Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ta nejkřupavější snídaně: Upečte si domácí granolu s oříšky, ovocem a kořením
Zdroj: Toprecepty, Veganotic

Snažíte se snídat zdravě a nejvíc máte rádi křupavé vločky s mlékem nebo jogurtem? Zapékané müsli směsi, které koupíte v obchodě jsou často až příliš přeslazené a plné tuků a se zdravým stravováním nemají nic společného. Není ale nic jednoduššího, než si takovou směs připravit doma a lépe!

Přesně podle vašich představ a chutí

Výhodou domácí granoly je, že si ji namícháte přesně podle své chuti a nemusíte řešit, že zrovna v určité směsi jsou rozinky, které vy nemáte rádi. Kromě toho si ji můžete udělat klidně bez cukru nebo s nějakými zdravějšími sladidly a pro celiaky i s bezlepkovými vločkami. Navíc je jednoduchá na přípravu a v uzavřené sklenici vám v temnu vydrží až tři týdny, pokud ji tedy dřív nesníte. Když ji dáte do nějaké pěkné nádoby a ovážete mašlí, může to být i dokonalý jedlý dárek.

Od grahamového těsta k vločkám

První název těchto zapečených cereálií zněl Granula a podle stránek Thenibble.com je v roce 1863 vynalezl Dr. James Caleb Jackson ve vyhlášených lázních Jacksonovo sanatorium v Dansville ve státě New York. Šlo vůbec o první suchou snídaňovou směs cereálií. Cereálie byly vyrobeny z těsta z grahamové mouky a měly tvar větších nuget. Těsto se nejprve rozválelo na pláty a upeklo. Usušené pláty se rozlámaly na kousky, znovu upekly a rozlámaly na menší kousky. Byly ale trochu tuhé, takže se večer před plánovanou snídaní musely nejdříve namočit do mléka. Podobné cereálie začala podle Grapenuts.com na konci 19. století vyrábět v menší verzi společnost Grape-Nuts a ve stejné době i John Harvey Kellogg, zakladatel firmy Kellogg’s.

Také Kellogg své cereálie, jak se píše na Kelloggs.com, pojmenoval nejprve Granula, ale název posléze změnil Granola, aby se se nedostal do problémů. Kellogg navíc trochu zlepšil výrobní postup, takže byly vločky mnohem vláčnější a chutnější. Zajímavé je, že obě firmy fungují dodnes. Názvy Granula a Granola se koncem 19. století začaly oficiálně užívat pro potraviny sestávající z celozrnných výrobků, které se rozdrobí a poté se pečou do křupava. Ve stejné době bylo nově vynalezeno i müsli, které se oproti granole nepeklo ani nesladilo a granolu úplně zastínilo. Granola se vrátila v 60. letech 20. století obohacená o ovoce a ořechy, kdy se stala hitem v generaci hippies. Její popularita pak nejvíc vzrostla během legendárního festivalu Woodstock.  

Energie na celé dopoledne

Základem granoly jsou ovesné vločky, které je možné nahradit i vločkami pohankovými, rýžovými, ječnými, jáhlovými nebo žitnými. Právě díky vločkám je granola tak vhodná na snídani. Vločky jsou totiž bohaté na komplexní (složené) sacharidy, které vám dodají spoustu energie, jež se navíc uvolňuje postupně. Díky tomu nedostanete brzy hlad a ani nebudete unavení. Podle webu Healthline.com jsou výborným zdrojem vlákniny, bílkovin, tuků, antioxidantů a spousty vitaminů a minerálů. Ovesné vločky jsou zkrátka zdrojem dostatečného množství živin. Jejich konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a předcházet vzniku srdečních onemocnění. Aby výživová hodnota granoly byla ještě vyšší, přidávají se k vločkám navíc oříšky, semínka (chia, dýňová, slunečnicová) a sušené ovoce, a pokud byste si chtěli udělat radost, tak třeba i čokoládové vločky. Chcete-li dodat granole zajímavější chuť, je možné přisypat kakao nebo koření (skořici, perníkové koření).

Mohlo by vás zajímat

Receptů na granolu existuje spousta, zkuste třeba tento: Připravte si 4 šálky vloček, 1 šálek mandlí, 1/4 šálku chia semínek, 2 lžičky mleté skořice, 3/4 lžičky soli, 1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje, 1/3 šálku javorového sirupu, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2/3 šálku kokosových vloček nebo 1/2 šálku drceného kokosu a 1/2 šálku nasekaného sušeného ovoce nebo polosladkých čokoládových lupínků. Místo javorového sirupu lze použít třeba i med nebo datlový či čekankový sirup. Vše můžete vylepšit navíc vmícháním nějakého ořechového másla, např. mandlového.

Vše smíchejte dohromady a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 20-30 minut. Během pečení nezapomeňte směs neustále prohrabovat a promíchávat, aby se opekla ze všech stran, ale nespálila se a nezhořkla. Pokud chcete mít ve své granole rozinky či brusinky, přidejte je až ke konci, jinak by ztvrdly, čokoládové vločky vmíchejte až po upečení. Hotovou granolu nechte vychladnout a přesypejte ji do uzavíratelné nádoby. Granolu můžete zalít mlékem, nasypat na jogurt, doplnit ovocem, zakápnout sirupem nebo rozpuštěnou čokoládou…možností je spousta. Každý den si tak můžete vychutnávat úplně jinou snídani.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více