Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché dortové krémy: Jak na odlehčený pudinkový nebo moderní bílkový?
Zdroj: Unplash, David Holifield

Čeká vás oslava narozenin nebo se chystáte potomkům upéct dort za vysvědčení? Pak možná přemýšlíte nad tím, jaký krém do korpusu zvolit. Připomeňte si s námi starou dobou klasiku i moderní krémové trendy.

Ať chutě ladí!

Budete-li péct klasický vanilkový piškotový korpus, pak si můžete zvolit jakýkoliv krém. Vanilkový korpus je adaptabilní a chuťově jej nic neruší. Jestli zvolíte čokoládový, karamelový, ovocný nebo tvarohový krém, vždycky to bude chutnat dobře. Pokud ale děláte korpus jiný, například kakaový nebo ořechový, je vhodné vybrat jak složení krému, tak jeho ochucení tak, aby to ke korpusu ladilo. Lehký čokoládový korpus dobře doplní pařížská šlehačka nebo lehký čokoládový či smetanový krém. K čokoládě jde dobře i karamel. S ořechovým korpusem jde dohromady vanilkový, karamelový nebo také čokoládový krém. Méně se ale v obou případech hodí krémy ovocné. Na druhé straně, pokud znáte své strávníky, udělejte to klidně podle jejich chuti, byť je to nezvyklé. My vám poradíme krémové základy, a jak je ochutíte, je už jen a jen na vás.

Tradiční máslový krém

V Americe je znám pod pojmem butter cream a je oblíbený ke zdobení cupcakes. Pro jeho přípravu jednoduše vyšlehejte změklé máslo s cukrem, případně ještě ochuťte vanilkovou pastou. Do tohoto krému můžete přidat nastrouhané ořechy, mletou kávu i rozpuštěnou čokoládu a tak jej ochutit. Ve starších kuchařkách se máslový krém někdy nastavoval moukou uvařenou v mléce nebo v kávě. Na 150 ml mléka či kávy stačila 1 lžíce hrubé mouky. Vzniklá směs se po vychladnutí vešlehala do změklého másla s cukrem. Krém byl pak hodně hutný. Ostatně, dost hutný, těžký a tučný je i samotný máslový krém. Ale na moučnících drží tvar a dobře se s ním zdobí. Moderní cukrařina od něj ovšem už ustupuje.

Pudinkový krém

Odlehčená varianta máslového krému. Když se jej naučíte, máte vyhráno, protože s tímto krémem naplníte či ozdobíte jak dort, tak cupcakes, tartaletky nebo i linecké cukroví. Výhodou je, že jaký si zvolíte pudink, takový budete mít pak krém. Takže klidně čokoládový, pistáciový, malinový nebo citronový. Je to jen na vás. Jak na dokonalý pudinkovo-máslový krém bez hrudek se dočtete v našem článku.

Bílkový máslový krém

Cukrářský hit posledních let! Sněhově bílý krém je lehounký, krásně se barví a na dortech velmi dobře drží. Jak jej připravit nám nedávno poradila food blogerka Šárka Adámková známá jako Holka u plotny. Bílkovo-máslový krém velmi dobře dochutíte jak ovocem, tak oříšky, kávou, čokoládou a jinými ingrediencemi.

Šlehačkový s mascarpone

Opět sněhově bílý, lehký a nadýchaný krém. Přípravu zvládne i školák. Stačí ušlehat dotuha smetanu (nejméně 33 %) a pak vmíchat mascarpone proslazené moučkovým cukrem. Někdy se do tohoto základu přidává i tvaroh, ale pozor, aby nebyl moc tekutý, jinak krém zřídne.

Z Lučiny

Lehce nakyslý krém z Lučiny a másla je perfektní do mrkvového dortu. Lučinu si můžete vyrobit i domácí, nebo ji koupit. Jak na lučinový krém zjistíte v našem receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více