To se může hodit: Osvědčené rady a triky, jak snadno oloupat vejce
24. 3. 2021 Tipy a triky
Velikonoce jsou mimo jiné sezónou vajec a vaječných receptů. Výroba dobrot z vajíček se ale často může zaseknout už v základu, a to na loupání. I tak na první pohled snadná činnost totiž umí potrápit. S těmito vyzkoušenými babskými radami už to ale nikdy nebude problém.
Jak oloupat vajíčko?
Vejce jsou chutným a zdravým způsobem, jak tělu dodat bílkoviny a často zachraňují třeba ty, kdo se v jídelníčku vyhýbají masu. Zároveň jsou symbolem Velikonoc, takže jich brzy doma všichni budou mít habaděj. Jedním ze způsobů, jak vejce připravit, je uvařit je natvrdo. Pak se dají zpracovat do pomazánky, nakrájet a přidat do salátu či je možná jimi obložit krajíc chleba. Jenže ouha - oloupat uvařené vejce se někdy může ukázat jako problém. Vařený bílek se odlupuje i se skořápkou, trvá to dlouho a to jednoho dokáže pořádně dopálit. Tyto osvědčené rady a triky, jak si loupání vajec usnadnit, vám celou vaječnou situaci výrazně zjednoduší.
Mohlo by vás zajímat
První věc, kterou si můžete pomoci, je vařit natvrdo vejce stará alespoň týden. Těm už se pod špičkou skořápky utvořila malá vzduchová bublina, díky čemuž pak jde skořápka od bílku oddělit o trochu lépe. Další vychytávkou je při vaření vajec do vody přisypat polévkovou lžíci jedlé sody. Ta totiž urychlý proměnu obsahu vejce v zásaditý, díky čemuž se pak skořápka od bílku odloupne prakticky sama.
Když jsou vejce vařená, vždy je ještě v rendlíku z plotny přendejte do dřezu a rovnou na ně pusťte proudem ledovou vodu. Klidně ji nechte chvíli téct, může to být dvě až tři minuty trvající sprcha. Má to dvojí efekt; horká vajíčka se ochladí natolik, abyste je mohli loupat holýma rukama, a teplotní šok navíc také přispěje k lepšímu oddělení škořápky od pevného obsahu vejce. Když jsou vejce takto připravená, je čas na samotné loupání, na které můžete jít mnoha způsoby.
Obecná rada zní loupat vajíčko od širšího konce. Poměrně praktickou cestou je vzít vejce do dlaně a ostrou stranou čepele kuchyňského nožíku jej z boku po celém obvodu naťukat. Poté vejce položíte na kuchyňskou linku nebo kuchyňské prkénko a poválíte jej, přičemž je potřeba na vejce vyvinout jemný tlak. Skořápka během tohoto pohybu prokřupá po celém povrchu a stačí už jen oloupat střípky.
Další metodou je vyfouknutí vejce - ano, i vejce natvrdo se dá vyfouknout. Dělá se to tak, že na obou koncích vajíčka odstraníte část skořápky, naklepnete ho a skořápka podélně praskne. Když pak do jednoho konce fouknete, vejce vám samo vyklouzne do ruky.
Mohlo by vás zajímat
Můžete vyzkoušet také tzv. samooloupání ve sklenici. Skleničku o objemu cca 300 ml naplníte asi ze třetiny studenou vodou. Vhodíte do ní vejce, hrdlo sklenice zakryjete dlaní a několikrát silně zatřesete nahoru a dolů. Pozor! Dělejte to raději nad dřezem. Skořápka by během toho měla z vajíčka sama opadat a vy vytáhnete oloupanou dobrotu připravenou k servírování nebo dalšímu zpracování.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tipy na nejlepší rychlovky. Dobroty, které návštěvy vždy ocení
Podle pravidel slušného chování by se návštěvy měly ohlásit předem a přijít pouze s vaším svolením. Pouze mezi blízkými rodinnými příslušníky nebo… Číst více
Nastal čas těch nejlepších jahodových moučníků. Podle videa je zvládne i začátečník
Jahody jsou nejlepší co nejdříve po sklizni. Pokud máte plody z vlastní zahrady, zpracujte je pokud možno hned v den, kdy jste je natrhali. Druhý den… Číst více
Pomazánka maceška: Prvorepubliková delikatesa se dělá dodnes. Víte, z čeho?
Maceška je jednou z typických českých uzenářských… Číst více
Co dům dal aneb Čím pohostit nečekanou návštěvu? Dobře zásobená spíž vás zachrání!
S několika málo potravinami můžete vykouzlit… Číst více
Nejlepší retro saláty: Oblíbený vlašák stál v „bufáči“ 5 Kčs. Víte, čím se lišil od pochoutkového?
S rohlíkem byly ideální svačinkou pro dělníky i… Číst více
Pečeme s Ivou: Černé rohlíčky jsou maličká sladká chuťovka, kterou připravíte do hodiny. Uvnitř vláčné, nahoře křupavé chutnají skvěle
Moučník nejen pro návštěvy! Maličké rohlíčky,… Číst více
Nejoblíbenější česnekové pomazánky. Jednohubky s nimi zmizí z talíře jako první
Nejoblíbenější česnekové pomazánky Česnekové pomazánky obvykle připravujeme čerstvé - pokud nechceme, aby se česnek "rozležel". Když se stane, že… Číst více
7 nejlepších receptů na slané tyčinky. Upečme si ty nejchutnější, které se spolehlivě povedou
Oblíbené slané tyčinky Tyčinky známe v mnoha variantách. Ty domácí jsou nejlepší. Připravují se kynuté i nekynuté, do některých se přidává tvaroh… Číst více
Jak připravit křupavé cibulové kroužky? Fantastické pohoštění vás nadchne
Tato americká pochoutka je velmi snadná na přípravu a nestojí vás skoro nic. Můžete ji podávat jen tak na zobání při posezení s přáteli nebo jako… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Blíží se velikonoční vaječná smršť! Proč vajíčka nikdy neomývat a v jaké teplotě je skladovat?
Obyčejný kořen? Petržel dokáže zničit zápach z úst a nahradí i pleťovou vodu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 18 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 21 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 22 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11