Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídla ze zbytků: Co se zavadlou zeleninou? Využít se dá do sekané i do polévky
Zdroj: Toprecepty, medanek

Zelenina je docela drahá a zároveň taky choulostivá na skladování. Takže bychom jí měli nakupovat i skladovat jen tolik, kolik zvládneme včas sníst. Jenže vždycky se to nepovede, jak si plánujeme. Přesto ovadlý květák nebo „gumová“ mrkev do koše nepatří! Víme, jak se dají využít!

Záchrana zeleniny

Někdy se může podařit bylinky nebo zeleninu přivést pomocí několika fíglů zpátky k životu. Kořenovou zeleninu omyjte a ponořte ji na hodinku do ledové vody. Můžete přidat i pár kapek citronové šťávy nebo plátek citronu. Pak by měly být mrkev či petržel zase svěží. Voda prospěje i zavadlým bylinkám. Poprašte je z rozprašovače, nebo je klasicky osprchujte studenou vodou. Poté zkraťte stonky a zbylé bylinky dejte do sklenice s čerstvou vodou. Když nic z toho nepomůže a zelenina či bylinky jsou stále zavadlé, ihned je zpracujte. Možností je mnoho.

Krémové polévky

Veškerou zeleninu, která už ztratila svoji křehkost, ale nejsou na ní stopy plísně ani hniloby, můžete zpracovat do polévky. Smíchejte klidně několik druhů, případně doplňte ovadlé kusy těmi lepšími a na závěr polévku rozmixujte. Skvěle si pochutnáte a nikdo nepozná, že vaříte z druhé jakosti. Již hotovou polévku můžete zjemnit smetanou nebo žloutkem a okořenit třeba muškátovým oříškem.

Karbanátky a sekaná

Další skvělá varianta nejen pro starší kousky, ale také třeba pro zeleninu rozvařenou ve vývaru, je použít ji do karbanátků či sekané. Mleté maso nahraďte nebo doplňte nastrouhanou vařenou či syrovou zeleninou. I když na pohled nevypadá tak vábně, svoji chuť, vitamíny i vlákninu ještě dokáže pokrmům předat. Zkuste třeba sekanou jen z vařené zeleniny smíchané s ovesnými vločkami, vajíčkem a sýrem. Zeleninové karbanátky s dresinkem ze zakysané smetany vás taky příjemně překvapí.

Domácí vegeta

Dochucovadlo do polévek nemusí být nic jiného, než sušená směs zeleniny se solí. Domácí vegeta je na přípravu snadná a využijete do ní veškeré zeleninové zbytky z lednice i ze spíže. Stačí zeleninu jen umlít nebo nastrouhat, důkladně usušit a doplnit solí. Podobně si můžete z jednoho či více druhů zeleniny udělat mouku. Tou se pak dají skvěle zahustit omáčky, polévky nebo šťávy pod masovými pečínkami.

Křupavá a zdravá svačinka

Milujete bramborové chipsy? Tak si udělejte slané lupínky doma! Ať už z brambor, nebo v alternativě z mrkve, řepy, celeru či jiné zeleniny. Stačí ji nakrájet natenko a opéct na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě. S trochou soli je to lahůdka! A vyhazovat nemusíte ani zeleninové slupky. Omyté ještě výborně poslouží ve vývaru.

Lahodné pyré

Je jaro, čas ozdravit jídelníček; čas na smoothie, tedy nápoje z rozmixovaného ovoce a zeleniny, které mohou nahradit snídani či svačinu. Právě do smoothie skvěle využijete zbylou oloupanou a pokrájenou zeleninou. Třeba takové smoothie s řapíkatým celerem si zamilujete.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více