Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravá vanilka je při sladkém pečení a vaření nenahraditelná. Poradíme, jak pracovat s luskem, mletou vanilkou i extraktem
Zdroj: Free Photo

Vanilkový lusk je poměrně drahé koření, ale jeho vůně je nenahraditelná. I když se vyrábí umělý vanilin, který běžně používáme, pravá vanilka voní jinak.

Vanilku koupíme jako fermentovaný a sušený lusk, mletou nebo v podobě extraktu. Extrakt se vyrábí vylouhováním vanilky v alkoholu. Správný extrakt je tmavý a hustý.

Jak nejlépe využít vanilku

  • Vanilkový lusk rozřízneme podélně. Špičkou nože z něj vyškrábneme dřeň se semínky. Oboje využijeme při přípravě krémů, sladkých jídel, moučníků, nápojů a zmrzlin. Svoji vůni nejlépe rozvine při zahřátí a ve spojení s cukrem.
  • Na přípravu krému vhodíme rozříznutý lusk i semínka do mléka nebo smetany a minutku povaříme.  Necháme asi půl hodiny odstát, aby se rozvinula vůně. Pak můžeme samotný lusk vylovit, usušit a vložit do cukru k výrobě vanilkového cukru. Lusk lze použít opakovaně, pokud jeho vůně nezeslábne. To je velmi ekonomický způsob použití.
  • Lusk nemusíme řezat. Lze jej použít do cukru v celku. Můžeme jej také s cukrem rozmixovat (1 lusk na asi 300 g cukru) tak, aby se v cukru stejnoměrně rozptýlil. Takový cukr bude velmi aromatický.
  • Mleté vanilky stačí vždy množství na špičku nože, její vůně je velmi intenzivní. Uchováváme ji dobře uzavřenou, aby vůně nevyprchala.
  • Také extrakt použijeme v malém množství, většinou ho stačí 1 kávová lžička. Pozor, neplést extrakt s uměle aromatizovanou esencí (trestí). Tresť dávkujeme jen po kapkách.

Nejlepší vanilkové rohlíčky

Receptů na vanilkové rohlíčky je mnoho, vůně vanilky je ale všechny spojuje a tvoří z nich úžasně voňavé cukroví. Tato vůně totiž k Vánocům nerozlučně patří, a to nejen v podobě oblíbených vanilkových rohlíčků.

Přejeme příjemné pečení.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více