Pečeme s Ivou: Lázeňské rohlíky jsou hebké i křupavé zároveň díky omládku
21. 4. 2022 Vaření
Chcete vyzkoušet zase trochu jiné domácí pečivo? Co třeba lázeňské rohlíky? Uvnitř jsou hebké, zvenku křupavé a doslova se rozplývají na jazyku. Příprava je navíc snadná.
Když pekařka promluví...
Máte rádi karlovarské rohlíky? Tyhle jsou jim velice podobné, vyzkoušejte! Jsou to křehké tukové rohlíky, upečené do růžova. Jako tuk je použito pouze sádlo a k němu trocha másla pro lepší, jemnější chuť. Hotové rohlíky jsou hebké i křupavé, výtečně chutnají, jejich vůně prostoupí nejen kuchyň, ale celý byt. A ta chuť…hmmm! Vlažné jsou nejchutnější jen tak samotné, po vychladnutí jsme je mazali máslem, ti mlsnější si na ně přidali ještě trochu domácí marmelády.
Co budete potřebovat: 200 g vody, 1 lžička sladěnky, 30 g změklého másla, 80 g změklého sádla, 500 g hladké mouky, 7-8 g soli (1,5 rovné lžičky), 15 g cukru (cca 3 lžičky), 25 g čerstvého droždí a na potření rohlíků před pečením olej
Jak budete postupovat? Ze 100 g vlažné vody, sladěnky, droždí a 130 g mouky umícháte kvásek omládek a necháte ho 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáte zbytek surovin a uhnětete příjemně měkké těsto, které necháte hodinu vykynout – během té doby ho dvakrát promísíte.
Vykynuté těsto vyškrábnete na minimálně pomoučený stůl, rozdělíte na 14-16 kousků, každý zakulatíte do bulky a necháte 5-7 minut odpočinout. Všechny bulky rozválíte a svinete do rohlíků (stůl už není třeba podsypávat) a vedle sebe, všechny na jednom na plechu s pečícím papírem nebo fólií necháte vykynout (asi 30-45 minut). Potřete je olejem a upečete ve vyhřáté troubě dorůžova (230 °C / 10-13 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Sbírání a sušení (kuchyňských i těch léčivých) bylinek se každoročně s radostí věnuje nejedna kuchařka. Při vaření pak stačí přidat trošku usušené… Číst více
Italské pesto počesku: Vyzkoušejte koprové, libečkové nebo mrkvové
Pesto není ani omáčka, ani dip - ale něco mezi… Číst více
Jak uskladnit jablka. Poradíme, jak je nejlépe uchovat přes zimu
Naše tradiční ovoce - voňavá jablíčka - patří k tomu nejzravějšímu, co zahrady nabízejí. Říká se, že už jedno snězené jablko denně významně zvyšuje… Číst více
Den konzumace červených jablek
Jablka jsou třetím nejrozšířenějším druhem ovoce na světě (hned po citrusech a banánech). V současné době známe na 35 tisíc druhů jablek. Zatímco… Číst více
Pěstování libečku na zahradě i na balkoně a co s ním v kuchyni: Přehledný manuál nejen pro začátečníky
Máte v oblibě vytrvalé rostliny, se kterými není… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 17 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 21 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 22 hodinami