Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže trochu jinak: Zkuste ji místo vaření upéct v troubě!
Zdroj: Zapékaná rýže s kari je i základem tradičního indického pokrmu Biryani. Zdroj: onourownpath.com – https://www.flickr.com/photos/bessieandkyle/5554604683/in/photostream/, CC BY-SA 2.0

Už vás nebaví rýži jen obyčejně vařit v hrnci nebo v rýžovaru? A co takhle zkusit ji upéct? Rýže, která se nejprve osmahne a potom zapéká v troubě, je krásně křupavá a i dobře známému jídlu dodá nový šmak.

Pečená kari rýže podle mojí babičky

Rýže je výtečná plodina a ve své přírodní, hnědé variantě je dokonce i zdravá, plná vlákniny, vitamínů a minerálů. Hodí se k masu, omáčkám, může z ní být rizoto, dá se přihodit do polévky. V mém jídelníčku se "obyčejná" rýže objevuje často, úplně nejraději mám ale kari rýži, kterou dělá moje babička, a sice jako přílohu k pečenému kuřeti. Dlouho jsem nevěděla, jak ji připravuje, že ji má vždy tak křupavou. Později mi ale svůj recept prozradila - rýži totiž nevaří, ale zapéká!

Co budeme potřebovat:

  • rýži, nejlépe parboiled, ale může být i jasmínová nebo basmati, množství podle počtu strávníků
  • oproti rýži dvojnásobné množství vody (tzn. pokud děláme 250 gramů rýže, chce to 500 ml vody)
  • jednu menší cibuli
  • lžičku kari
  • špetku soli
  • lžíci másla nebo oleje

Postup: Rýži několikrát propláchneme vodou tak, jak jsme zvyklí při běžném vaření. Poté v litinové pánvi nebo rendlíku, který se hodí i do trouby, rozehřejeme tuk a přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Tu necháme zpěnit. Přisypeme kari a dobře rozmícháme. Dáváme pozor, aby se nám koření nepřipálilo! Pak přidáme rýži, osolíme ji, promícháme a asi 2 minuty restujeme. Osmaženou rýži poté zalijeme vodou, zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme asi 20 minut. Tip: Rýži si samozřejmě můžete připravit i bez kari. Doporučuji do ní místo toho přidat hřebíček, který rýži krásně ovoní.

Témata

Komentáře

Tonja

9. 2. 2021 10:12

Rýže ve vodě se vaří, ať už je to v rýžovaru, v jiném hrnci na plotně nebo v troubě či remosce. Vy jen uvařenou rýži ještě v troubě vysušíte (dopečete).

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více