Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meloun jako super potravina: Posiluje imunitu, chrání kůži a pomáhá hubnout!
Zdroj: Pixabay, 27707

Máte raději ovoce, nebo zeleninu? V případě melounu se nemusíte rozhodovat, patří totiž do obou skupin! Je příjemně sladký, přitom nízkokalorický, a ještě k tomu může vaše tělo zásobit cennými vitamíny a tím pádem vylepšit vaše zdraví. To už stojí za ochutnání, nemyslíte?

Co to vlastně je?

Podobně jako se mnozí přou, zda bylo dříve vejce či slepice, stejně tak se odborníci nemohou dohodnout, zda je meloun ovoce, nebo zelenina. Splňuje totiž parametry obou skupin. Podle botaniků patří mezi ovoce každá rostlina nebo dřevina, která má semena v dužnatém plodu. To je přesně případ melounu. Ale zároveň platí, že meloun je z čeledi tykvovitých, což je druh plodové zeleniny. Máte v tom hokej? Není divu. Vychází to totiž tak půl na půl. Přesto se podle portálu Vegetarian.cz meloun řadí mezi zeleninu. Melounů známe víc druhů. Dnes se zaměříme na ten nejoblíbenější, zvenku zelený, uvnitř červený, s černými semínky.

Koule plná vitamínů

Víte, co je hlavní složkou vodního melounu? Asi není velkým překvapením, že je to, jak už z logiky názvu vyplývá, právě voda. Vodní meloun jí obsahuje až 92 %. Zároveň je tato zelenina bohatá na vlákninu a zanedbatelný není ani obsah vitamínů a minerálů. Meloun je podle portálu Healthline.com dobrým zdrojem vitamínů C, B a A, dále obsahuje draslík, sodík, hořčík a cenné karotenoidy, včetně beta-karotenu a lykopenu. Díky této pestré směsi má vodní meloun celou řadu zdraví prospěšných účinků. Pojďte se s námi podívat, které to jsou.

Posilovač imunity

Jak uvádí web Bezpecnostpotravin.cz, lykopen je červené rostlinné barvivo a zároveň silný antioxidant, který chrání naše buňky, tkáně a orgány, působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a celkově posiluje imunitu. Navíc, kombinace lykopenu a vitamínu C má protizánětlivé účinky, působí dobře na zdraví cév, a dokonce prospívá zdraví mozku a pomáhá oddálit nástup a rozvoj Alzheimerovy choroby. Meloun také obsahuje citrulin, což je aminokyselina, která může zvyšovat hladinu oxidu dusnatého v těle a ten zase pomáhá rozšiřovat cévy a tím pádem i snižovat krevní tlak.

Prostředek hubnutí

Milujete sladkosti, a právě to vám kazí cestu k vysněné štíhlé linii? Dejte si místo oplatek meloun! Podle webu Kaloricketabulky.cz  má vodní meloun ve 100 g jen 118 kJ, tudíž si k svačince klidně můžete dopřát čtvrt kila i víc. Jak zmiňuje portál Health.com, podle studie ze Státní univerzity v San Diegu z roku 2019 může meloun skvěle přispět ke zdravé regulaci tělesné hmotnosti, pokud se konzumuje místo zpracovaných sladkých svačinek. Studie se zabývala pocitem sytosti a změnami hmotnosti u dospělých s nadváhou a obezitou. Výzkumníci během měsíčního pozorování a měření zjistili, že meloun poskytuje větší pocit sytosti než sušenky a přispívá k hubnutí i ozdravení organismu. Účastníkům studie, kteří dvakrát denně jedli k svačině meloun, se nejen zmenšil objem pasu a boků, ale také se jim zlepšil krevní tlak a stav antioxidantů a krevních tuků.

Ochranář kůže

Jak už jsme psali, meloun obsahuje vitamíny A a C, které podporují zdravou pokožku, a zároveň červené barvivo lykopen, jež chrání pleť před poškozením slunečním zářením (podobně jako například rajče). Samozřejmě to nefunguje jednorázově; aby se efekt ochrany projevil, je potřeba jíst melou pravidelně. V létě se to vyplatí i z jiných důvodů. Meloun totiž patří mezi potraviny, které ochlazují, a zároveň našemu organizmu dodávají hydrataci. A jak si tuhle ovocno-zeleninovou dobrotu nejlépe užít?

Meloun v kuchyni

Samozřejmě, že nejsnazší je jej vychladit, nakrájet a jíst jen tak čerstvý. Ale možností je víc. Meloun můžete například zkombinovat se zmrzlinou, nebo jej rozmixovat do limonády, případně použít jako součást ovocného salátu. Zkrátka je to jen na vás, jak si jej užijete. Každopádně neváhejte, nejlepší sezónu má meloun právě teď.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více