Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko: Skromné vaření se zeleninou. Ušetříte a ještě si pochutnáte!
Zdroj: unplash, Sharon Pittaway

Děláte vývar, mrkev do něj oloupete, ale slupky a nať vyhodíte? Velká škoda! Špičkoví šéfkuchaři si zakládají na tom, využít pokud možno zeleninu či maso od kořínku po lísteček, nebo od čumáčku po ocásek. Tak, aby se dary přírody spotřebovaly beze zbytku. Nepřipomíná vám to něco?

Nová móda: nevyhazovat!

Zero waste, neboli „bez odpadu“, je trend, který posledních několik let proniká do stále větších sfér našeho života, ale nejvíce se uplatňuje právě v kuchyni. Podle severu Seznam zprávy Češi ročně nakoupí skoro 800 kg jídla, ale třetinu z toho vyhodí. Podobné je to i v jiných zemích. I proto se na trend neplýtvání v kuchyni soustředí středeční díl pořadu MasterChef Česko. Soutěžící dostanou vždy jeden druh zeleniny a mají za úkol spotřebovat ji, pokud možno, komplet. Možností, jak toho dosáhnout, je hodně a my vám dnes poradíme některé z nich.

Návrat do kuchyně babiček

Název „zero waste“ (tedy bez odpadu) zní nově a moderně, ale pamětníci vědí, že ve skutečnosti nejde o nic nového. Naše babičky a prababičky tak žily normálně. Plýtvání jídlem si ostatně ani nemohly dovolit. Zkusme se inspirovat jejich minulostí a přidat kus své vlastní kreativity v kuchyni. Jak na to? Začít můžeme právě tím nejjednodušším. Tedy nevyhazovat to, co běžně mnozí vyhazujeme. V případě zeleniny jde zejména o slupky a natě. Obojí je jedlé a nemusí to proto končit v koši.

Jak využít zeleninové natě

Mrkvová, petrželová, ředkvičková a další zeleninové natě se skvěle uplatní při výrobě pesta. Tenhle italský dip na těstoviny můžeme připravit „hezky česky“. Místo dražší bazalky použijte právě zeleninovou nať, místo drahých piniových oříšků zvolte české vlašáky nebo lískáče. Podrobný návod na výrobu různých druhů pest najdete v našem článku. Ovšem pestem to nekončí. Zeleninové natě dodají skvělou chuť vývarům a jiným polévkám. Řádně oprané ve vodě se také uplatní v salátech. Z brokolicových nebo kedlubnových listů připravíte skvělé „zelí“, postupujte jako při vaření klasického bílého zelí. Kedlubnové listy bývají navíc jako odřezky dostupné v obchodech kolikrát úplně zadarmo. Nať ředkvičky nebo řepy můžete pro změnu upravit jako dušený špenát, nebo z listů usmažit velmi netradiční chipsy. Stačí jen listy opláchnout, osušit a pak smažit rychle dokřupava v rozpáleném oleji. Je vám to pořád málo? Vyrobte si ochucený olej! Zeleninovou nať podrťte a smíchejte s olejem. Nechte společně „pracovat“ pár hodin a poté přeceďte přes plátýnko.

Jak využít slupky

Dělá to mnoho z nás. Při přípravě polévek, zejména vývarů, slupky pečlivě odstraníme a… vyhodíme! Není to vůbec nutné, vlastně je to velká škoda. Slupky ze zeleniny by se právě do vývarů použít měly! A jestli chcete zeleninu loupat, pak do vývaru použijte nejdříve právě ty slupky a jakmile bude maso měkké a vývar téměř hotový, přidejte tam očištěnou zeleninu. Ta nebude rozvařená a vy spotřebujete všechno. Zároveň lze slupky rovněž smažit jako chipsy, případně je lze rozmixovat a pak použít pod maso při pečení nebo dušení. Co nespotřebujete hned, můžete zamrazit. Totéž platí pro jakékoliv odřezky zeleniny, třeba při přípravě salátů. Samozřejmě používejte ale jen zeleninu čerstvou, bez náznaků plísně nebo hniloby.

Kvašené zdraví

Uznáváme, kvašení zeleniny je už trochu „vyšší dívčí“, ale je to opět možnost, jak využít veškerou zeleninu, které se vám třeba urodilo hodně, a je to také návrat k tradici. Kvašená zelenina vás navíc zásobí cennými vitaminy na zimu. Jak kvasit zeleninu najdete v našem článku. Jak vidíte, zelenina má skutečně mnoho možností, jak se dá využít, a to ve slaných i sladkých pokrmech. Tak dejte prostor své fantazii a zkoušejte. Sušená zeleninová drť se solí může být parádní českou „vegetou“, doslova na prach usušené druhy zeleniny zase mohou být právě oním moderním prvkem při dochucování jídel. Zkusíte to?

TIP

TIP

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více