Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zabiják veder ve vašem mrazáku: Tipy a triky, jak na perfektní domácí zmrzlinu
Zdroj: Toprecepty, mika59

Ať už ovocná, nebo smetanová - zmrzlina je v parném počasí skvělým osvěžením. A vůbec nejlepší je mít jí doma v mrazáku neustále dostatečnou zásobu. Proto se vám může hodit naučit se jim vyrábět v pohodlí domova. Poradíme vám, jak na to.

Domácí zmrzka pro všechny

Horké počasí volá po osvěžení vně i uvnitř. Zatímco zvenčí se můžeme ochladit třeba ledovou sprchou nebo pobytem u bazénu, chce to hydratovat tělo také konzumací studených limonád, ale třeba i zmrzliny. Tuto pochoutku si v létě rádi dopřejí nejen děti, ale i dospělí. Naučte se s námi, jak zmrzlinu vyrábět doma!

Jak funguje zmrzlinovač?

Pokud jste se někdy pídili po tom, jak vyrobit domácí zmrzlinu, určitě jste již narazili na pojem zmrzlinovač. Domácí zmrzku je možné vykouzlit i bez něj - tak proč do tohoto přístroje zainvestovat? Základem výroby zmrzliny je zmrzlinovou směs nejen zmrazit, ale také do ní vehnat vzduch, což při ruční výrobě znamená, že musíte zmrzlinu pravidelně vyndavat a pečlivě ji promíchávat. Zmrzlinovač tohle udělá za vás. Zároveň je zmrzlina v něm hotová už za hodinu, zatímco bez něj to trvá několikanásobně déle.

Součástí zmrzlinovače je nádoba, kterou musíte před použitím dát na několik hodin do mrazáku. Do ní přijde vychlazená směs na zmrzku, a pak už stačí jen ponořit přístroj a zapnout jej. Úplně základní zmrzlinovač se dá pořídit do tisícovky, středně kvalitní přístroj do pěti tisíc a poloprofesionální pak může vyjít až na dvojnásobek. Pokud si rádi vyrobíte zmrzlinu jen párkrát za rok, ten nejjednodušší typ vám bude bohatě stačit.

Rady a tipy

Pro výrobu domácí zmrzliny potřebujete dobrý recept na zmrzlinovou směs. Stačí si vybrat, jestli chcete smetanovou zmrzlinu, nebo spíš ovocný sorbet. Pokud se vám zachce ořechové zmrzliny, dopočujeme zakoupit ořechovou pastu, ze které se kompaktní krém bude vyrábět snadněji, a tu pak doplnit kousky sekaných oříšků. Toužíte-li po ovocné zmrzce a nechcete ani kupovat zmrzlinovač, ani půl dne míchat a čekat, nechte vybrané ovoce, například jahody nebo borůvky, zmrznout. Pak je stačí s jedním kusem zmrzlého banánu rozmixovat v mixéru, který zvládne rozsekat led. Pokud rozmixujete jen ovoce, máte sorbet, ale můžete k němu přidat vychlazený jogurt, který mu dodá smetanovost i porci bílkovin. 

Zkuste také trochu experimentovat; do domácí zmrzliny můžete přimíchat čerstvé bylinky, ale také různé koření, například vanilku nebo skořici. Ve sladkých zmrzlinách chuť výborně zvýrazní trocha soli. Máte děti? Pořiďte v domácích potřebách za pár korun tvarovátka na nanuky. Zmrzlinovou směs nechte zamrznout v nich a máte skvělou pochoutku do ruky pro vaše caparty.

Další dobrou radou je zpracovávat domácí zmrzlinu dřevěnými či plastovými nástoji, třeba špachtlí a lžící. Z kovové lžíce by vás studily ruce. Nezapomínejte také na to, že domácí zmrzlina je určena k přímé spotřebě. Pokud ji budete skladovat například při -18°C dva a více dnů, ztvrdne na kámen a už s ní nic neuděláte. V rámci období, kdy plánujete zmrzlinu jíst, ji do mrazáku určitě dejte, ale snězte ji rychle a před servírováním ji nechte trochu změknout při pokojové teplotě.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Nejnovější recepty Více