Pečení na neděli: Vyzkoušejte fantastické chodské koláče s rumem a smetanou!
10. 10. 2021 Vaření
Sledovali jste pořad Peče celá země? Pak asi víte, že vítězka první řady této soutěže, Petra Burianová, cestuje po českém a moravském venkově, poslouchá vyprávění pamětnic, pátrá po unikátních receptech a ty pak představuje v pořadu Pečení na neděli. V posledním díle to byly právě slavné merhované chodské koláče!
Chodský koláčový zázrak
Jak už jsme dříve psali v našem článku, velké kulaté chodské koláče, podobající se moravským frgálům, vynikají hlavně svým zdobením, pro něž se používá výraz merhování. Ženám, které koláče zdobí, se pak říká merhovačky. Způsob zdobení koláčů se ale na různých místech Chodska liší, hlavně tím, jak se na koláč nanáší náplň. To, co mají ale všechny chodské koláče společné, jsou tvaroh, mák a povidla a navíc zdobení rozinkami a mandlemi. Právě na střídání tmavé a světlé náplně jsou založené kresby na chodských koláčích. Ovšem to není všechno. Správný chodský koláč potřebuje taky rum, a to jak do těsta, tak na závěrečnou polevu. Láká vás to? Zkuste si upéct pravý chodský koláč podle receptu pamětnice.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
Nejdříve si připravte suroviny. Na těsto na asi 10 koláčů budete potřebovat: 500 g mléka, 70 g droždí, 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla a trocha sádla (rozpuštěného), 250 g cukru, 7 žloutků, 10 g soli, muškátový oříšek, 1 vanilkový cukr, kůru z 1 citronu, 3 lžíce rumu a 1 vejce na potření. Postup je následující: Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, přidejte lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Přidejte zbývající ingredience a poté vypracujte pomocí vařečky nbeo v robotu hladké a nelepivé těsto. To nechte přikryté v pokojové teplotě asi hodinu kynout. Vykynuté těsto vytvarujte do tvaru kruhu o průměru 30 cm, jehož okraj potřete rozšlehaným vajíčkem. Těchto kruhů vytvořte z těsta přibližně deset, podle toho, jak velké chcete koláče mít. Mezitím si ale připravte náplně.
Mohlo by vás zajímat
Na tvarohovou budete potřebovat: 2 kg tvarohu v kostce, 6 vajec, 640 g cukru krupice, 2 vanilkové cukry a smetanu. Ingredience promíchejte a podle potřeby přilévejte smetanu, aby konzistence byla tak akorát. Ani hustá, ani řídká. Na makovou náplň (na 1 kg těsta) použijte: 180 g máku, 1 sáček kakaového pudinku a 80 g moučkového cukru. Do máku přidejte kakaový pudink a cukr a vše zalijte vařenou vodou, tak, aby byl mák zakrytý, a poté ještě chvilku povařte. Případně místo pudinku mák spařte mlékem a dochuťte cukrem a skořicí. Na povidlovou náplň stačí jen tři suroviny: 1 kg povidel, cukr a rum podle chuti. K dokončení koláčů se ještě hodí rozinky v rumu, krájené mandle, rum, smetana a moučkový cukr a vanilkový cukr.
Jdeme do finále
Těsto je vyválené, okraje kruhů potřené vajíčkem, nezbývá, než koláče naplnit a dozdobit. Nejdříve přijde vždy tvarohová náplň. Tu hezky rozetřete pomocí lžíce po celém těstě (kromě okrajů). Makovou a povidlovou náplň dejte do zdobících sáčků a těsto těmito náplněmi zobte (merhujte). Volná místa můžete dozdobit rozinkami a krájenými mandlemi. Rozinky přijdou na světlou náplň, mandle na tmavou. Koláč nechte ještě chvilku vykynout a poté je pečte ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 až 15 minut. Ještě horký koláč pokapejte rumem smíchaným se smetanou a na závěr posypte směsí moučkového a vanilkového cukru.
Další recepty z pořadu Pečení na neděli najdete na webu České televize.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko na sladko: Jak zvládnout odpalované těsto a upéct perfektní věnečky?
Jednoduché dortové krémy: Jak na odlehčený pudinkový nebo moderní bílkový?
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 2 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 3 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 6 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 8 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 23 hodinami