Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko na sladko: Jak zvládnout odpalované těsto a upéct perfektní věnečky?
Zdroj: Toprecepty.cz, BILKOVAI

MasterChef není jen o vaření! To ukázala 3. epizoda speciálu Souboj nejlepších, v níž se utkaly dvě soutěžící, které v uplynulých řadách vynikly především svým cukrářským talentem - Kateřina Kolbová a Iva Sarauerová.

Sladké mámení v MasterChef Česko

Soutěž MasterChef Česko opět běží na televizních obrazovkách - speciál s titulem Souboj nejlepších každý týden svádí dohromady dva účastníky z uplynulých řad a staví je proti sobě v duelu, jehož vítěz si odnáší Řád zlaté vařečky MasterChef. Ve třetí epizodě se ale nevařilo; tentokrát se peklo! Utkaly se dvě soutěžící, které vynikly právě cukrářským talentem - Kateřina Kolbová ze 3. sezóny a Iva Sarauerová, která skončila na 4. místě ve 4. řadě. Dámy dostaly k dispozici tři suroviny, a sice sůl, ovocný ocet a sýr. Ty musely zakomponovat do degustačních porcí luxusních dezertů a své originální výtvory pak předložit přísným porotcům. Kolbová do svého díla zakomponovala zákusek z odpalovaného těsta.

Odpalované těsto je speciální tím, že prochází dvojí tepelnou úpravou. Nejprve hned na začátku přípravy, kdy se smíchá tuk s tekutinou a hned se zahřívají, tedy tzv. odpalují. Do toho se přimíchává mouka a až po zchladnutí se přidají vejce. Takto připravené těsto se pak používá k dalšímu pečení (někdy také smažení) zákusků. Při pečení se tekutina obsažená v těstě vypařuje, ale nemá, kam unikat, a proto v jednotlivých kouskách vznikne dutina určená k naplnění. Základními surovinami pro výrobu odpaloveného těsta je voda (nebo i mléko), hladká či polohrubá mouka, celá vejce a tuk v podobě másla, sádla nebo oleje. Toto složení napovídá, že upečené sladkosti jsou chuťově neutrální, a proto jsou vhodné pro plnění výraznými i hutnými krémy.

Z odpalovaného těsta se nejčastěji dělají věnečky a větrníky, větrníkové labutě, francouzské éclairs nebo-li plněné banánky, dále také různé řezy, ale je možné užít jej i pro výrobu koblih či populárních churros.

Věnečky z odpalovaného těsta

Co budeme potřebovat na těsto:

  • 300 ml vody
  • 3 lžíce tuku na pečení nebo sádla
  • 150 gramů hladké mouky
  • 80 gramů polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • špetku soli
  • 1/2 pytlíčku kypřícího prášku

Co budeme potřebovat na krém:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 pytlíky vanilkového pudinku
  • 250 gramů másla
  • moučkový cukr na posypání

Postup: V hrnci rozpustíme tuk, přilijeme vodu (v pokojové teplotě, ne ledovou) a přisypeme špetku soli. Promícháme a přivedeme k varu. Pak začneme do vody přisypávat oba druhy mouky. Za stálého míchání vaříme cca 5 minut, dokud nevznikne hladké těsto. Pozor, aby se nezačalo připalovat. Pak hrnec odstavíme a necháme těsto zchladnout. Do vystydlého těsta postupně přidáme vejce a nakonec přisypeme kypřící prášek. Všechny suroviny důkladně zapracujeme do kompaktní těstové hmoty.

Troubu předehřejeme na 250°C. Zdobičkou nebo lisem na těsto s nasazenou špičkou stříkáme na plech kolečka. Pečeme 5 až 8 minut a troubu neotvíráme! Pak stáhneme teplotu na 180°C a dopečeme dozlatova. 

Krém připravíme tak, že uvaříme pudink podle návodu a necháme jej vychladnout. Utřeme máslo a postupně do něj vlijeme studený pudink. Když jsou věnečky upečené, ještě vlahé je rozkrojíme a plníme krémem. Nakonec zákusky pocukrujeme na ozdobu.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více