Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Také se vám stalo, že jste se při krájení cibule řízli? Chtěli byste se naučit krájet cibuli bezpečně a bez potoků slz? Víme, jak na to.

Cibule tvoří základ mnoha pokrmů, takže každý, kdo vaří, se dříve nebo později setká s nutností nakrájet cibuli. Dokonce bývá tato činnost prvním prubířským kamenem pro kuchařské učně. Nicméně amatéři jako my nemusí (ale mohou) tuto profesionální dovednost ovládat. Stačí využít několika tipů a vychytávek.

Umíte cibuli správně oloupat?

Začneme loupáním cibule. Rychleji oloupete cibuli, pokud ji předtím přelijete vroucí vodou. To funguje zejména, pokud potřebujete oloupat hodně drobnějších cibulí. Slupka se stáhne většinou ve všech vrstvách naráz. Loupeme od špičky ke kořínkům.

Cibuli půlíme podélně od kořínků k místu, odkud vyrůstají listy. Pak ji položíme řeznou plochou na prkénko. Snažíme se ji při krájení co nejméně stlačovat, proto je důležitý ostrý nůž.

Postup krájení cibule

Pomůže vám naše názorné video.

Při prvním krájení, kdy prořezáváme vrstvy mezi kořínky a špičkou cibule, držíme nůž vodorovně, aby jeho špička směřovala mírně vzhůru. Tím se nám podaří cibuli neprokrojit zcela až ke kořínkům a ta se nám následně nerozpadne.

Při příčném krájení cibule, kdy už krájíme kostičky, nejprve cibuli prořízneme 1-2 x vodorovně a pak klouzavým kolébkovým pohybem nože odkrajujeme kostičky, špička nože naopak směřuje dolů k prkénku. Pozor při tom na prsty. Máme je ohnuté v kloubech a konce prstů s nehty schováme, čepel nože se plochou o prsty opírá.

Na trhu jsou pomůcky, díky kterým nakrájíte cibuli bezpečně. Jsou to držáky na cibuli většinou v podobě hřebínků nebo kleští s pravidelnými otvory, které cibuli podrží, aniž by klouzala, a i vaše prsty budou v bezpečné vzdálenosti od ostří nože.

Jeden z nejlepších pomocníků v kuchyni je elektrický nebo mechanický sekáček cibule, který v krátké chvíli naseká cibuli bezpečně a bez slzení. Stačí nakrájet cibuli na větší kusy, vložit, uzavřít a spustit.

Proč nás cibule "rozbrečí"?

Slzení vyvolávají silice, které cibule obsahuje v hojné míře a které stoupají nosem až do očí. Proti pálení a slzení očí existuje množství lidových více i méně účinných vychytávek. Můžete zkusit potápěčské brýle, kousek chleba mezi zuby, zapálenou svíčku, krátké zmražení celé cibule i otevřené okno. Sami jistě znáte nějakou další „zaručenou“ radu. Jisté je jen to, že mladé čerstvé cibule pálí víc.

Na závěr ještě jedna "babská" rada, jak to udělat, aby cibule nezhořkla. Nenechávejte ji dlouho s kovem. Takže nůž, sekáček nebo struhadlo či mlýnek by se měly cibule dotýkat jen nezbytně nutnou dobu.

Přejeme vám hory nakrájené cibule bez zranění a slz.

Tento tip je užitečný  (45x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům