Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 nejlepších jídel se zelím: Zahřejte se zelňačkou, holubkami, zelňáky nebo lepenicí!
Zdroj: Toprecepty, pecmaniak

Zelí bílé, červené i kysané je neodmyslitelně spjato s podzimem. Tak si ho s námi užijte v kuchyni. Inspirujte se našimi vybranými recepty a zásobte tělo vitaminy na zimu!

Polévky pro zahřátí

Jak už jsme psali dříve, kysaného zelí si vážili lidé již v dávných dobách. Podle webu Marinersmuseum.org to bylo právě zelí, které v dobách zámořských objevů chránilo mořeplavce na dlouhých zaoceánských plavbách před kurdějemi z nedostatku vitaminu C. Zelí bylo i oblíbenou surovinou staročeské kuchyně. Bez něj by nebyly zelňačka ani bílá valašská kyselica. Bez ohledu na to, kterou máte radši, dejte si v tomto období obě. Anebo rovnou zkuste následující tři verze oblíbených polévek. Každá je jiná, ale všechny chutnají výtečně!

Hlavní jídla se zelím

Jen dvě suroviny vám budou stačit, abyste uvařili fantastickou jihočeskou delikatesu, lepenici z brambor a zelí. Volitelně lze samozřejmě přidat tu uzené, tu slaninku, nebo pokrm podávat třeba s vinnou klobásou. Ale i ta nejprostší verze chutná fantasticky. A zároveň je velmi snadná na přípravu. Máte-li ovšem času více a místo kysaného chcete dát pro jednou přednost klasickému bílému zelí, pusťte se do holubek. Plněné zelné listy patří také ke klasice staročeské kuchyně, je s nimi ovšem více práce. Náročnosti někde mezi lepenicí a holubkami je uhlířina. Brambory, zelí, slanina a noky tvoří dohromady učiněnou delikatesu!

Nejen přílohy

Zelí je samozřejmě perfektní jako příloha. Na Moravě dělají zelí po svém, v Čechách zase jinak a rozdíl mezi tím jsme vysvětlovali v našem článku dříve. Kromě obvyklého dušeného zelí na různé způsoby, třeba debrecínským způsobem, se ovšem zelí dá využít jako netradiční příloha třeba ve formě zelných lívanečků, nebo jako slané pohoštění ve formě známých jihočeských zelňáků. Co si připravíte?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více