Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale nakrmit sebe či rodinu musíte? Poradíme vám, jak uvařit zdravě, lehce a výživně, a přitom ne draze. S několika základními surovinami se toho totiž dá v kuchyni vyčarovat docela dost za docela málo peněz.

Luštěniny, favorité šetrnosti

Čočka, fazole, hrách, sója… to všechno bylo běžnou součástí jídelníčku našich předků a je škoda, že luštěniny z naší stravy skoro vymizely. Mají totiž vysoký obsah vlákniny i rostlinných bílkovin a zároveň skoro žádné tuky. Navíc jsou bohaté na komplexní sacharidy. Ze všech těchto důvodů by se měly alespoň dvakrát v týdnu objevit v našem jídelníčku. Oblíbeným pokrmem bývala třeba čočka na kyselo, která se dá udělat i zcela bez mouky, k večeři se hodí pikantní hrachová kaše s chilli a koriandrem anebo klasický libanonský hummus s chlebem pita.

Zeleninová jídla

Ano, mnoho druhů zeleniny za poslední dobu zdražilo, ale třeba mrkev nebo zelí se stále dají pořídit výhodně. Mrkvová polévka s vajíčkem a kapáním je výtečnou večeří pro děti i dospělé, stejně jako dušená mrkev s vařenými bramborami. A co zelí? Kromě zelné polévky je můžete také nakrouhat a podusit na másle spolu s nastrouhanou mrkví, promíchat s uvařenými špagetami a ochutit trochou sojovky. Možná si tuhle kombinaci neumíte představit, ale zaručujeme, že chutná skvěle!

Podobně překvapivou dobortou může být zelí zapečené s ovesnými vločkami a balkánským sýrem. O tento recept se s námi podělila spisovatelka Iva Pekárková, která jej poprvé napsala do facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Podle Ivy potřebujete na celý pekáč této chuťovky jen jednu malou hlávku zelí, tři nebo čtyři cibule, pár stroužků česneku, ovesné vločky, sůl a koření dle chuti a nakonec kus balkánského sýra. Postup přípravy je následující: Cibuli nakrájejte nahrubo a mírně ji osmahněte v pánvi na pár kapkách oleje. Přidejte nakrájené zelí a osmažte je taky. Iva přidává i trochu kurkumy, drcený kmín, sůl a na plátky nakrájený česnek. Vše nechte společně v pánvi trochu změknout. Pak přímo v pekáči smíchejte vzniklou hmotu s menším množstvím ovesných vloček a s balkánským sýrem nakrájeným na kostičky. Pečte v troubě při 200°C dozlatova.

Vsaďte na těstoviny

V akci se dají kolínka, špagety nebo penne pořídit doslova za pár korun. Nejsnazší večeří jsou pak uvařené těstoviny se strouhaným sýrem a kečupem, ale vyzkoušet můžete i špagety se špenátovým pestem. Pesto je mimochodem výtečná omáčka, kterou si snadno vyrobíte doma a dochutíte tak těstoviny podle svých preferencí. Zkuste třeba pesto z medvědího česneku nebo z mrkvové natě. Těstoviny se ale dají udělat i nasladko s tvarohem a cukrem, případně posypané mletým mákem a cukrem. 

Polévka je grunt

My Češi jsme polévkový národ. A taková bramboračka, kyselo nebo jihočeská kulajda jsou přesně tím, co si můžete uvařit, aniž by to zruinovalo rodinný rozpočet. A ještě jednu výhodu polévky mají: doplní vám pitný režim! Udělejte si třeba couračku nebo bramboračku skleněnku podle receptů staročeské kuchyně.

Sladké kaše ráno i večer

Krupicová, z ovesných vloček, jahelná nebo rýžová… Sladké kaše jsou zajímavým zpestřením jídelníčku. Byť se, kvůli kalorické hodnotě, hodí spíše na snídani, jednou za čas si je klidně můžete dopřát i k večeři. A když kaši uvaříte z mléka, nebo k ní přidáte na závěr trochu jogurtu, dostanete tak do jídla i nějaké bílkoviny a zlepšíte jeho výživové vlastnosti.

Chleba s pomazánkou

Ne vždycky je čas nebo chuť vařit. A ani není nutné mít vždy teplou večeři. Chléb s pomazánkou je taky dobrá volba - zvlášť, když jich uznáme a umíme tolik! Udělejte si třeba sardinkovou, výtečná je ale i cuketová, celerová nebo z červené řepy.

Dobroty ze zbytků

A co vařit sedmý den, když už nevíte, kudy kam? Prošmejděte lednici a spíž a dejte šanci všem zbytkům. Třeba takové knedlíky s vajíčky, topinky ze staršího chleba, česnečka nebo zapečené těstoviny udělají na talíři ještě hodně parády!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ivana Ch

1. 7. 2021 18:39

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Juraj Horak

19. 5. 2021 20:55

Marto . Polevky souhlasim . Ale i hrachova kase s spekackem , cibulkou do hneda nebo uzenym . cocka na kyselo s volskym okem a fazulovoz polevku pridam .

MartaO

5. 5. 2021 15:00

Nic z uvedeného v článku bych si nedala, až na ty polévky.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více