Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?
12. 6. 2021 Vaření
Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani nechutná. Z čeho se vlastně pro Maďarsko typická tarhoňa dělá a jak ji nejlépe připravit?
Kotlíková lahůdka
Drobné kuličky jsou typickou přílohou nebo základem pro hlavní chod v maďarské i slovenské kuchyni. Recept nebo inspirace na něj pochází zřejmě z doby Osmanské říše a turecké kuchyně, každopádně se přisuzuje kočovným národům, které potřebovaly mít s sebou jídlo, jež se dobře skladuje a přenáší, a pak rychle a snadno připravuje, ideálně typicky v jednom kotlíku na ohni. A to přesně tarhoňa je. V maďarských kuchařkách se podle webu Zserbo.com tarhoňa objevuje již v 16. století.
Mohlo by vás zajímat
A co to tedy je? Vlastně nic světoborného. Jde o jednoduchý výrobek z vody, pšeničné mouky a celých vajec, který se formuje přes speciální cedník do „zrnek“ či kuliček velikosti ječmene. Možná proto se tarhoni v angličtině říká egg barley (vaječný ječmen). Dle kuchařky Eleka Magyara Kuchařská kniha labužníka tradiční výroba probíhala tak, že se na 1 kg mouky přidala 3 až 4 čerstvá vejce a uhnětlo se tuhé těsto. Protlačené kuličky se poté sušily na slunci a hospodyně si je dělávaly do zásoby, asi jako kdysi naše babičky domácí nudle.
Mohlo by vás zajímat
Jak se vaří tarhoňa
Tarhoňa se správně nejdřív opraží dozlatova na trošce sádla s paprikou a solí, pak se podlije vodou a dusí doměkka. Na rozdíl od jiných těstovin se ale tarhoňa vaří mnohem déle, k úplnému změknutí potřebuje asi 50 až 60 minut. Ale pozor, nesmí se rozvařit na kaši. Stejně jako se nesmí upražit moc, měla by být po osmažení na sádle zlatavá. Z tarhoni můžete dělat „rizoto“, nebo ji použít jako přílohu k perkeltu či paprikáši. Hodí se ale všude tam, kde byste jinak zvolili rýži. V Maďarsku se nestydí podávat tarhoňu i s klobáskami, případně ji míchají s bramborami na paprice nebo tarhoňou nadívají zelné listy či plněné papriky. Vyzkoušejte třeba tarhoňu se zelím a uzeným nebo jako vložku ve fazolové polévce. I tak se dá tarhoňa využít; zkrátka místo těstovin nebo místo rýže či knedlíků. Ostatně, tarhoňa při vaření tak nabobtná, že něco jako mini knedlíčky stejně připomíná.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Princ Charles jí jen dvě jídla denně. Má rád houbové rizoto i bažantí koláč
Britská královská rodina velmi dbá na zdravé… Číst více
Kurkuma jako koření i pro léčení: Mírní záněty, zlepšuje paměť a skvěle chutná. Při užívání je ale potřeba opatrnost
Kurkuma je nádherně žluté koření, které zůstává… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Čím naplnit tortilly. Jak nejlépe chutnají oblíbené placky. S těmito náplněmi neuděláte chybu
Rychlé a chutné tortilly K plnění použijeme buď tortilly, které se prodávají jako polotovar nebo si je sami upečeme. Domácí jsou výborné, ale… Číst více
Desatero rad na téma barvení velikonočních vajec: Jak vajíčka připravit, skladovat a správně barvit
Barvení vajíček k Velikonocům neodmyslitelně patří. Nese si svou tradici a symboliku. Zároveň je to možnost společného rodinného tvoření, do kterého… Číst více
Hrnečku, vař! 5 receptů, které zvládnete jen s hrnkem a mikrovlnkou
Známe to všichni. Nečekaná návštěva je do půl… Číst více
Nejoblíbenější dobroty s čerstvými a kompotovanými mandarinkami: Hodí se i na jednohubky
Mandarinky, velmi oblíbené citrusové ovoce, se vyznačují sladkou a jemnou chutí. Snadno se loupou a mají krásnou barvu i vzhled. Jsou lehce… Číst více
Bílý povlak na jazyku: Co může signalizovat a jak se ho zbavit přírodní cestou?
Může se to stát ze dne na den - váš růžový… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Alobal - dobrý pomocník Alobal nám poslouží k občasné přípravě jídla. Hodí se, když se chystáme prožít den v přírodě. Doma si do alobalu připravíme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Jak připravit taštičky z křehkého těsta? Rady a tipy pro začátečníky
Freddie Mercury byl v jídle skromný. Miloval ale všechno ostré, chilli chtěl i v míchaných vajíčkách
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 41 minutami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 1 hodinou
Ananasové kytičky
Přidáno před 6 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 7 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat