Proč i do sladkého těsta patří špetka soli? Odhalte magii chuťových kombinací
10. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Milujete vaření a chcete pro své hosty to nejlepší? Pak zkuste malinko „zariskovat“ a dotáhnout pokrmy buď v průběhu přípravy, nebo až při dokončení, některou z tajných přísad. Jsou to zdánlivě obyčejné suroviny, ale dokážou neobyčejné věci!
Slané do sladkého
Dělávaly to už naše babičky. Do každého kynutého těsta patřila odjakživa špetka soli. A právě sůl pomůže zvýraznit i bábovku, řezy a jiné moučníky, aniž by tam byla znát. Trendem poslední doby je ale ještě něco jiného, a sice záměrné přidávání soli do sladkých dezertů tak, aby chuťově poznat byla. Typicky to platí pro slaný karamel, ale sůl se dává i do čokolády, různých čokoládových pěn a krémů, a dokonce i do kávy. Ale samozřejmě vždy jen špetka. Sůl v karamelu nebo v čokoládě zvýrazní jejich chuť, u kávy naopak zmírní hořkost.
Mohlo by vás zajímat
Sladké do slaného
Trocha cukru do slané omáčky, polévky nebo salátové zálivky? Ano, přesně to je to, co kulajda, zelňačka, koprovka nebo salátová zálivka potřebují. Ostatně, kdo by si dokázal představit rajčatový salát s cibulí bez cukru? Cukr funguje ve slaných jídlech přesně tak jako sůl ve sladkých. Dokáže už tak dobrý pokrm ještě vylepšit!
Kyselé po lepší jiskru
Řeč bude o citronu. Ten umí v kuchyni divy! Funguje totiž tak trochu jako koření. Zjemní jídla z ryb, dochutí omáčky i polévky, dodá „jiskru“ bez kyselosti rizotu, jídlům z luštěnin i čistému vývaru a vynikající je také ve spojení s drůbeží. Pokud si jej na rizotu nebo v bujonu neumíte představit, stačí pro začátek pár kapek. A můžete porovnat, jak jídlo chutná s touhle kyselou přísadou, nebo bez ní.
Pátá chuť
Už jste určitě někdy slyšeli o umami? Takzvaná pátá chuť není ani sladká, ani slaná, ani kyselá nebo hořká, je jen lahodná. Potraviny, které dokážou tuhle chuť zprostředkovat, zkrátka zvýrazní původní chuť jídla. Rajče bude rajčatovější, guláš gulášovitější a masová jídla masovější. Umami dokážou některým pokrmům skvěle dodat obyčejné sardelky neboli ančovičky. Stačí dát kousek rybičky do masového ragů, svíčkové či rajské omáčky. Nevěříte? Vyzkoušejte to!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Citron povýší chuť jídla k dokonalosti! Nevěříte? Vyzkoušejte jej do vývaru nebo rizota!
VIDEO: Eliška otestovala, kde mají v Praze nejlepší větrník. Našla skvost, podprůměrně suroviny i jedno překvapení
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 1 hodinou
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 2 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 16 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 17 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 19 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Proč jsou koláče tvrdé a jak tomu předejít? Rozhodující je teplota i čerstvost surovin
Slano-sladké mámení: Jak na slaný karamel, aby se nespálil a nebyl plný hrudek?
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet