Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak levně vyrobit skvělý domácí sýr? Stačí pár základních surovin a trocha trpělivosti
Zdroj: Freepik.com, Freepic.diller

Domácí potraviny se stávají stále větším trendem dnešní doby. Roli v tom hraje celá řada aspektů, z nichž nejdůležitějším je fakt, že zcela přesně víte, jaké suroviny jste do daného produktu použili. Zkusit můžete třeba takový domácí sýr. Jeho výroba není tak složitá, jak se na první pohled může zdát a chuťově je výborný! Jak na to?

Domácí delikatesa

Nejspíš si teď právě říkáte, proč se zaobírat výrobou domácího sýra, když je jich všude na trhu dostatek. To je sice pravda, ale domácí je zkrátka domácí. Jsou v něm kvalitní ingredience, žádná chemie a navíc si ho můžete ochutit podle toho, čemu osobně dáváte přednost; ať již kvalitními bylinkami, kořením nebo třeba ovocem. Takový sýr ocení nejenom rodina, ale bude se hodit i jako pohoštění pro přátele či originální dárek pro gurmány. Ve vlastní kuchyni nejsnadněji vyrobíte sýr měkký.

Pozor na kvalitu surovin

Zapomeňte na krabicové trvanlivé mléko, které se upravuje vysokými teplotami, což je při výrobě sýra problém. Poohlédněte se proto po mléku přímo ze statku. Pokud nemáte v okolí farmu nebo možnost zajít na farmářský trh, sáhněte v obchodě po čerstvém pasterizovaném. Pozor! Jestli si hlídáte množství tuku v potravinách, pak domácí sýr nebude nic pro vás. Mléko na něj by totiž mělo být ideálně co nejtučnější. Některé recepty doporučují také jogurt, v tom případě opět sáhněte po přírodním bílém, nebo tvaroh, u toho opět platí, že by měl být co možná nejtučnější.

Srážení mléka

Základem výroby sýra je vysrážení mléka. K němu napomůže takzvané syřidlo. Neexistuje jen jedno, dostupných je více typů, ze kterých je třeba vybrat jeden konkrétní podle druhu připravovaného sýra. Jsou k dostání na specializovaných stránkách na internetu, ale pokud se vám je nechce hledat či objednávat, vystačíte si i s obyčejným citronem nebo octem.

Vhodné pomůcky

Na trhu se rovněž dají sehnat vhodné pomůcky určené přímo k výrobě sýra. Vystačíte si ale i s vlastním kuchyňským náčiním. Budete potřebovat nerezovou nebo smaltovanou nádobu, teploměr, nádobku na syřidlo, metličku, sítko, nůž, formičku, plátýnko. Vše by mělo být důkladně čisté, suché a ideálně sterilizované.

Začínejte od nejjednoduššího

Postupy na výrobu sýra se liší podle toho, zda si chcete vyrobit měkký, polotvrdý či tvrdý sýr a dále se rozdělují podle typu jednotlivých sýrů. Určitě se ale vyplatí začít od toho nejjednoduššího, kde vám postačí pár základních ingrediencí. Abyste vyrobili alespoň 400 gramů měkkého sýra, což jsou dvě středně velké porce, budete potřebovat dva litry mléka, šťávu ze tří citronů, sůl a bylinky, pokud možno čerstvé, nebo koření. Mléko se lžičkou soli a bylinkami nebo kořením přivedete k varu a krátce necháte probublat. Po zmírnění plamene pomalu přikapáváte citronovou šťávu. Když se mléko začne hodně srážet, můžete přestat. Směs pomalu promíchávejte. Jakmile konzistence už nehoustne, je třeba oddělit syrovátku. Pokud nemáte originální pomůcky pro výrobu sýra, stačí vzít cedník, přes něj dát plátýnko a hmotu do něj vlít. Plátýnko zavážete, vymačkáte a pod zátěží ještě necháte vykapat. Pokud chcete sýr tužší, bude to chtít asi pět hodin, při měkčí konzistenci postačí hodina či dvě. Hotový bochánek sýra je možné ještě zvlášť obalit v bylinkách, paprice nebo třeba barevném pepři.

Co se syrovátkou?

Žlutou tekutinu, která vám zbyde po výrobě sýra, rozhodně nevylévejte. Buď ji vypijte, protože je ohromně zdravá; obsahuje řadu vitamínů B, C, E a cenné minerální látky, anebo si ji vlijte do koupele. Má totiž příznivý vliv i na pleť.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

ruda43

1. 3. 2021 13:11

Zajímavý,určitě stojí za vyzkoušení..:-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více