Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Elixír zdraví: Dejte si borůvky! Posílíte svoji imunitu a možná i omládnete
Zdroj: Toprecepty, mika59

Čerstvé borůvky patří mezi nejoblíbenější letní ovoce. Aby taky ne! Jsou neskutečně šťavnaté, přiměřeně sladké a k tomu navíc ještě vynikají obsahem celé plejády látek prospěšných pro naše zdraví. Borůvky jsou vlastně takové přírodní léčivé bonbony.

Seznamte se s brusnicí

Jak uvádí na svých webových stránkách Národní zdravotnický informační portál, lesní borůvka se řadí do rodu brusnice (Vaccinium) a její správný botanický název je brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus). Kromě divoce rostoucích lesních borůvek se však u nás můžeme setkat i s takzvanými kanadskými borůvkami, které byly vyšlechtěny k pěstování na zahradě a jejich správný název je brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum). Lesní borůvky rostou na opadavých polokeřích, jež dosahují výšky až 50 cm, plody mají přibližně velikost hrášku. Oproti tomu kanadské borůvky jsou větší a někdy mohou dosahovat až do velikosti třešně. A to není jediný rozdíl. Lesní borůvky mají tenčí slupku a tmavou dužinu, zatímco kanadské borůvky mají slupku o něco silnější a jejich dužina je bezbarvá.

Koktejl vitamínů

Borůvky obsahují mnoho vitamínů a minerálů, mimo jiné jsou skvělou zásobárnou železa a vitamínu C, nezanedbatelný je také obsah draslíku a vitamínů A a E. Z ostatních živin můžeme zmínit fosfor, vápník, hořčík, mangan, zinek a vitamín K a také rostlinnou sloučeninu zvanou antokyanin, jež má na svědomí modrou barvu bobulek. Díky celé této sestavě mají borůvky mnoho zdraví prospěšných účinků. Které to jsou? Podle portálu Medicalnewstoday.com zvýšená konzumace borůvek chrání náš zrak, snižuje riziko srdečních onemocnění, pomáhá při léčbě obezity, reguluje krevní tlak, mírní rizika spojená s cukrovkou a zlepšuje stav kostí, pokožky i vlasů.

Borůvky pro krásu a mládí

Borůvky mají vysoký obsah antioxidantů, což jsou přírodní látky, které pomáhají bojovat proti volným radikálům poškozujícím buňky a způsobujícím mimo jiné stárnutí organismu. S přibývajícím věkem se totiž schopnost těla bojovat s volnými radikály snižuje. Když se k tomu přidají nezdravý životní styl, cigaretový kouř, znečištěné ovzduší a nadměrné vystavování se UV záření, výsledkem jsou vrásky, našedlá barva pleti a předčasné stárnutí celého organismu. Borůvky nejsou samospásné a celý problém samozřejmě neodstraní, ale pomůžou při jeho řešení.

Jak uvádí portál Healthline.com, strava s vysokým obsahem borůvek je spojována s lepším zdravím srdce a krevního oběhu, což je důležité i pro zdraví pokožky. Konzumace borůvek může pomoci zlepšit schopnost organismu posílat živiny a kyslík do kůže a dalších buněk, což umožní rychlejší a efektivnější buněčnou výměnu a v konečném důsledku zdravější a pevnější pokožku. Skvělou zprávou je, že k efektu „omlazení“ stačí asi 150 gramů borůvek denně, to je necelý hrníček. Právě teď začíná borůvkám jejich sezóna, tak neváhejte. Abyste měli jídelníček pestřejší, můžete si udělat podle našich receptů třeba borůvkový koktejl nebo o něco zdravější borůvkové smoothie, případně staročeské škubánky s borůvkovou omáčkou. Vypadat a cítit se zdravě asi nikdy nebylo sladší!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Martinakou

17. 1. 2023 22:35

Ano, borůvky jsou skvělé a jsou obohaceny o mnoho zdraví prospěšných látek. Obsahují velké množství vitamínů, antioxidantů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Pomáhají posílit imunitu, čistí krev a mohou pomoci i k omlazení. Ještě bych doporučila zařazení jejich konzumace do jídelníčku. Stačí je jíst samostatně nebo je můžete přidávat do salátů, jogurtů, ovocných a zeleninových smoothie nebo je můžete nahradit jako ozdobu na dezerty. Nezapomeňte, že borůvky jsou vynikajícím a zdravým zdrojem energie.
Já sama po přečtení článků např. prozdravi.eu/vite-ze-boruvky-prospivaji-zdravi/, jsem je zařadila též do svého jídelníčku.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více