Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
28. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Brynzu, chuťově výrazný sýr z ovčího mléka, máme většinou spojený s haluškami, ke kterým opravdu neodmyslitelně patří. Ovšem využití brynzy je mnohem širší. Víte, kde tuto delikatesu vyrobili poprvé a co všechno z ní lze udělat?
První brynzárna
Slovo brynza pochází z rumunského brânză, což znamená sýr. A brynza je skutečně druh měkkého, soleného sýra vyráběného tradičně z ovčího mléka. Brynza se po staletí vyrábí v karpatských zemích, tedy na Slovensku, v Polsku, Rumunsku, v Ukrajině a na Moravě. První brynzárna na světě vznikla ovšem ve slovenském městě Detvě. Založil ji tam v roce 1787 Ján Vagač a brynzárna se brzy stala slavnou. Výrobky měla tak kvalitní, že se vyvážely i za hranice. Po druhé světové válce byla továrna totalitním režimem zavřena. Letos se na tradice naváže a v Detvě se otevře Vagačův dům jako historické muzeum, připomínající rodinu Jána Vagače, jeho práci i výrobu brynzy.
Mohlo by vás zajímat
Ta pravá slovenská
Slovenská brynza je jen jedna. Právě proto má schválené chráněné zeměpisné označení Evropskou unií. Podobně jako se pravé šampaňské může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne v severovýchodní Francii, může se produkt s názvem „slovenská brynza“ vyrábět pouze z mléka získaného na Slovensku. Tamní byliny na pastvinách mají totiž specifickou skladbu, což dává ovčímu mléku a následně i brynze specifickou chuť.
Mohlo by vás zajímat
Každopádně, i když neseženete brynzu přímo ze Slovenska, hlídejte si i u nás v obchodě složení. Jak uvádí časopis dTest, podle slovenské vyhlášky totiž musí brynza obsahovat v sušině nejméně 50 % ovčího sýra. U nás se tohle pravidlo dodržet nemusí, proto lze na pultech najít i brynzu, které je namíchána z kravského a ovčího mléka v jiném poměru. Raději tedy čtěte obaly a upřednostněte takovou brynzu, která má vyšší podíl dražší složky ovčího mléka. Jen tak si na ní skutečně pochutnáte. A to nejen při přípravě halušek.
Od pomazánky k polévce
Brynza je nejlepší v koncentrované podobě, tedy třeba právě na haluškách, proto vynikne i v pomazánce. Zkuste třeba pikantní pomazánku s brynzou a klobáskami, nebo pomazánku z brynzy a červené řepy. Výtečná, lehce pikantní je i brynzová polévka s bramborami.
Taštičky, lívance a závitky
Trochu pracnější jsou pak bramborové taštičky plněné brynzou, snazší verzi pak nabízejí brambory zapečené s brynzou a smetanou, pochoutkou k pivu jsou plněné slané trojúhelníčky nebo pečené brynzové měsíčky. Zajímavé jsou i bramborové lívance s koprovou brynzou, nebo cuketové závitky. Jak vidíte, brynza se dá využít do mnoha jídel. Tak se s námi pusťte do vaření!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Sbírání a sušení (kuchyňských i těch léčivých) bylinek se každoročně s radostí věnuje nejedna kuchařka. Při vaření pak stačí přidat trošku usušené… Číst více
Italské pesto počesku: Vyzkoušejte koprové, libečkové nebo mrkvové
Pesto není ani omáčka, ani dip - ale něco mezi… Číst více
Jak uskladnit jablka. Poradíme, jak je nejlépe uchovat přes zimu
Naše tradiční ovoce - voňavá jablíčka - patří k tomu nejzravějšímu, co zahrady nabízejí. Říká se, že už jedno snězené jablko denně významně zvyšuje… Číst více
Den konzumace červených jablek
Jablka jsou třetím nejrozšířenějším druhem ovoce na světě (hned po citrusech a banánech). V současné době známe na 35 tisíc druhů jablek. Zatímco… Číst více
Pěstování libečku na zahradě i na balkoně a co s ním v kuchyni: Přehledný manuál nejen pro začátečníky
Máte v oblibě vytrvalé rostliny, se kterými není… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Smažený sýr jedli už za první republiky. Česká klasika začala jako levná náhražka řízků
7 brynzových receptů: Vyzkoušejte speciality s brynzou a bramborami
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 17 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 21 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů