Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na falešný medovník? Pro přípravu božského dezertu stačí jen tři suroviny. Zvládnete to za 5 minut!
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Milujete medovník? Slavný vrstvený dort je hitem mnoha kaváren a cukráren. Protože není zrovna nejlevnější, mnozí se jej snaží vyrobit doma sami. Má to ovšem jeden háček – medovník nepatří ani k  nejjednodušším dortům. Ale nebojte, máme pro vás i snadnou verzi, kterou zvládnete raz dva.

Ten pravý medovník

Oblíbený dort se k nám dostal přibližně před dvaceti lety a ihned se stal až neskutečně populárním. Kombinace voňavých medových plátů se smetanovým krémem je vždy sázkou na jistotu. Původ medovníku sice není úplně známý, jeho předobrazem ale zřejmě byly různé druhy vrstvených dortů, které se podle webu Theculturetrip.com připravovaly a dodnes připravují v bývalých zemích Sovětského svazu. Dalo by se tak říct, že medovník je vlastně takovým typickým staroslovanským moučníkem. Dort s názvem medovník je třeba velmi populární na Ukrajině, dělají jej i v Gruzii nebo v Arménii. A právě z těchto zemí se k nám dostaly recepty na dorty, jež jsou u nás v současnosti tak vyhlášené. Moučníky typu medovník se dělají v mnoha variantách. Originální verze je s medem a ořechy, jiní výrobci dělají medovníky s čokoládovou či karamelovou příchutí.

Pláty z medového těsta

Přestože dnes koupíte různé dezerty s příchutí medovníku, třeba kuličky, rolády, trubičky či různé řezy, správný medovník má podobu dortu. Jeho příprava je poměrně náročná. Dort se totiž skládá z několika plátů, které je nutné předem upéct, a speciálního hustého krému. Když se tyto křupavé pláty spojí krémem a nechají odležet, změknou na dokonale vláčnou konzistenci a navíc se úžasně prolnou a snoubí všechny chutě. Pláty se připravují ze speciálního těsta, které je pak nutné vyválet do požadovaného tvaru. Případně existuje i jednodušší verze těsta, které se na pečicí papír rozetře, i tak vám ale pečení zabere hodně času, neboť plátů musíte udělat několik. Další možností je upéct celý korpus, který pak rozřežete na tenké plátky. 

Nejlepší krém ze salka

Toužíte-li po pravém medovníku, ale chcete si trochu usnadnit práci, kupte si již hotové medové pláty. Při troše štěstí jsou k dostání v normálních supermarketech. Pláty už pak stačí promazat nějakým krémem. Pláty medovníku se většinou spojují zkaramelizovaným slazeným kondenzovaným mlékem smíchaným s máslem, případně se šlehačkou a se smetanovým sýrem. Na jednoduchý krém ze slazeného kondenzovaného mléka stačí jen prošlehat 250 g másla s jednou plechovkou kondenzovaného mléka. Chcete-li dort trochu odlehčit, udělejte si ještě jeden krém ze dvou zakysaných smetan a trochy moučkového cukru podle chuti. Jednotlivé krémy pak při promazávání střídejte: jeden plát pomažte máslem se salkem, další zase smetanou. Hotový dort potřete máslovým krémem a posypejte rozdrobenými odřezky korpusů smíchanými s rozemletými vlašskými ořechy.

Falešný medovník ze sušenek

V případě, že se vám nepodařilo sehnat medové pláty, můžete vyzkoušet ještě jednodušší verzi medovníku jen ze sušenek. Tento falešný medovník sice s tím původním nemá již tolik společného, ale jeho chuť je úžasná. Navíc takový dezert vykouzlíte za chvilinku a budete na něj potřebovat jen 3 balení sušenek, 3 kelímky smetany ke šlehání a nasekané ořechy. Chcete-li se co nejvíc přiblížit chuti oblíbeného dortu, použijte nějaké karamelové sušenky, např. oblíbené Lotusky. Místo krému se do dezertu použije ušlehaná šlehačka, do níž můžete přidat ztužovač. Příprava dezertu je pak snadná. Na dno formy rozložte sušenky, potřete je ušlehanou šlehačkou a na ni dejte další vrstvu sušenek. Jednotlivé vrstvy střídejte, dokud nenaplníte celou formu. Pak povrch uhlaďte a posypejte jej nadrcenými sušenkami a nasekanými vlašskými ořechy. Pokud nechcete používat ztužovač, smíchejte šlehačku se smetanovým sýrem mascarpone, díky němu bude krém hutnější. Další odlehčenou variantou je ušlehaná šlehačka se zakysanou smetanou, případně se smetanovým čerstvým sýrem typu Lučina. V případě, že by se vám nechtěl dělat celý dort, udělejte si malé medovníkové pohárky. Sušenky nalámejte na menší kousky a na střídačku se šlehačkou nebo smetanovým krémem je vrstvěte do malých skleniček. Povrch posypejte sušenkovými drobečky a dozdobte půlkou vlašského ořechu nebo ovocem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více