Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Horko k padnutí? Zkuste potraviny, které podle tradiční čínské medicíny ochladí tělo
Zdroj: Unplash, Yoav Aziz

Výrazná horka jsou sice momentálně za námi, ale další teplé letní dny ještě před námi. Věděli jste, že lze účinně ochladit tělo i pomocí jídla a pití? Jen musíte zvolit ty správné suroviny. Poradíme vám, co si dát, abyste se v pařácích cítili líp.

Číňané a Arabové vědí

Tradiční čínská medicína už dávno rozděluje potraviny podle energie, kterou nám předávají, na zahřívací a ochlazující. Přitom to, jestli dané jídlo nebo pití tělo zahřívá, nesouvisí s jeho teplotou. Mezi obecně zahřívající potraviny patří podle této teorie ty, u nichž převažuje mužská energie jang. Jsou to například všechna smažená, pečená nebo dlouho vařená jídla, dále živočišné a tučné pokrmy, pohanka, jáhly, kokosové mléko, klasické máslo a z koření pak skořice, hřebíček, pepř, kari a muškátový ořech.

Ochlazující potraviny jsou naopak ty, u nichž převládá ženská energie jin. Patří sem syrová zelenina, sýry, jogurty, králičí maso, avokádo, různé výhonky, miso, mořské řasy, meloun, salátová okurka, minerální vody, jablka, citrusy a překvapivě také teplý nebo dokonce horký zelený čaj. Pokud jste někdy zavítali do Tuniska či jiné arabské země, pak jste si možná všimli, že místní si rádi dávají velmi silné „panáky“ horkého zeleného čaje s mátou. Právě kombinace teplého zeleného čaje se svěží mátou má ochlazující efekt.

Jak se zchladit v kuchyni

Jak je patrné z výše uvedeného, v horkých dnech omezte vaření na minimum. Ochladí vás různé saláty, smoothie, nebo jen nakrájená salátová okurka či meloun, tedy potraviny s vysokým obsahem vody, které tělu dodají i potřebné tekutiny. Pokud už vaříte, dělejte jídla, jež nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu. Ideální jsou třeba ve slupce vařené brambory, které mimochodem patří mezi neutrální potraviny, tedy vás ani neochladí, ani nezahřejí. Mezi výrazně zahřívací patří bohužel grilovaná masa. Efekt trochu snížíte, když je posypete chilli, jež má pro změnu chladivé účinky. Opět si můžeme připomenout národy, které žijí v horkých podnebích a chilli je tam doslova „denním chlebem“. Pokud už dostanete chuť na polévku, udělejte si po vzoru jižních států některou ze studených, třeba španělské gazpacho nebo bulharský tarator. K pití místo kávy raději využijte Meltu, čekanka v ní obsažená se rovněž považuje za ochlazující rostlinu. No a zapomenout nesmíme na jahody; chutnají skvěle, nahradí sladkosti a ještě vám zpříjemní léto na terase.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více