Jednoduché dortové krémy: Jak na odlehčený pudinkový nebo moderní bílkový?
29. 6. 2021 Tipy a triky
Čeká vás oslava narozenin nebo se chystáte potomkům upéct dort za vysvědčení? Pak možná přemýšlíte nad tím, jaký krém do korpusu zvolit. Připomeňte si s námi starou dobou klasiku i moderní krémové trendy.
Ať chutě ladí!
Budete-li péct klasický vanilkový piškotový korpus, pak si můžete zvolit jakýkoliv krém. Vanilkový korpus je adaptabilní a chuťově jej nic neruší. Jestli zvolíte čokoládový, karamelový, ovocný nebo tvarohový krém, vždycky to bude chutnat dobře. Pokud ale děláte korpus jiný, například kakaový nebo ořechový, je vhodné vybrat jak složení krému, tak jeho ochucení tak, aby to ke korpusu ladilo. Lehký čokoládový korpus dobře doplní pařížská šlehačka nebo lehký čokoládový či smetanový krém. K čokoládě jde dobře i karamel. S ořechovým korpusem jde dohromady vanilkový, karamelový nebo také čokoládový krém. Méně se ale v obou případech hodí krémy ovocné. Na druhé straně, pokud znáte své strávníky, udělejte to klidně podle jejich chuti, byť je to nezvyklé. My vám poradíme krémové základy, a jak je ochutíte, je už jen a jen na vás.
Mohlo by vás zajímat
Tradiční máslový krém
V Americe je znám pod pojmem butter cream a je oblíbený ke zdobení cupcakes. Pro jeho přípravu jednoduše vyšlehejte změklé máslo s cukrem, případně ještě ochuťte vanilkovou pastou. Do tohoto krému můžete přidat nastrouhané ořechy, mletou kávu i rozpuštěnou čokoládu a tak jej ochutit. Ve starších kuchařkách se máslový krém někdy nastavoval moukou uvařenou v mléce nebo v kávě. Na 150 ml mléka či kávy stačila 1 lžíce hrubé mouky. Vzniklá směs se po vychladnutí vešlehala do změklého másla s cukrem. Krém byl pak hodně hutný. Ostatně, dost hutný, těžký a tučný je i samotný máslový krém. Ale na moučnících drží tvar a dobře se s ním zdobí. Moderní cukrařina od něj ovšem už ustupuje.
Pudinkový krém
Odlehčená varianta máslového krému. Když se jej naučíte, máte vyhráno, protože s tímto krémem naplníte či ozdobíte jak dort, tak cupcakes, tartaletky nebo i linecké cukroví. Výhodou je, že jaký si zvolíte pudink, takový budete mít pak krém. Takže klidně čokoládový, pistáciový, malinový nebo citronový. Je to jen na vás. Jak na dokonalý pudinkovo-máslový krém bez hrudek se dočtete v našem článku.
Bílkový máslový krém
Cukrářský hit posledních let! Sněhově bílý krém je lehounký, krásně se barví a na dortech velmi dobře drží. Jak jej připravit nám nedávno poradila food blogerka Šárka Adámková známá jako Holka u plotny. Bílkovo-máslový krém velmi dobře dochutíte jak ovocem, tak oříšky, kávou, čokoládou a jinými ingrediencemi.
Mohlo by vás zajímat
Šlehačkový s mascarpone
Opět sněhově bílý, lehký a nadýchaný krém. Přípravu zvládne i školák. Stačí ušlehat dotuha smetanu (nejméně 33 %) a pak vmíchat mascarpone proslazené moučkovým cukrem. Někdy se do tohoto základu přidává i tvaroh, ale pozor, aby nebyl moc tekutý, jinak krém zřídne.
Z Lučiny
Lehce nakyslý krém z Lučiny a másla je perfektní do mrkvového dortu. Lučinu si můžete vyrobit i domácí, nebo ji koupit. Jak na lučinový krém zjistíte v našem receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Co je omládek Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd. Těsto… Číst více
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Droždí je nejlepší mít stále po ruce – pro případ, že bychom chtěli péct. Jenže někdy si ho koupíme „pro jistotu“ dopředu, ale nakonec se k pečení… Číst více
Jak na to, aby těsto bylo nadýchané? Šest tipů na oblíbená kypřidla pro dokonalé moučníky
Kypření se může zdát složité, ale když pronikneme do jeho tajů a pochopíme základní principy, již to pro nás tak těžké nebude. Na výběr máme více… Číst více
Jak pracovat se sušeným droždím? Stačí jen přimíchat do těsta a nechat kynout
Droždí tvoří živé kvasinky, které se množí za určitých podmínek a zajistí kynutí těsta. Můžeme zvolit čerstvé droždí, známé jako malá kostka nebo… Číst více
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Mražení potravin je skvělou možností, jak je… Číst více
Jaký je rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem? Společnou mají pouze základní funkci
Zatímco droždí si kupujeme v podobě kostek, seženeme ho v každém supermarketu a nelze ho množit, kvas si můžeme vypěstovat svépomocí a množit do… Číst více
Jak vytvarovat masovou roládu. Stačí správně použít potravinářskou fresh fólii
Nevzhledným šiškám sekané a masových rolád je konec! Známe jednoduchou vychytávku, díky které budou vaše masové rolády hezky úhledné. Masovou hmotu… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Nejlepší sekaná: Jak to udělat, aby byla šťavnatá a nepopraskala?
Taky na téhle dobrotě ujíždíte? Možná jste i… Číst více
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
O Dalgona coffee se někdy z legrace říká, že je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!
Jednoduché krémy na dorty zvládnou i začínající hospodyňky. Máme pro vás přehled základních krémů
Otázky a odpovědi o másle: Jak vyrobit lahůdkové hnědé? A je ghí opravdu zdravější?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 13 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 16 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 19 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 20 hodinami