Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky

18. 4. 2021 13:06

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, medanek Zdroj: Toprecepty, medanek
Zelenina je docela drahá a zároveň taky choulostivá na skladování. Takže bychom jí měli nakupovat i skladovat jen tolik, kolik zvládneme včas sníst. Jenže vždycky se to nepovede, jak si plánujeme. Přesto ovadlý květák nebo „gumová“ mrkev do koše nepatří! Víme, jak se dají využít!

Záchrana zeleniny

Někdy se může podařit bylinky nebo zeleninu přivést pomocí několika fíglů zpátky k životu. Kořenovou zeleninu omyjte a ponořte ji na hodinku do ledové vody. Můžete přidat i pár kapek citronové šťávy nebo plátek citronu. Pak by měly být mrkev či petržel zase svěží. Voda prospěje i zavadlým bylinkám. Poprašte je z rozprašovače, nebo je klasicky osprchujte studenou vodou. Poté zkraťte stonky a zbylé bylinky dejte do sklenice s čerstvou vodou. Když nic z toho nepomůže a zelenina či bylinky jsou stále zavadlé, ihned je zpracujte. Možností je mnoho.

Pořádek v lednici: Kam patří maso, kam zelenina a jak se vyhnout zápachu?

Pořádek v lednici: Kam patří maso, kam zelenina a jak se vyhnout zápachu?

Je to snad nejpoužívanější pomocník v domácnosti; dveře lednice otevíráme několikrát denně. A právě…

Krémové polévky

Veškerou zeleninu, která už ztratila svoji křehkost, ale nejsou na ní stopy plísně ani hniloby, můžete zpracovat do polévky. Smíchejte klidně několik druhů, případně doplňte ovadlé kusy těmi lepšími a na závěr polévku rozmixujte. Skvěle si pochutnáte a nikdo nepozná, že vaříte z druhé jakosti. Již hotovou polévku můžete zjemnit smetanou nebo žloutkem a okořenit třeba muškátovým oříškem.

Karbanátky a sekaná

Další skvělá varianta nejen pro starší kousky, ale také třeba pro zeleninu rozvařenou ve vývaru, je použít ji do karbanátků či sekané. Mleté maso nahraďte nebo doplňte nastrouhanou vařenou či syrovou zeleninou. I když na pohled nevypadá tak vábně, svoji chuť, vitamíny i vlákninu ještě dokáže pokrmům předat. Zkuste třeba sekanou jen z vařené zeleniny smíchané s ovesnými vločkami, vajíčkem a sýrem. Zeleninové karbanátky s dresinkem ze zakysané smetany vás taky příjemně překvapí.

Domácí vegeta

Dochucovadlo do polévek nemusí být nic jiného, než sušená směs zeleniny se solí. Domácí vegeta je na přípravu snadná a využijete do ní veškeré zeleninové zbytky z lednice i ze spíže. Stačí zeleninu jen umlít nebo nastrouhat, důkladně usušit a doplnit solí. Podobně si můžete z jednoho či více druhů zeleniny udělat mouku. Tou se pak dají skvěle zahustit omáčky, polévky nebo šťávy pod masovými pečínkami.

Křupavá a zdravá svačinka

Milujete bramborové chipsy? Tak si udělejte slané lupínky doma! Ať už z brambor, nebo v alternativě z mrkve, řepy, celeru či jiné zeleniny. Stačí ji nakrájet natenko a opéct na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě. S trochou soli je to lahůdka! A vyhazovat nemusíte ani zeleninové slupky. Omyté ještě výborně poslouží ve vývaru.

Nejlepší zelenina na hubnutí je růžičková kapusta! Zatočí s kily navíc a posílí imunitu

Nejlepší zelenina na hubnutí je růžičková kapusta! Zatočí s kily navíc a posílí imunitu

Pro svou typickou chuť nemá zrovna nejlepší pověst, ale růžičková kapusta je z hlediska zdraví…

Lahodné pyré

Je jaro, čas ozdravit jídelníček; čas na smoothie, tedy nápoje z rozmixovaného ovoce a zeleniny, které mohou nahradit snídani či svačinu. Právě do smoothie skvěle využijete zbylou oloupanou a pokrájenou zeleninou. Třeba takové smoothie s řapíkatým celerem si zamilujete.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 26 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

Loňský rok se na kavárnách podepsal. Zavřeno měly většinu času a svůj šálek kávy jste si nejčastěji…
Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

Slunné dny jsou tady a (snad) už neodejdou, což znamená jediné: sezóna grilování je zahájena! Ať už…
Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…