Vinný nápoj bez rizika bolehlavu: Slavná Vinea se zrodila v 70. letech a přežila dodnes!
2. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Za socialismu patřila Vinea k oblíbeným nápojům. Přestože byla poměrně vzácná, zdatně soupeřila s Kofolou. Mezi točenými malinovkami a zářivě žlutými limonádami byla zjevením a měla vzbuzovat dojem luxusní „limošky“ ze západu. Ostatně láhev podobají se té na Coca-Colu to jen dosvědčuje.
Trochu lepší limonáda
Léta ji považujeme za typickou českou limonádu, původně ovšem Vinea vznikla na Slovensku, odkud se dovážela do českých samoobsluh. V sedmdesátých letech moc široká nabídka nealko nápojů nebyla. Žízeň jste mohli uhasit červenou nebo žlutou limonádou, jež se prodávala ve skleněné průhledné lahvi a označovala prostě a jednoduše „limo“ nebo ještě obecněji „nealko“, u níž se příchuť ani neřešila. Od šedesátých let se tu podle knihy Retro sice vyráběla i česká verze Coca-Coly, ta byla ale vzácná a drahá a byla vnímána tak trochu jako luxusní zboží. Na povzbuzení jsme si mohli dávat už i Kofolu, bylo ale třeba vytvořit nějakou alternativu k „zápaďáckým“ kolovým nápojům, a tak dostali výrobci nápojů z „vyšších míst“ důležitý státní úkol – vyrobit zdravou limonádu z hroznového moštu, která by mohla konkurovat i slavným zahraničním „limčám“, po nichž všichni tak toužili. A tak se zrodila Vinea.
Mohlo by vás zajímat
Osvěžení z vinných hroznů
Unikátní limonáda vychází z dlouholeté tradice moravského a hlavně tedy slovenského vinohradnictví. Tehdy byly u nás ve velké oblibě mošty, které se často dělaly i z vinných hroznů. A tak se zřejmě zrodila myšlenka, že by se z hroznové šťávy dala určitě vyrobit nějaká chutná limonáda. Podle webu Vinea.cz se zadání chopil vinařský výzkumný ústav v Bratislavě a v roce 1973 tým výzkumníků pro Vinařské závody v Pezinku namíchal první nápoj, který je jedinečnou kombinací hroznové šťávy a černého bezu, což mu dává výjimečnou lehce muškátovou chuť. Inspirací jim zřejmě byla rakouská vinná limonáda Traubi neboli Traubisoda, jež vznikla podle webu Traubisoda.at, již roku 1954 v Rakousku a rovněž je tam oblíbená dodnes. Roku 1974 Vineu začaly vyrábět vinařské závodu v Pezinku a Nitře a nápoj v typické zelené láhvi nápadně připomínající Colu mohli ochutnat první zákazníci.
Vinea se stala tak populární, že se začala vyvážet až do zahraničí, což ovšem způsobilo, že v českých obchodech jste na ni téměř nenarazili. Po revoluci ale zájem o ni trochu upadl a dalo by se říct, že měla namále. Naštěstí ji opět zachránili ve vinařství v Pezinku, a tak nám Vinea zůstala dodnes. V současnosti značku Vinea vlastní společnost Kofola, která ji vyrábí ve své slovenské pobočce v závodě v Rajecké Lesné, a to nejen bílou a červenou, ale i perlivou verzi Frizzante s 10 % hroznové šťávy, která vám při troše fantazie nahradí prosecco. Svým jemným perlením totiž připomíná šumivé vína, není ani tak sladká jako klasická Vinea a neobsahuje žádné konzervanty ani umělá sladidla. Do dnešních časů se dochoval i jeden z prvních konkurenčních produktů Viney český Top & Topic, který podle knihy Retro roku 1987 navazoval na další vinnou limonádu Livii.
Zdroje informací:
Vinea.cz
Michal Petrov: Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Traubisoda.at
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Exotické ovoce, které vyhnalo Adama a Evu z ráje: Proč jíst granátové jablko?
Nejspíš znáte příběh o tom, jak Eva utrhla jablko… Číst více
Jak umlít maso doma? Máme pro vás pár tipů, abyste to hravě zvládli
Mleté maso je jeden z častých způsobů úpravy masa. Abyste si mohli pochutnat na takových pokrmech musíte si maso nejprve namlet, nebo koupit již… Číst více
Granátové jablko lze s videonávodem oloupat snadno a rychle. Poradíme vám
Granátové jablko skvěle doplňuje moučníky, ale hodí se i k masu. Škoda jen, že je jeho loupání tak náročné na čas i čistotu... To se může změnit,… Číst více
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít… Číst více
Proč se granátovému jablku říká ovoce lásky? Probouzí touhu a ještě výborně podpoří imunitu
Uvažovali jste někdy v obchodě o koupi… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Musaka: Dokonalý balkánský pokrm vylepší jedna obyčejná surovina. Víte která?
Většina z nás má musaku spojenou s příjemnou… Číst více
Granátové jablko, ovoce lásky: Jak na jeho vyloupání a nejrůznější využití v kuchyni
Pokud vybíráte granátové jablko, musí být pevné a bez zjevného poškození. Mírné vrásnění na slupce nevadí, značí jeho zralost. Nesmí však být zcela… Číst více
10 nejoblíbenějších večeří v Evropě: Jak na ten nejlepší vídeňský řízek nebo řeckou musaku?
Každá země má ten „svůj“ národní pokrm. V dnešní… Číst více
Dvě méně známé delikatesy z hroznového vína: Vinné želé nebo šampaňské ledové kuličky chutnají božsky
Hroznové víno patří mezi oblíbené druhy ovoce,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 6 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Klobásy
Přidáno před 18 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 18 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Záhada slavné limonády: Proč se zázvorové pivo jmenuje pivo, když to vlastně není pivo?
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů