Citron je skvělé koření. Nevěříte? Vyzkoušejte zázraky, které dokáže při vaření

7. 10. 2020 08:06

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: heli3, Toprecepty.cz Zdroj: heli3, Toprecepty.cz
Šťavnaté kyselé ovoce není jen mega zásobárnou céčka a výborným celoročním dobíječem imunity, velké zázraky dokáže také v kuchyni. A to leckdy v jídlech, kde byste to možná ani nečekali. Funguje totiž také tak trochu jako koření.

1. Zjemní rybu i mořské plody

Ano, víme, že to víte, ale tohle pro začátek zopakovat musíme. Rybu ani jakékoliv mořské plody bez citronu nepodávejte. Oblíbeného českého kapra pokapejte citronovou šťávou už před tepelnou úpravou, zbavíte jej tak případného typicky mírně bahnité vůně. Všem rybám ale dodá citron nádech svěžesti a podpoří jejich chuť.

2. Osvěží omáčky i polévky

Že patří do koprovky a neobjede se bez něj ani svíčková nebo kulajda je jasná věc. Ale umíte si představit citron třeba ve vývaru? Pokud jste to ještě nezkusili, neváhejte, zvlášť kuřecí a drůbeží polévky budou mnohem lepší. Ovšem pozor, citron dejte na stůl a nechte na každém strávníkovi, ať si jídlo sám dochutí. Stačí jen pár kapek!

3. Doladí italské i české rizoto

Ať už milujete naši českou klasiku, nebo tu italskou krémovou s vínem, smetanou a parmazánem, v obou případech bude pověstnou třešničkou na dortu, v tomto případě kapkou na rizotu, citron. Zatímco do italských rizot se dává citron v průběhu nebo ke konci vaření, českou sypkou verzi stačí pokapat až na stole těsně před konzumací.

4. Vylepší kuře 

Když smícháte sůl a citron, dostanete magickou chuť. Přidejte ještě utřený česnek a v této marinádě nechte vykoupat kuře a pak je upečte, pěkně podložené plátky citronu bez kůry. Neodolá ani největší mlsoun! Podobně funguje západoafrická verze: kousky kuřete dusíte se spoustou cibule, citronu, česneku a s olivami. V Africe se vůbec citrony nešetří. Věděli jste, že je dokonce nakládají do slaného nálevu podobně jako my okurky?

5. Pomůže smaženým delikatesám 

Obalovaný kapr, telecí řízek, pirohy nebo jiné slané dobroty, které jste právě vytáhli z horkého oleje, budou stravitelnější a více vám zachutnají, když je pokapete citronem. Váš žaludek vám navíc poděkuje.

6. Šťáva ochutí luštěniny 

Jistě znáte cizrnovou pomazánku hummus. Základem pro její výrobu je mimo tahini pasty a olivového oleje také docela dost citronové šťávy. Pokud jste tuto orientální dobrotu již ochutnali, tak víte, že tahle kombinace zatraceně funguje. A podobně dobře funguje kyselá citronová chuť i v mnoha jiných jídlech, jejichž základem jsou luštěniny. Rozhodně to vyzkoušejte! 

7. Kůra provoní sladkosti i „slanosti“ 

Zapomenout nesmíme ani na citronovou kůru, která nádherně provoní koláče, bábovky nebo klasické české buchty „Honzovky“. Výborná je ale taky v cukroví, piškotové roládě a mnoha jiných dezertech. Typicky se hlavně používá pro své výrazné aroma. Proto se bez ní ve slaných pokrmech neobejdou asijská, mexická ani arabská kuchyně. Vy ji můžete zkusit smíchat se solí, petrželkou a česnekem a přidat do změklého másla. Na letní steaky bude tahle směs jak stvořená.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

    Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

    Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a…
    Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

    Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

    Málokdo má k této aromatické sýrové lahůdce vlažný vztah. Jedni je milují, druzí je nemohou ani…
    Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

    Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

    Brambory patří k nejběžnějším plodinám ve všech koutech světa. Už naše babičky věděly, že se dají…
    Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

    Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

    Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně,…
    Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

    Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

    Potřebuje teď na jaře zásobit tělo vitamíny a dopřát si nějaký dobrý křupavý salát plný zeleniny?…
    Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

    Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

    Sezóna českého chřestu je v plném proudu! Tato křupavá a zdravá dobrota ozvláštní váš běžný…
    Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

    Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

    Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je tradiční staročeské jídlo pocházející z jihu naší…
    Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

    Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

    Mrkev bývá tak trochu opomíjenou kořenovkou, která se zdá být dobrá maximálně do polévky nebo na…