Co ze starých rohlíků? Udělejte žemlovku, domácí chipsy nebo netradiční trhanec!
1. 7. 2021 Vaření
Také se vám stává, že nakoupíte víc rohlíků, než zvládnete sníst? Nejste v tom sami. Když je něco levné, tak se obvykle moc nedržíme zpátky. Přesto je škoda rohlíky vyhodit, byť už trochu „gumovatí“. Víme, co s nimi!
Domácí strouhanka
Klasika, jež opravdu nikdy nezestárne. Rohlíky, které už jsou suché na padrť, můžeme jednoduše nastrouhat na domácí strouhanku. Ta se hodí nejen k obalování řízků, ale třeba i jako křupavá posypka na vařený chřest nebo jako součást drobenky na výtečný rebarborový koláč.
Mohlo by vás zajímat
Voňavé krutony
Milujete křupavé chlebové chipsy bake rolls? Udělejte si je z rohlíku! Stačí starší rohlík nakrájet na plátky, asi 0,5 cm silné, potřít směsí oleje a česnekového či jiného koření podle chuti a upéct v předehřáté troubě při 100°C dokřupava. Levné a dobré pohoštění je na světě! Další možností je krutony na špejli ozdobit polévku.
Žemlovka
Jedněmi milovaná, jinými nenáviděná. Žemlovku mnozí z nás pamatují jako rozmáčenou břečku ze školní jídelny. Ale vůbec tomu tak být nemusí! Jednoduché jídlo ze starších rohlíků, mléka, vajec a jablek může být fantastickou večeří či letním obědem, když jej správně připravíte. Rohlíky tvoří základ, který vylepšíte mlékem, smetanou, rozinkami či tvarohem, zkrátka podle domácích zásob nebo podle vaší chuti. Ještě snazší než žemlovka je ale trhanec...
Jednoduchý trhanec
Císařský trhanec je známá rakouská dobrota, podobná na kousky natrhané palačince. Připravuje se z mléka, vajec, mouky, rozinek a dalších ingrediencí. Oproti tomu na trhanec z rohlíků, který ve facebookové skupině Skromné vaření a pečení pro každého zveřejnila Lenka Chmátalová, budete potřebovat 1 a půl rohlíku, 1 dcl mléka, 1 vejce, trochu soli a cukru. Rohlík nakrájejte na plátky, pokropte je mlékem a přidejte k nim jedno rozšlehané vajíčko. Na pánvi upečte z obou stran a pomocí vidličky roztrhejte. Pocukrujte a podávejte s ovocem nebo kompotem.
Vyplnění karbanátků či sekané
Starší rohlíky namočené do mléka, vody, vývaru nebo smetany mohou dobře sloužit také jako náhrada masa a „lepidlo“ v sekané či karbanátcích. Pomůžou jídlu navíc dodat šťavnatost a sytost. Pokud chcete dobroty z mletého masa něčím nastavit, lepší než klasická strouhanka je právě navlhčený rohlík.
Mohlo by vás zajímat
Omeleta s rohlíky
Jako příloha se „gumové“ nebo suché rohlíky k vaječné omeletě moc nehodí, spíš by jídlo pokazily. Ale jako nádivka jsou vynikající. Stačí, když starší rohlíky nakrájíte na kostičky, navlhčíte mlékem či vodou, poté „vyždímáte“, přidáte k rozšlehaným vejcím a klasicky osmažíte v pánvi z obou stran dozlatova. Omeleta bude nadýchaná a šťavnatá, a zvenku přitom krásně křupavá!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Co je filírování? Poradíme i méně zkušených kuchtíkům, jak ovládnout tuto techniku
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 17 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 20 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 21 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11