Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaříme z rajčat: Rychlé a snadné recepty na zapékaná rajská jablka
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Šťavnatá rajčata se v létě dají sehnat na každém kroku. Jsou výborná zejména ve studené kuchyni a salátech, my si ale ukážeme, že i tepelně zpracovaná mohou být skvělá. Vybrali jsem několik výborných receptů na rajčata zapékaná v troubě. Určitě je vyzkoušejte!

Rajčata z trouby

Šťavnatá a voňavá rajčata ozvláštní každý salát, ale hodí se i do teplé kuchyně. Italové se například neobejdou bez suga (rajčatové omáčky) a ostatně, i Češi rajskou milují, i když ji konzumují v trochu jiné úpravě. Rajčata se dají poměrně snadno vypěstovat na zahrádce, ale dokonce i na balkóně, takže pokud máte zásobu, určitě si část usušte. Jak na to si přečtěte tady:

Rajčata jsou ale výborná také na zapékání. Jídlům z trouby dodávají svěží chuť a šťavnatost. Fungují také jako výborná přílohy třeba ke grilovanému masu. Stačí je upéct s bylinkami podle tohoto receptu:

Pokud větší rajčata vydlabete a naplníte sýrem, vznikne bezmasý, ale lahodný předkrm nebo malá letní večeře.

 
Právě v létě se opravdu vyplatí rajčata jíst ve velkém. Proč? Obsahují mnoho vitamínů, jsou dietní, ale také se díky nim krásně opálíte. Víc si přečtěte tady:
 
 
Určitě vyzkoušejte kombinaci zapečených brambor a rajčat. Pokud přidáte ještě lilek a cibuli, opět vznikne skvělé jídlo, které zasytí, ale nebudete se po něm cítit přecpaní ani nafouklí. Náš tip! Místo lilku skvěle funguje také cuketa.
 
 
Pokud brambory chcete vynechat, ochutnejte rajčata zapečená s řapíkatým celerem a sýrem. Budete překvapeni, jak křupavý a chutný pokrm to je!
 

Opravdovou specialitou pak je zapečené lečo. Lečo je vděčné chalupářské jídlo; jeho příprava je lednoduchá a chutná (skoro) všem. Zkuste jej po uvaření přendat do pekáče, zasypat štědrou porcí sýra a zapéct. Možná už stokrát ochutnaný pokrm vás tak dokáže znovu překvapit.

Šťavnatým a rychlým lehkým obědem je i tarhoňa pečená v rajčatech.

Rajčata a maso

Dost už bylo zeleniny! Teď něco dobrého pro masožravce. Pokud se chcete držet lehkosti, spojte rajčata s kuřecím masem. Ať už připravíte přírodní steak, nebo si uděláte křupavé stehýnko, na peřince z pečených rajčat a bylinek bude kuřátko naprosto dokonalé!

Chcete-li ušetřit čas a nádobí, vsaďte na zapečené kuřecí řízky s rajčaty a bramborami z jednoho pekáče.

 
Výborná je kombinace rajčat a mletého masa - vždyť právě tím se plní papriky, které často servírujeme k rajské omáčce. Zkuste to ale tentokrát trochu jinak a bez paprik. Zapečené plněné koule z mletého masa v rajčatové omáčce jsou lahodné a originální!
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více