Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citron povýší chuť jídla k dokonalosti! Nevěříte? Vyzkoušejte jej do vývaru nebo rizota!
Zdroj: unplash, Annie Spratt

Šťavnaté kyselé ovoce není jen mega zásobárnou céčka a výborným celoročním dobíječem imunity, velké zázraky dokáže také v kuchyni. A to leckdy v jídlech, kde byste to možná ani nečekali. Funguje totiž také tak trochu jako koření.

Nečekané spojení?

Citronový krém lemon curd, tvarohový dort cheesecake s citronem, citronová kůra do bábovky, to jsou v pekařině i cukrařině známé věci. Citron vylepší i klasické linecké těsto a známé je jeho využití při dochucování ryb. Ovšem to zdaleka není všechno. Pár kapek citronu může udělat zázraky i při běžném vaření a v jídlech, kde byste ho možná ani nečekali. Představujeme 7 vylepšení, které vás chuťově vystřelí rovnou do gastronomického nebe! 

Zjemní rybu i mořské plody

Ano, víme, že to víte, ale tohle pro začátek zopakovat musíme. Rybu ani jakékoliv mořské plody bez citronu nepodávejte. Oblíbeného českého kapra pokapejte citronovou šťávou už před tepelnou úpravou, zbavíte jej tak případné mírně bahnité vůně. Všem rybám ale dodá citron nádech svěžesti a podpoří jejich chuť.

Osvěží omáčky i polévky

Že patří do koprovky a neobjede se bez něj ani svíčková nebo kulajda je jasná věc. Ale umíte si představit citron třeba ve vývaru? Pokud jste to ještě nezkusili, neváhejte, zvlášť kuřecí a drůbeží polévky budou mnohem lepší. A neobejde se bez něj ani slavná vietnamská polévka pho. Ovšem pozor, citron dejte na stůl a nechte na každém strávníkovi, ať si jídlo sám dochutí. Stačí jen pár kapek!

Doladí italské i české rizoto

Ať už milujete naši českou klasiku, nebo tu italskou krémovou s vínem, smetanou a parmazánem, v obou případech bude pověstnou třešničkou na dortu, v tomto případě kapkou na rizotu, citron. Zatímco do italských rizot se dává citron v průběhu nebo ke konci vaření, českou sypkou verzi stačí pokapat až na stole těsně před konzumací.

Vylepší kuře 

Když smícháte sůl a citron, dostanete magickou chuť. Přidejte ještě utřený česnek a v této marinádě nechte vykoupat kuře a pak je upečte, pěkně podložené plátky citronu bez kůry. Neodolá ani největší mlsoun! Podobně funguje západoafrická verze, senegalské jídlo chicken yassa, ve kterém kousky kuřete dusíte se spoustou cibule, citronu, česneku a s olivami. V Africe se vůbec citrony nešetří. Věděli jste, že je dokonce nakládají do slaného nálevu podobně jako my okurky?

Pomůže smaženým delikatesám 

Obalovaný kapr, telecí řízek, pirohy nebo jiné slané dobroty, které jste právě vytáhli z horkého oleje, budou stravitelnější a více vám zachutnají, když je pokapete citronem. Váš žaludek vám navíc poděkuje.

Šťáva ochutí luštěniny 

Jistě znáte cizrnovou pomazánku hummus. Základem pro její výrobu je mimo tahini pasty a olivového oleje také docela dost citronové šťávy. Pokud jste tuto orientální dobrotu již ochutnali, tak víte, že tahle kombinace zatraceně funguje. A podobně dobře funguje kyselá citronová chuť i v mnoha jiných jídlech, jejichž základem jsou luštěniny. Rozhodně to vyzkoušejte! 

Kůra provoní sladkosti i „slanosti“ 

Zapomenout nesmíme ani na citronovou kůru, která, jak víme, nádherně provoní koláče, bábovky nebo klasické české buchty „Honzovky“. Typicky se hlavně používá pro své výrazné aroma. Proto se bez ní ve slaných pokrmech neobejdou asijská, mexická ani arabská kuchyně. Vy ji můžete zkusit smíchat se solí, petrželkou a česnekem a přidat do změklého másla. To pak nechte ztuhnout a používejte na kuře nebo na králíka jako běžné bylinkové máslo. 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

sikulka7

4. 1. 2022 12:31

Kdysi dávno, asi před 40 lety, jsem v zimním období vařila dětem čaj a citronovou šťávu jsem omylem nalila do vedle stojícího guláše. Výsledek byl úžasný. Citronová šťáva zvýraznila chuť a od té doby guláš takto dochucuju. Zkuste to, stojí to za to.:-*

Přidat komentář