Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít úrodu višní? Vyrobte omamně voňavý likér, pralinky nebo výborný sós k sýrům
Zdroj: Toprecepty, Merylas

Sezóna třešní a višní je konečně tady! S tím prvním si zřejmě umíte dobře poradit, koneckonců, sladké třešinky se dají jíst hned poté, co je utrhnete ze stromu. Ale co s višněmi, které jsou v chuti kyselejší? Třeba výborný domácí likér nebo zavařeninu, která skvěle ladí s plísňovými sýry.

Višňové hody

Jsou kulaté, lesklé, temně červené až vínové a díky tomu všemu přímo vyzývají, aby se do nich člověk zakousl. Višně je ale před konzumací lepší upravit, zavařit nebo s něčím zkombinovat. Na rozdíl od svých příbuzných třešní totiž jsou o něco kyselejší. Naopak stejně jako třešně obsahují řadu prospěšných látek a navíc krásně voní. Než se pustíte do vaření z višní, přečtěte si více o tom, proč oba druhy tohoto typicky letního ovoce zařadit do jídelníčku...

Někdo to rád s alkoholem

Máte-li úrodu višní, chce to vybrat zajímavý recept, jak je zpracovat. Pro již zmiňovanou kyselou chuť se z višní často dělá višňový likér. Není to žádná velká věda, vyrobit si jej můžete snadno i doma. Potřebujete na to dvoulitrový hrnec plný višní i s peckami, litr alkoholu (ideálně rumu, ale může být i vodka), půl kila cukru, 50 gramů kandované pomerančové kůry, dva svítky skořice a 5 hřebíčků. Višně stačí přendat do velké uzavíratelné nádoby, zalít alkoholem, přidat ostatní přísady, zavřít a nechat 4 týdny (pro silnější chuť můžete nechat louhovat i 6 týdnů) stát v chladu. Poté se hotový likér přecedí přes plátno a může se pít; třeba ve formě aperitivu, nebo naopak po jídle, případně jako pověstné štamprle před spaním. Neurodilo se vám višní tolik, kolik byste potřebovali, přesto na likér máte chuť? Ovoce je možné doplnit černým rybízem a jostou.

 
Výhoda domácího likéru je i v tom, že se zdaleka nemusí jen pít. Dá se výborně využít při dalším vaření, a to zejména při pečení dezertů. Například legendární Schwarzwaldský dort by bez něj nebyl úplný.
 

Višně jdou ale dobře dohromady i s jinými druhy alkoholu, například s portským vínem, které je výrazně sladké, a tak v kombinaci s kyselými třešněmi vytvoří zajímavou kombinaci. Přidejte k tomu ještě čokoládu, nejlepší kamarádku višní, a máte naprosto dokonalý, chtělo by se říct až slastný moučník, po kterém se jen zapráší.

 

Jak to vypeckovat?

Jednou z věcí, která může kuchaře a kuchařky od využívání třešní a višní odradit je, že v mnoha receptech je předepsáno ovoce nejprve vypeckovat, což je pěkná piplačka. Existují ale dva triky, jak si práci zjednodušit a urychlit. Pokud chcete mít višně bez pecek, ale celé, budete potřebovat lahev s úzkým hrdlem, dvě misky a brčko nebo jednu čínskou hůlku. Višeň položte na hrdlo lahve tak, aby místo, kde byla stopka, směřovalo dolů. Plod na hrdle jemně přidržte a brčkem nebo hůlkou uprostřed propíchněte. Pecka by měla vypadnout dolů do lahve.

Druhý způsob se hodí, pokud nemáte čas a je vám jedno, že višně tak trochu zdevastujete. Vezměte starší kuchyňské prkénko a dejte na něj višně. Na ovoce pak položte hrnec, pekáč nebo jinou nádobu s rovným dnem. Zatlačte a zaválejte. Višně sice rozmašírujete, ale vylezou z nich pecky, které pak už stačí jen vybrat a vyhodit. Tento způsob je dobrý, když chcete třešně zavařovat nebo z nich vyrobit rosol, který se pak dá jíst buď jako hustná marmeláda, nebo podávat k různým druhům sýrů coby sós. Stačí třešně povařit s želírovacím cukrem, kápnout do směsi trochu rumu, důkladně ji zavařit ve sklenicích a nechat odležet. Tip! Do sósu můžete přidat také čerstvou rybízovou šťávu pro zajímavější chuť a sytější barvu.

Z višní se dá udělat celá spousta dalších dobrot. Stačí je vložit do papírových košíčků nebo tvarovátek na led, zalít rozpuštěnou čokoládou, nechat zatuhnout a máte domácí bonboniéru. Pralinky se dají doplnit rumem nebo rovněž domácím višňovým likérem. Višně se hodí i do kulatých koláčů a samozřejmě do bublaniny, dají se rozvařit s cukrem na sladkou omáčku, která výborně doplní palačinky, lívanečky nebo ovocnné knedlíky. Vyberte si podle chuti.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více