Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na upečení chleba a domácího pečiva určitě mít povinně pekárnu nemusíte. Dá se to udělat velice dobře i bez ní, ale různé kuchyňské "maličkosti" vám práci mohou výrazně ulehčit.

Vždycky, když někde zahlédnu něco nového, hezkého, potřebného do kuchyně, moje srdce zajásá....a hned v duchu slyším i manželovu připomínku:

"Myslíš, že máš kuchyň nafukovací, viď?"

Zároveň si ale vzpomenu na jeho docela slušně zařízenou dílničku....

Kuchyň opravdu nafukovací není, ale když to tam všechno hezky poskládám....vždycky se ještě kousínek místa najde a tihle pomocníci jsou k nezaplacení. Někteří jsou čistě funční, ale přiznávám, že něco malinko jsem nakoupila jen proto, aby bylo pečivo jiné, zajímavější, hezčí.....protože člověk jí opravdu hodně i očima.

O tom, jak vybrat (a pak i koupit) pekárnu jsem už psala: Domácí pekárna - proč koupit

I o tom, jak začít s pečením....Domácí pekárna - první použití

 

Ale na výrobu těsta není pekárna nezbytná - mám kromě ní i robot Bosch, je silný, spolehlivý a mám ho už od počátku r. 2006 - stojí mi na lince vedle váhy (všechno, co v něm zpracovávám si můžu hned odvážit).

Váha je digitální, závěsná, zabere tak minimum místa. Ke koupi jsou na výběr spousty vah, různých značek i tvarů (a samozřejmě i ceny), záleží jen na vás, kterou si vyberete.

Těsto na chleba nechávám kynout v dobře moukou vysypaných ošatkách z Morexu Morkovice, tam jsou k dostání nejlevnější.

Občas se mě někdo zeptá, jestli chleba v ošatce i peču - ne, ošatka je používána pouze jako opora k držení tvaru kynoucího kusu těsta. Před pečením ho z ní s oporou ruky opatrně vykulím na plech a dám péct.

Chleba i pečivo peču na plechách, vyložených pečící fólií (někdy pečícím papírem) - je použitelná mnohokrát, některá se dá koupit i za velice výhodnou cenu (např. černá - při akcích v Lídlu za 40-70 Kč). Měla jsem jich několik kusů, tak jsem jednu "zničila" vystřižením kruhu, který se mi vejde jako (prakticky nezničitelná) podložka na pečení do remosky.

Bagety píkávám na bagetovém plechu. (dá se sehnat na internetu jako plech na bagety.....) Nejen, že dá těstu pěkný kulatý tvar (kulatý průřez), ale zároveň bagety peče zespodu i ze stran.

Je třeba dát pozor na velikost jednotlivých baget, aby těsto při kynutí a pečení "nepřeteklo" - do užšího plechu se dobře vejdou bagetky o váze do 250 g.

Ačkoliv je povrch plechu z nepřilnavého materiálu, po čase se mi bagety začaly přichytávat. Vyřešila jsem to vyložením plechu kusem pečícího papíru, střiženého přesně podle velikosti plechu.

Před pečením je často třeba pečivo potřít (vodou, mlékem, rozšlehaným vejcem) - na to používám silikonovou mašlovačku.

Upečené, horké pečivo musíme nechat chládnout tak, aby větralo i odspodu a nezapařilo se. Proto ho ukládám vychladnout na kovovou mřížku - dá se koupit i za pár korun.....nebo můžete použít i mřížku z trouby, pokud ji něčím mírně podložíte.

Koupila jsem si tříštivý kávomlýnek - nahrubo na něm melu zrno, které přidávám do některých bulek nebo chleba (ala kornspitz) a najemno také lněné semínko, které pak naše tělo lépe využije, vstřebá.

Menší bulky z jakéhokoliv těsta (i sladkého) je možno ozdobit naražením raznicí - prodávají se různé tvary od základních na kaiserky, přes šneky, kytičky, obličejíky smajlíků....raznice jsou vyrobeny z pěkně pevného plastu, takže vydrží navěky.

Chleby peču s úspěchem i v remosce - sama jsem nevěřila, že z ní budou tak dobré a křupavé! Jenom musíme dát pozor na hmotnost bochníku, který do remosky dáme upéct - pokud bude hodně veliký, nalepí se při kynutí a pečení na víko remosky a jeho čištění je pak velice nepříjemná práce....

Nové remosky jsou k dostání v kamenných obchodech i na internetu, ale v bazarech se dají za 1/4-1/3 ceny nové remosky koupit i její starší typy, plně funkční.

Všechny tyto "maličkosti" sice chleba samy neupečou, ale mohou nám při jeho výrobě výrazně pomoci.

Ať vám to dobře kyne a pečivo, dělané s láskou, vašim blízkým jen chutná!

 

Zdroj: Pekárnománie

Komentáře

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

28. 12. 2012 22:38

:yes::yes::yes:

MariKo

23. 12. 2012 10:49

Děkuji za přehledný exkurz do historie vánočky a srozumitelné návody na pletení. :yes:

Pajaska Pajaska

21. 12. 2012 23:42

:yes::yes::yes::-K

babiMinka

21. 12. 2012 18:15

:yes::yes:

svabe

21. 12. 2012 07:02

:yes::yes::yes::-)

cathleen cathleen

20. 12. 2012 11:05

Marybar: peču v té menší, chleba nám moc chutná a třeba podle tohoto receptu http://www.toprecepty.sk/recept/3331-cmarovy-vlock...

invalida

19. 12. 2012 19:09

některé pomocníky vůbec neznám, to bude asi tím, že tolik nepeču, ale jinak jsou to prima pomocníci

Marybar

19. 12. 2012 18:47

Bezvadné,mnoho inspirací,které určitě využiji.Podle jakého receptu pečete chleba v remosce?A v jak velké remosce?Znám dvě velikosti.Děkuji za odpověď.:yes::-K

babiMinka

17. 12. 2012 17:07

Krásně napsáno- a hlavně srozumitelně:yes::yes:

feliberi

17. 12. 2012 13:45

Jo, tak to jsi dobrá, hotová spisovatelka:-K

Jikotka Jikotka

16. 12. 2012 15:05

Moc pěkné čtení :yes::yes::yes:,opravdu to pomůže mnoha lidem :yes::-8:-K

Dadam

16. 12. 2012 11:23

Jen do té dílničky by se vlezlo aj auto :-p

maiva maiva

15. 12. 2012 20:04

Pěkný článek:yes::yes:a moc hezké ošatky:-):yes:

babiMinka

15. 12. 2012 18:16

Moc hezký článek - a mnoha pekasřkám jistě pomůže při rozhodování, zda to, či ono koupit, či nekoupit.:yes:

zizala zizala (moderátorka)

15. 12. 2012 16:57

:yes::yes:

spagetka spagetka

15. 12. 2012 14:01

Cathleen, paráda :yes::yes::yes::yes:

Dooga Dooga

15. 12. 2012 13:35

Ahojky. Perfekt - jako vždy. :yes: Máš to prostě vychytaný. :-K

Irrena Irrena

15. 12. 2012 12:22

Úžasné:yes::yes::yes:

Osma

15. 12. 2012 12:00

Pekný článok :yes::yes::-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více