Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení na neděli: Křehké věnečky se žloutkovým krémem podle paní  Třešňákové
Zdroj: Toprecepty

Neděle by měla být dnem odpočinku, ale také dnem svátečním. Ke svátečnímu dni se jistě hodí i to, aby byl hezky prostřený stůl a na něm nějaké dobroty. Obvykle hospodyňky v dřívějších dobách v neděli pekly. A teď se k této tradici vrací i televizní pořad, kterým provází Petra Burianová, vítězka soutěže Peče celá země. V dnešním díle se to v kuchyni zavoní věnečky z odpalovaného těsta!

Podještědí paní Karoliny

Slunečné stráně pod severočeskou horou Ještěd a celá tato oblast je známá mimo jiné díly slavné české spisovatelky Karoliny Světlé. Proto se i v posledním díle Pečení na neděli část pořadu vracela k památce této spisovatelky. Prostřednictvím místního kronikáře jsme měli možnost připomenout si odhalování památníku spisovatelky, spatřit jsme mohli i sbírku panenek podle postav z románů Karoliny Světlé, nebo dobové kostýmy. No a samozřejmě se, jako vždy, peklo. Paní Jaroslava Třešňáková se s diváky podělila o recept na věnečky z odpalovaného těsta, které velice ráda celá desetiletí dělávala její maminka.

Jak se nenapálit

Z odpalovaného těsta mají některé hospodyňky obavy, ale zbytečně. Nic až tak složitého na něm není. Pokud ovšem s těmito druhy moučníků začínáte, přečtěte si naše rady a užitečné tipy, jak zvládnout odpalované těsto jako profík. Pro ostatní je tady slíbený recept na věnečky jako z cukrárny.

Žloutkové věnečky

Na těsto budete potřebovat 400 ml vody, 200 g másla, 200 g polohrubé mouky a 5 vajec. Jak na to? Do středně velkého hrnce dejte vařit vodu se solí a máslem. Až začne voda vařit a máslo se rozpustí, přisypte mouku a hodně pečlivě míchejte, dokud se těsto nezačne přichytávat ke dnu. Trvá to zhruba pět minut. Poté hrnec se spařenou moukou sundejte z plotny, nechte hmotu trochu vychladnout a pak do ní vmíchejte postupně po jednom vejce. Vejce se musí do těsta nejprve pečlivě zapracovat, pak teprve přidáváme další. Vznikne husté, hladké a táhlé těsto. Troubu si předehřejte na 180 °C. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte věnečky. Pečte asi 30 minut. Během pečení troubu nikdy neotvírejte. Upečené věnečky nechte vychladnout a mezitím si připravte krém.

Na krém budete potřebovat: 1 vanilkový pudink, 300 ml mléka, 150 g cukru krupice, 2 ks másla, 2 vanilkové cukry a rum dle chuti. Postupujte tak, že svaříte mléko, pudinkový prášek, vanilkový cukr a cukr. Za stálého míchání uvařte hustý hladký pudink. Nechte vychladnout a pak do něj po částech vešlehejte změklé máslo. Nakonec přidejte rum. Vychladlé věnečky podélně rozřízněte vroubkovaným nožem a naplňte krémem. Nahoře už jen lehce pocukrujte.

Další recepty z pořadu Pečení na neděli najdete na webu České televize.

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více