Zabiják veder ve vašem mrazáku: Tipy a triky, jak na perfektní domácí zmrzlinu
16. 5. 2021 Životní styl
Ať už ovocná, nebo smetanová - zmrzlina je v parném počasí skvělým osvěžením. A vůbec nejlepší je mít jí doma v mrazáku neustále dostatečnou zásobu. Proto se vám může hodit naučit se jim vyrábět v pohodlí domova. Poradíme vám, jak na to.
Domácí zmrzka pro všechny
Horké počasí volá po osvěžení vně i uvnitř. Zatímco zvenčí se můžeme ochladit třeba ledovou sprchou nebo pobytem u bazénu, chce to hydratovat tělo také konzumací studených limonád, ale třeba i zmrzliny. Tuto pochoutku si v létě rádi dopřejí nejen děti, ale i dospělí. Naučte se s námi, jak zmrzlinu vyrábět doma!
Mohlo by vás zajímat
Jak funguje zmrzlinovač?
Pokud jste se někdy pídili po tom, jak vyrobit domácí zmrzlinu, určitě jste již narazili na pojem zmrzlinovač. Domácí zmrzku je možné vykouzlit i bez něj - tak proč do tohoto přístroje zainvestovat? Základem výroby zmrzliny je zmrzlinovou směs nejen zmrazit, ale také do ní vehnat vzduch, což při ruční výrobě znamená, že musíte zmrzlinu pravidelně vyndavat a pečlivě ji promíchávat. Zmrzlinovač tohle udělá za vás. Zároveň je zmrzlina v něm hotová už za hodinu, zatímco bez něj to trvá několikanásobně déle.
Mohlo by vás zajímat
Součástí zmrzlinovače je nádoba, kterou musíte před použitím dát na několik hodin do mrazáku. Do ní přijde vychlazená směs na zmrzku, a pak už stačí jen ponořit přístroj a zapnout jej. Úplně základní zmrzlinovač se dá pořídit do tisícovky, středně kvalitní přístroj do pěti tisíc a poloprofesionální pak může vyjít až na dvojnásobek. Pokud si rádi vyrobíte zmrzlinu jen párkrát za rok, ten nejjednodušší typ vám bude bohatě stačit.
Rady a tipy
Pro výrobu domácí zmrzliny potřebujete dobrý recept na zmrzlinovou směs. Stačí si vybrat, jestli chcete smetanovou zmrzlinu, nebo spíš ovocný sorbet. Pokud se vám zachce ořechové zmrzliny, dopočujeme zakoupit ořechovou pastu, ze které se kompaktní krém bude vyrábět snadněji, a tu pak doplnit kousky sekaných oříšků. Toužíte-li po ovocné zmrzce a nechcete ani kupovat zmrzlinovač, ani půl dne míchat a čekat, nechte vybrané ovoce, například jahody nebo borůvky, zmrznout. Pak je stačí s jedním kusem zmrzlého banánu rozmixovat v mixéru, který zvládne rozsekat led. Pokud rozmixujete jen ovoce, máte sorbet, ale můžete k němu přidat vychlazený jogurt, který mu dodá smetanovost i porci bílkovin.
Zkuste také trochu experimentovat; do domácí zmrzliny můžete přimíchat čerstvé bylinky, ale také různé koření, například vanilku nebo skořici. Ve sladkých zmrzlinách chuť výborně zvýrazní trocha soli. Máte děti? Pořiďte v domácích potřebách za pár korun tvarovátka na nanuky. Zmrzlinovou směs nechte zamrznout v nich a máte skvělou pochoutku do ruky pro vaše caparty.
Mohlo by vás zajímat
Další dobrou radou je zpracovávat domácí zmrzlinu dřevěnými či plastovými nástoji, třeba špachtlí a lžící. Z kovové lžíce by vás studily ruce. Nezapomínejte také na to, že domácí zmrzlina je určena k přímé spotřebě. Pokud ji budete skladovat například při -18°C dva a více dnů, ztvrdne na kámen a už s ní nic neuděláte. V rámci období, kdy plánujete zmrzlinu jíst, ji do mrazáku určitě dejte, ale snězte ji rychle a před servírováním ji nechte trochu změknout při pokojové teplotě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Čím namazat topinky. Někdo to rád pikantní! Toto jsou nejoblíbenější pomazánky
Co dát na topinky Topinky potíráme pomazánkami, jejichž základem bývá nejčastěji zelenina, sýry, vejce, luštěniny, uzeniny a maso. Při podávání je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným… Číst více
Bulharská masová topinka princezna: Jak přišla ke svému zvláštnímu názvu a jak ji připravit?
I když by název princezna možná odkazoval k… Číst více
Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
Topinky jsou výborné nejen při posezeních s… Číst více
Falešný tatarák z hub: Delikatesa z lesa se snadno připravuje a krásně provoní celý dům
Při současné bohaté houbové úrodě určitě každý… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Velký svačinový manuál na víkendový výlet: Co si připravit a jak to zabalit?
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 9 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 10 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno před 23 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Přečtěte si Zobrazit více
Proč i do sladkého těsta patří špetka soli? Odhalte magii chuťových kombinací
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?