Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Quinoa je zdravější a bezlepkovou alternativou rýže. Umíte ji správně připravit?
Zdroj: zdroj: Pixabay, we-o_rd35ghczdq1090c5m

Quinoa se začala objevovat v kuchařkách a článcích o jídle poměrně nedávno, přestože jde o rostlinu, kterou měli původní obyvatelé Jižní Ameriky na jídelníčku už před půl tisíciletím.

Superpotravina z dob Inků

Podle knihy Netradiční ovoce a zelenina je quinoa neboli merlík chilský známá i jako pšenice Inků či andské proso. Vládce Inků na znamení začátku pěstební sezóny vyséval několik posvěcených semen zlatým rýčem. Tato plodina se v poslední době znovu dostala na výsluní. Oblíbili si ji také vegani, protože pro ně je kompletním zdrojem bílkovin. Jak upozorňuje de.celinesrecipes.com, ačkoli se o quinoe často hovoří v souvislosti s kuskusem nebo rýží, tato superpotravina nepatří mezi obiloviny. K přípravě pokrmů se používají semena této rostliny. Do čerstvých salátů lze využít jemné mladé listy, ty starší a tužší je možné upravit tepelně a nahradit jimi například špenát. Quinoa má dle publikace Netradiční ovoce a zelenina minimum tuků, vysoký obsah bílkovin, obsahuje řadu vitaminů, minerálů a vlákniny. Je vhodná i pro diabetiky. Do svého jídelníčku ji mohou s klidem zařadit i celiaci, protože neobsahuje lepek.

Jak quinou správně připravit?

Jen pro pořádek je třeba připomenout, že podle de.celinesrecipes.com existují tři různé druhy quinoy: bílá, červená a černá. Nejznámější odrůdou je quinoa bílá neboli královská. Má jemnou chuť a lehkou a nadýchanou strukturu. Je ideální pro různé typy receptů. Tento druh quinoy obsahuje nejméně kalorií a je nejbohatší na bílkoviny, vitaminy a minerály. Zásadní je však dobrá příprava. Důležité je, aby se nepřevařila. K tomu je třeba znát několik triků. Přestože je koupená quinoa díky své průmyslové výrobě již čistá, zabalená a připravená k vaření, doporučuje se ji před vařením dobře umýt, a to několik minut pod tekoucí studenou vodou, a nechat okapat. Omytím se odstraní saponinová vrstva, která pokrývá semena. Vaření je jednoduché a podobné vaření rýže. Na jeden díl semen se použijí dva díly vody. Vodu osolíme a dáme vařit. Pak přidáme quinou (stejně jako rýži ji můžeme předtím lehce opražit na trošce oleje) a vaříme 15 minut na mírném ohni v zakrytém hrnci. Jakmile semena zdvojnásobí původní objem a zprůhlední, stáhneme z plotýnky a zcedíme. Provzdušníme vidličkou a necháme ještě pár minut odpočinout. 

Burger nebo sladká kaše s kokosem

Z quinoy si můžete připravit různé pokrmy, a to slané i sladké. Ze směsi rozmačkané vařené quinoy a vařených fazolí s vejcem, bylinkami a kořením vytvoříte vynikající vegetariánský burger. Určitě vám quinoa přijde k chuti i nasladko. Kaše s kokosovou příchutí může být výborný dezert nebo vydatná snídaně. Jak na ni? V hrnci smíchejte 400 ml kokosového mléka, 200 ml vody, 150 g quinoy a špetku soli. Za stálého míchání přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte na mírném ohni 10 minut. Poté nechte 10 minut „dojít“ na nejnižší teplotě. Vmíchejte 2 balíčky vanilkového cukru. Rozdělte na talířky nebo do misek a před podáváním posypte nastrouhanou čokoládovo-arašídovou tyčinkou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více