Čím nahradit mléčné výrobky? Zkuste kokosové mléko nebo mandlový jogurt

Máte alergii na laktózu, a tak jste nuceni ze svého jídelníčku vypustit všechny mléčné výrobky? Nebo jen chcete vyzkoušet něco nového a méně tradičního? Ať tak, či tak, určitě ochutnejte některé z alternativ mléčných výrobků, které jsou nejen mimořádně zdravé, ale i chutné.
Kokos místo mléka
Kokosové mléko je stále běžnější součástí zdravých jídelníčků. Není divu – je to totiž velmi bohatý zdroj živých kultur, vlákniny, vápníku, vitamínu C, E, B1, B3, B5 a B6, draslíku, železa, selenu a hořčíku. Kokosové mléko neobsahuje laktózu, ani lepek, a tak je vhodné pro lidi s potravinovou alergií. Pošmáknout si na něm mohou samozřejmě také vegani. Pokud však nemáte rádi silnou chuť kokosu, vyzkoušejte jiné možnosti.
Už jste někdy ochutnali tzv. živý sýr? Jde o velmi zajímavou a mnohem zdravější alternativu k běžným sýrům a jogurtům. Živý sýr obsahuje velké množství probiotik a je plný vápníku a bílkovin. Pozor - vzhledem k tomu, že jde o mléčný výrobek, obsahuje laktózu. Pokud si myslíte, že to vaše tělo nezvládne, můžete zkusit veganský sýr, který se vyrábí nejčastěji z ořechů. Jak na to? Je to jednoduché!
Článek z magazínu
Sojový jogurt je perfektní volbou, pokud se vám stýská po chuti tradičních mléčných jogurtů. Sojový jogurt sice obsahuje méně vápníku, ale i přesto potěší jedince s nesnášenlivostí laktózy.
Kokosový kefír je další lahůdkou na seznamu, která potěší nejen chutí, ale i složením. Kokosový kefír obsahuje prospěšná probiotika, důležité vitamíny a minerály. Díky lahodné nasládlé chuti se hodí zejména do koktejlů a smoothies.
Článek z magazínu
Pokud potřebujete rychle dobít energii, sáhněte po mandlovém jogurtu. Ten obsahuje esenciální živiny, zejména vápník a fosfor, dále vitamín D a vitamín B12, a tak je dobrý pro naše kosti i trávení. K tomu všemu se opět přidává skvělá sladká chuť.
TIP: Dávejte přednost výrobkům bez příchutě – ochucené většinou obsahují velké množství cukru, dochucovadel, barviv a nezdravých éček. Pokud holdujete ovocným chutím, raději rozmixujte do mléka či jogurtu čerstvé ovoce.
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování ovoce, díl I.: Připravte si skvělý ananas, jablka, třešně a citrusy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřové nudličky po asijsku z dostupných surovin
Přidáno před 6 hodinami

Hobotnica na salatu neboli salát z chobotnice (z Prostřeno)
Přidáno před 6 hodinami

Medimurská zeleninová juha (z Prostřeno)
Přidáno před 6 hodinami

Bajadera (Prostřeno)
Přidáno před 8 hodinami

Polévka z řapíkatého celeru s pohankou
Přidáno před 9 hodinami

Grilovaná roláda z mletého masa
Přidáno před 15 hodinami
Komentáře
15. 10. 2015 13:00
A co takhle použít vlastní hlavu? Stačí zadat do google "živý sýr recept"
Nebo se zeptej přítele, ten ti živý sýr vyrobí 
10. 5. 2015 23:13
Zajímal by mne hlavně živý sýr.