Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

To se může hodit: Osvědčené rady a triky, jak snadno oloupat vejce
Zdroj: Pixabay, Monicore, Pixabay License

Velikonoce jsou mimo jiné sezónou vajec a vaječných receptů. Výroba dobrot z vajíček se ale často může zaseknout už v základu, a to na loupání. I tak na první pohled snadná činnost totiž umí potrápit. S těmito vyzkoušenými babskými radami už to ale nikdy nebude problém.

Jak oloupat vajíčko?

Vejce jsou chutným a zdravým způsobem, jak tělu dodat bílkoviny a často zachraňují třeba ty, kdo se v jídelníčku vyhýbají masu. Zároveň jsou symbolem Velikonoc, takže jich brzy doma všichni budou mít habaděj. Jedním ze způsobů, jak vejce připravit, je uvařit je natvrdo. Pak se dají zpracovat do pomazánky, nakrájet a přidat do salátu či je možná jimi obložit krajíc chleba. Jenže ouha - oloupat uvařené vejce se někdy může ukázat jako problém. Vařený bílek se odlupuje i se skořápkou, trvá to dlouho a to jednoho dokáže pořádně dopálit. Tyto osvědčené rady a triky, jak si loupání vajec usnadnit, vám celou vaječnou situaci výrazně zjednoduší.

První věc, kterou si můžete pomoci, je vařit natvrdo vejce stará alespoň týden. Těm už se pod špičkou skořápky utvořila malá vzduchová bublina, díky čemuž pak jde skořápka od bílku oddělit o trochu lépe. Další vychytávkou je při vaření vajec do vody přisypat polévkovou lžíci jedlé sody. Ta totiž urychlý proměnu obsahu vejce v zásaditý, díky čemuž se pak skořápka od bílku odloupne prakticky sama.

Když jsou vejce vařená, vždy je ještě v rendlíku z plotny přendejte do dřezu a rovnou na ně pusťte proudem ledovou vodu. Klidně ji nechte chvíli téct, může to být dvě až tři minuty trvající sprcha. Má to dvojí efekt; horká vajíčka se ochladí natolik, abyste je mohli loupat holýma rukama, a teplotní šok navíc také přispěje k lepšímu oddělení škořápky od pevného obsahu vejce. Když jsou vejce takto připravená, je čas na samotné loupání, na které můžete jít mnoha způsoby.

Obecná rada zní loupat vajíčko od širšího konce. Poměrně praktickou cestou je vzít vejce do dlaně a ostrou stranou čepele kuchyňského nožíku jej z boku po celém obvodu naťukat. Poté vejce položíte na kuchyňskou linku nebo kuchyňské prkénko a poválíte jej, přičemž je potřeba na vejce vyvinout jemný tlak. Skořápka během tohoto pohybu prokřupá po celém povrchu a stačí už jen oloupat střípky.

Další metodou je vyfouknutí vejce - ano, i vejce natvrdo se dá vyfouknout. Dělá se to tak, že na obou koncích vajíčka odstraníte část skořápky, naklepnete ho a skořápka podélně praskne. Když pak do jednoho konce fouknete, vejce vám samo vyklouzne do ruky. 

Můžete vyzkoušet také tzv. samooloupání ve sklenici. Skleničku o objemu cca 300 ml naplníte asi ze třetiny studenou vodou. Vhodíte do ní vejce, hrdlo sklenice zakryjete dlaní a několikrát silně zatřesete nahoru a dolů. Pozor! Dělejte to raději nad dřezem. Skořápka by během toho měla z vajíčka sama opadat a vy vytáhnete oloupanou dobrotu připravenou k servírování nebo dalšímu zpracování.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více