Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tarhoňa byla pochoutkou kočovníků. Jak se tahle maďarská specialita připravuje?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Někdy se jí říká těstovinová rýže, byť s rýží nemá nic společného. Dokonce tak ani nevypadá a ani nechutná. Z čeho se vlastně pro Maďarsko typická tarhoňa dělá a jak ji nejlépe připravit?

Kotlíková lahůdka  

Drobné kuličky jsou typickou přílohou nebo základem pro hlavní chod v maďarské i slovenské kuchyni. Recept nebo inspirace na něj pochází zřejmě z doby Osmanské říše a turecké kuchyně, každopádně se přisuzuje kočovným národům, které potřebovaly mít s sebou jídlo, jež se dobře skladuje a přenáší, a pak rychle a snadno připravuje, ideálně typicky v jednom kotlíku na ohni. A to přesně tarhoňa je. V maďarských kuchařkách se podle webu Zserbo.com tarhoňa objevuje již v 16. století.

A co to tedy je? Vlastně nic světoborného. Jde o jednoduchý výrobek z vody, pšeničné mouky a celých vajec, který se formuje přes speciální cedník do „zrnek“ či kuliček velikosti ječmene. Možná proto se tarhoni v angličtině říká egg barley (vaječný ječmen). Dle kuchařky Eleka Magyara Kuchařská kniha labužníka tradiční výroba probíhala tak, že se na 1 kg mouky přidala 3 až 4 čerstvá vejce a uhnětlo se tuhé těsto. Protlačené kuličky se poté sušily na slunci a hospodyně si je dělávaly do zásoby, asi jako kdysi naše babičky domácí nudle.

Jak se vaří tarhoňa

Tarhoňa se správně nejdřív opraží dozlatova na trošce sádla s paprikou a solí, pak se podlije vodou a dusí doměkka. Na rozdíl od jiných těstovin se ale tarhoňa vaří mnohem déle, k úplnému změknutí potřebuje asi 50 až 60 minut. Ale pozor, nesmí se rozvařit na kaši. Stejně jako se nesmí upražit moc, měla by být po osmažení na sádle zlatavá. Z tarhoni můžete dělat „rizoto“, nebo ji použít jako přílohu k perkeltu či paprikáši. Hodí se ale všude tam, kde byste jinak zvolili rýži. V Maďarsku se nestydí podávat tarhoňu i s klobáskami, případně ji míchají s bramborami na paprice nebo tarhoňou nadívají zelné listy či plněné papriky. Vyzkoušejte třeba tarhoňu se zelím a uzeným nebo jako vložku ve fazolové polévce. I tak se dá tarhoňa využít; zkrátka místo těstovin nebo místo rýže či knedlíků. Ostatně, tarhoňa při vaření tak nabobtná, že něco jako mini knedlíčky stejně připomíná.

 

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více