2021 20:37

:yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více