Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na co si dát pozor při rekonstrukci kuchyně?

Zatoužili jste po nové kuchyni, v níž byste měli veškeré kulinářské potřeby na dosah ruky? Přečtěte si, čemu byste měli věnovat pozornost, abyste v jejích prostorách našli všechno, bez čeho se při vaření neobejdete, a aby se z kuchyně stala opravdová chlouba vaší domácnosti.

Ať už se pustíte do náročných úprav sami, nebo si pozvete na pomoc bytového architekta a řemeslníky, je dobré si ujasnit, jaké nároky by měla vaše nová, vysněná kuchyň splňovat. Na co je potřeba si dát obzvlášť pozor?

1. Praktické uspořádání kuchyňského vybavení

Úschovna potravin, dřez a sporák (nebo varná deska a samostatná trouba) – to jsou středobody každé kuchyně. Proto dbejte na to, aby vzdálenosti mezi nimi byly co nejkratší, ušetříte si tak spoustu běhání po místnosti a většinu důležitých přísad budete mít během vaření na dosah ruky.

2. Prostorná kuchyňská linka

Nemáte-li doma prostoru nazbyt, vsadíte nejspíš na menší lineární kuchyňskou linku, zatímco v rozměrnější místnosti se bude lépe vyjímat linka ve tvaru písmene L nebo U.  Její délku a tvar vybírejte také s ohledem na počet menších přístrojů, které v kuchyni běžně využíváte (varná konvice, toustovač nebo kávovar vyžadují značné množství místa, navíc je potřeba v bezprostřední blízkosti pracovní desky zřídit zásuvky pro jejich připojení do sítě).

Pokud se rozhodnete pro vestavěné spotřebiče, zabudované přímo do kuchyňské linky, získáte v kuchyni volnou plochu navíc, ale musíte si vystačit s menší kapacitou úložných prostor uvnitř linky. Proto nejdříve vyřešte rozmístění dolních skříněk a teprve poté zvažte, kolik skříněk budete potřebovat nad linkou. Nakreslete si podrobné schéma, a plánování vytoužené kuchyně si výrazně usnadníte.

3. Spotřebiče, které uspokojí i náročného kuchaře

Rekonstrukce kuchyně je ideální příležitostí k výměně starých a neúsporných spotřebičů za nové. Nejprve vezměte v potaz jejich rozložení v kuchyni: myčku je nejlepší nainstalovat co nejblíže dřezu, abyste do ní mohli pohodlně vkládat špinavé nádobí, troubu zase umístěte do obslužné výšky (asi 80 cm nad zemí), bude se vám pak lépe manipulovat například s rozpáleným plechem.

Spotřebiče budete využívat prakticky denně, proto na nich nešetřete více, než musíte. Chcete-li mít kuchyň jako z časopisu, zkontrolujte s předstihem svůj běžný účet, zda na něm máte dostatek financí. Zejména pokud se u vaší plotny bude ohánět zkušený kulinář, který si při vaření potrpí na špičkové vybavení a prvotřídní suroviny, počítejte raději s většími výdaji za celkovou rekonstrukci.

Pamatujte: I kuchyň je investicí do budoucna

Kuchyňské prostory jsou nedílnou součástí domu, a jestliže si dáte na jejich výbavě záležet, počáteční výdaje se vám v dalších letech bohatě vrátí – třeba v podobě lahodných pokrmů, které vám drahá polovička naservíruje po večerním příchodu z práce.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více