Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak poznat české vejce? Krabička může být matoucí, musíte se podívat na skořápku!
Zdroj: Freepik, jcomp

Nějakou dobu nás sice lékaři od jejich konzumace odrazovali, dnes se opět vejce vrací na výsluní. Samozřejmě se to s nimi nesmí přehánět, k vaření a pečení je ale zkrátka potřebujeme. Pokud si je kupujete v obchodě, možná i vy řešíte jejich původ i to, v jakých podmínkách slepice žijí.

Z klecového chovu raději ne

Problematika chovu slepic, od nichž máme vajíčka, je v posledních letech docela ožehavým tématem a většina potravinových řetězců se zavázala vyřadit ze svých vitrín vejce od slepic žijících v klecovém chovu. Nabídka vajec z klecových chovů by měla do roku 2027 zmizet a životní podmínky slepic by se tak konečně mohly zlepšit. Řada chovatelů už klecové chovy zrušila a spousta obchodů už nabízí pouze vajíčka podestýlková nebo z volného chovu. Poznáte ale, která to jsou? Krabice s obrázkem slepice na zelené louce totiž nutně nemusí znamenat, že tak báječně se opravdu slípka má.

Co najdete na krabici

Základní informace se dozvíte na krabici. Najdete tam hlavně informace o firmě či počtu kusů v balení ale také velikost vajíček, respektive hmotnostní skupinu. Rozlišují se čtyři velikosti vajíček S, M, L a XL. Vejce S váží do 53 g, M by měla mít 53 až 63 g, L 63 až 73 g a XL váží více než 73 g. Kromě toho tam zjistíte i praktické informace, jako je datum minimální trvanlivosti, které nesmí být více než 28 dní po snášce, a doporučení pro uchování vajec. Tento údaj bývá stejný, neboť vejce by měla být uchovávána při nekolísavé teplotě v rozmezí od +5 do +18 °C. Prodávat se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti.

Spoléhejte se raději na razítko

Všechny potřebné informace o vejcích a chovu slepic ovšem zjistíte z razítka natištěného na vajíčku. Na krabici jsou totiž uvedeny pouze informace, kde byla vejce balena nebo tříděna a ty nemusejí odpovídat opravdovému původu. Je běžné, že třídírna nakupuje vejce od chovatelů v jiné zemi. Chcete-li znát skutečnou zemi původu vajec, musíte se podívat na skořápku. Pokud vám jde o to, aby byla vejce opravdu česká, musí být na vejci zkratka CZ. Zkratka PL znamená vejce polského původu, DE říká, že jsou od německého chovatele, LT jsou vejce z Litvy a NL znamená původ v Nizozemí. Jestliže vám záleží na tom, v jakých podmínkách žily nosnice, nejdůležitější je pro vás první číslice na vajíčku. Právě ta vám oznámí způsob chovu slepic, od nichž jsou vajíčka. Číslo 1 znamená vejce od slepic chovaných ve volném výběhu. V tomto případě musí být splněna podmínka volného přístupu do venkovního výběhu s maximálně 4 m² na nosnici. Číslo 2 je na vejcích od slepic z halového chovu na podestýlce. V nich může být maximálně 9 nosnic na 1 m²  plochy a třetina plochy má být pokryta podestýlkou, v případě voliér pak mohou být v jedné pouze 4 patra. Podle čísla 3 poznáte nechvalně proslulá vejce z klecového chovu. Jedna nosnice má v tomto případě nárok na minimálně 750 cm², v kleci má být hnízdo a prostor pro podestýlku. Nejkvalitnější a také nejdražší bývají vejce s číslem 0. Jde totiž o vejce z ekologického chovu, kde může být maximálně 6 slepic na 1 m² a krmení musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.

Jak vypadá kód

Poslední čtyřčíslí na vajíčku označuje konkrétní chov, který si můžete najít na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže (mtd-ustrasice.cz/vyhledavani). Celý kód uzavírá údaj o velikosti vajíčka. Kód tak může mít třeba takovouto podobu: 1CZ 1234 M. Tento ukázkový kód tak říká, že vejce je od nosnice chované ve volném výběhu, pochází z České republiky, jeho velikost je M a mělo by mít váhu mezi 53 až 63 g.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více