MasterChef Česko na sladko: Jak zvládnout odpalované těsto a upéct perfektní věnečky?
10. 3. 2021 Vaření
MasterChef není jen o vaření! To ukázala 3. epizoda speciálu Souboj nejlepších, v níž se utkaly dvě soutěžící, které v uplynulých řadách vynikly především svým cukrářským talentem - Kateřina Kolbová a Iva Sarauerová.
Sladké mámení v MasterChef Česko
Soutěž MasterChef Česko opět běží na televizních obrazovkách - speciál s titulem Souboj nejlepších každý týden svádí dohromady dva účastníky z uplynulých řad a staví je proti sobě v duelu, jehož vítěz si odnáší Řád zlaté vařečky MasterChef. Ve třetí epizodě se ale nevařilo; tentokrát se peklo! Utkaly se dvě soutěžící, které vynikly právě cukrářským talentem - Kateřina Kolbová ze 3. sezóny a Iva Sarauerová, která skončila na 4. místě ve 4. řadě. Dámy dostaly k dispozici tři suroviny, a sice sůl, ovocný ocet a sýr. Ty musely zakomponovat do degustačních porcí luxusních dezertů a své originální výtvory pak předložit přísným porotcům. Kolbová do svého díla zakomponovala zákusek z odpalovaného těsta.
Mohlo by vás zajímat
Odpalované těsto je speciální tím, že prochází dvojí tepelnou úpravou. Nejprve hned na začátku přípravy, kdy se smíchá tuk s tekutinou a hned se zahřívají, tedy tzv. odpalují. Do toho se přimíchává mouka a až po zchladnutí se přidají vejce. Takto připravené těsto se pak používá k dalšímu pečení (někdy také smažení) zákusků. Při pečení se tekutina obsažená v těstě vypařuje, ale nemá, kam unikat, a proto v jednotlivých kouskách vznikne dutina určená k naplnění. Základními surovinami pro výrobu odpaloveného těsta je voda (nebo i mléko), hladká či polohrubá mouka, celá vejce a tuk v podobě másla, sádla nebo oleje. Toto složení napovídá, že upečené sladkosti jsou chuťově neutrální, a proto jsou vhodné pro plnění výraznými i hutnými krémy.
Z odpalovaného těsta se nejčastěji dělají věnečky a větrníky, větrníkové labutě, francouzské éclairs nebo-li plněné banánky, dále také různé řezy, ale je možné užít jej i pro výrobu koblih či populárních churros.
Mohlo by vás zajímat
Věnečky z odpalovaného těsta
Co budeme potřebovat na těsto:
- 300 ml vody
- 3 lžíce tuku na pečení nebo sádla
- 150 gramů hladké mouky
- 80 gramů polohrubé mouky
- 5 vajec
- špetku soli
- 1/2 pytlíčku kypřícího prášku
Co budeme potřebovat na krém:
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 pytlíky vanilkového pudinku
- 250 gramů másla
- moučkový cukr na posypání
Mohlo by vás zajímat
Postup: V hrnci rozpustíme tuk, přilijeme vodu (v pokojové teplotě, ne ledovou) a přisypeme špetku soli. Promícháme a přivedeme k varu. Pak začneme do vody přisypávat oba druhy mouky. Za stálého míchání vaříme cca 5 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Pozor, aby se nezačalo připalovat. Pak hrnec odstavíme a necháme těsto zchladnout. Do vystydlého těsta postupně přidáme vejce a nakonec přisypeme kypřící prášek. Všechny suroviny důkladně zapracujeme do kompaktní těstové hmoty.
Troubu předehřejeme na 250°C. Zdobičkou nebo lisem na těsto s nasazenou špičkou stříkáme na plech kolečka. Pečeme 5 až 8 minut a troubu neotvíráme! Pak stáhneme teplotu na 180°C a dopečeme dozlatova.
Krém připravíme tak, že uvaříme pudink podle návodu a necháme jej vychladnout. Utřeme máslo a postupně do něj vlijeme studený pudink. Když jsou věnečky upečené, ještě vlahé je rozkrojíme a plníme krémem. Nakonec zákusky pocukrujeme na ozdobu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě věnečků z odpalovaného těsta
Luxusní žemlovka není oxymorón. Povyšte dobroty svého dětství na novou úroveň
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 5 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 6 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 7 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 7 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 8 hodinami