Bramborové lívance s koprovou brynzou

danielle72 Kuchařka: danielle72

Slané pečivo 69 názorů

Suroviny

450 g hrubé mouky
230 g ve slupce vařených brambor
2 celá vejce
150 ml vlažného mléka
25 g čerstvého droždí
2 rovné (čajové) lžičky soli
lžička cukru
hladká mouka na vál + 2 lžičky hl. mouky na droždí
olej nebo sádlo na smažení
250 g brynzy
2 lžíce kopru
4 - 6 lžic zakysané smetany
sůl podle chuti
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava těsta:
    Do mouky smíchané se solí uděláme důlek.
    Do něj nadrobíme droždí, které posypeme cukrem, zaliejeme třemi lžícemi vlažného mléka a zasypeme hladkou moukou.
    Pak si oloupeme brambory (nejlépe uvařené den předem) a najemno je nastrouháme.
    Když vzejde kvásek, přidáme vajíčka, mléko a brambory.
    Promícháme, až vznikne kompaktní hmota, vytvoříme bochánek a přikryjeme jej pokličkou.
    Těsto necháme asi hodinu na teplém místě kynout.

  2. Brynzová směs:
    Mezi tím vidličkou rozmačkáme brynzu, přidáme kysanou smetanu, kopr a sůl podle chuti (- každá brynza je jinak slaná, někdy není vůbec potřeba dosolit, tak pro jistotu ochutnejte).
    Směs uložíme do lednice.

  3. Tvarování a smažení lívanečků:
    Na vál pomoučený hladkou moukou dejte asi 4 lžíce vykynutého těsta a posypejte je moukou i z vrchní strany.
    Pak válečkem vytvořte ovál o tloušťce asi 1,5 cm.
    Skleničku o vhodném průměru si "namočte" do hladké mouky a vykrajujte kolečka. Ta vkládejte do středně vyhřátého oleje na lívanečník nebo na pánev.
    Smažte po obou stranách dozlatova.
    Hotové lívanečky pokládejte do mísy vyložené papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečený tuk.



    Lívanečky podávejte horké i studené se lžičkou brynzové směsi, ozdobené snítkou kopru.

Poznámka

Lívance jsou skvělé i potřené česnekem a posypané sýrem - jako langoše.

Výborně chutnají také k polévkám (hrachová, bramborová, česnečka...)

A když je méně osolíte, můžete je jíst nasladko.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 56 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bramborové lívance s koprovou brynzou

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc fajn recept a vážně krásná fotodokumentace:-K:-p:yes:

    Odpovědět

  • Dooga Dooga

    Jsou výborné !!! :yes: Dělal jsem je menší (cca 4 cm) takže byly spíš jako jednohubky. Měl jsem problém se od nich odtrhnout. Zpočátku teplé - výborné. A pak jak jsem je postupně chodil kontrolovat vychládaly a byly výborné pořád. Super recept.

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p vypadají moc chutně:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    spagetka: Já myslím, že opravdu máme své kuchaře, proč bychom se měli řídit zahraničními. No, když opomenu, že Babicu a Hrušku nikdo nemusí, tak aspoň Polhreich je srovnatelný. Nemyslím, že bychom se tam museli proti světu podceňovat. I tak celému světu lezeme do zadku až moc.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    cathleen: já to myslela malinko jinak - tři české hvězdy, které mají v dnešní době své příznivce i odpůrce na našich TV programech, nebavím se o jejich kvalitě ;-);-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    spagetka: srovnáváš neporovnatelné....!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Frantiska: zapomělas na Polhreicha :-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Frantiska::-D:-D:-D

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Anton K.: u nas znamy není :) My mame Hrušku a Babicu ...

    Odpovědět

  • Anton K. Anton K.(neregistrovaný)

    maris:
    Ja som sa odvolával na jej program, ktorý mozno nie je známy v Cesku. Medzi známymi televíznymi kuchármi je velmi uznávaná a popisovala bryndzu (bielu, bez papriky, pretoze ju tam mala a dávala ochutnat) ako rakúsky syr s názvom Liptauer Käse. Ze Google to tak nepíse, to nechce povedat, ze to je Biblia a je to sväté. Tiez získava informácie len od ludí alebo encyklopédií, ktoré napísali ludia.
    Opakujem, odvolával som sa na Saru Wiener a neporovnával som to s nicím. Mna sa dotklo, ze bryndzu, jediný autoktónny slovenský syr predstavila ako rakúsky.

    Odpovědět

  • suslajda suslajda

    Dani pěkné lívanečky, mohla jsi poslat ochutnávku na výdrholec:-Dmusím vyzkoušet, brynzu miluji:yes::yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    Anton K. : Zajímavé:yes:
    Rozhodně přínosnější než to, co tu ffčééra před půlnocí předvádělo pár zoufalců...:-))
    "Liptauer Käse"?
    Dal jsem odkaz a nepremáva...
    Kdo chce, at zadá název do Google a na obrázcích uvidí sám co to je:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • maris maris

    danielle72: vím o čem mluvíš;-):-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Anton K. : přiznávám, že netuším, co a jak nazývá Sara Wiener,:-), ještě bych ale chtěla znovu podotknout, že Liptauer je pomazánka, ale velice často / asi většinou / se připravuje z tvarohu, ale já se s ní setkala i z brynzy - jestli to bylo správné nebo ne, nedokážu stoprocentně říct.

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(autorka receptu)

    maris: Maruško, děkuji za Tvou reakci - mluvíš mi z duše. Já už se vlastně jen usmívám, protože co s tím... :-) Myslím, že po 680 fotografiích, které jsem na Toprecepty během tří let vložila spolu se 172 recepty, nemusím nikomu nic dokazovat. Vaření mne baví už dávno, s tím spojené focení mě neskutečně chytlo a je to můj velký koníček, dělám to opravdu ráda. Myslím, že je to snad i trochu vidět:-p. Mám velkou radost, když se recept někomu zalíbí a ten se pak třeba i nechá inspirovat k jeho vyzkoušení. A chutná mu :-)

    Ne snad že bych kvůli tomu nespala, ale pak i zamrzí, když čtu komentáře z poslední doby. Moc bych jejich autorům přála, aby taky našli něco, do čeho vloží svou lásku, čas i energii, zkrátka něco, co je bude bavit a těšit a z čeho bude mít třeba užitek i někdo jiný ;-);-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: z ceho je brynza slane livance s bramboy recepty z brynzy slovenské lívance brynza brynza recept brynzove těsto recept z tofu podle polhreicha tofu lívance lívance z bramborového těsta slané brynzové pirohy koprová omáčka vařené brambory - lívance recept na plku do dortu pral bzch si udelat sam livance bramborovy livanec bramborovélívance bramborové lívance s česnekem těst na slané lívance

Zapomněl/a jsem heslo