Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země: Jak na dokonalý palačinkový dort? Porotci prozradili, co je zásadní
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Také sledujete pořad Peče celá země? Dnes měli soutěžící za úkol udělat palačinkový dort. Jeho výhodou je, že je připravený do hodinky a na přípravě není nic těžkého. Ovšem jen tehdy, pokud zvládnete dokonalé palačinky. Jak na to?

Vytvořte horu z palačinek

Dortem vytvořeným ze samých palačinek potěšíte snad každého. Je vtipný, hravý a nápaditý a snadný na přípravu. Jediné, co potřebujete, je nasmažit spoustu palačinek. Pak už je stačí jen navršit na sebe a spojit nějakým krémem nebo jen marmeládou a dozdobit čerstvým ovocem, čokoládovou polevou, karamelem nebo různým cukrovým zdobením tak, aby měla hora palačinek podobu dortu. Klidně můžete i celý palačinkový dort pomazat krémem jako klasický. Když pak dort rozkrojíte, aspoň oslavence a další hosty překvapíte, když uvidí, z čeho se dort ve skutečnosti skládá.

Základem je dobré těsto

Základem dobrého palačinkového dortu jsou samozřejmě kvalitní palačinky. Podle porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka si pod slovem palačinka každý vybaví něco jiného. „Někdo si představí tenounkou francouzskou palačinku crêpe, další spíš silnější verzi české omelety. Obě verze jsou správné.“ Ať už zvolíte jakoukoliv verzi, je dobré, aby byly na dort palačinky pokud možno stejně silné a hlavně stejně velké. Důležité rovněž je, aby byly usmažené pěkně dozlatova, měly by ale zůstat vláčné, nesmí být tvrdé a křupavé na okrajích. Druhá porotkyně soutěže Míša Landová upozorňuje, že je třeba si dát pozor na sílu těsta a dostatečnou propečenost, aby palačinky nebyly příliš upečené nebo dokonce spálené či naopak nedopečené.

Ta nejlepší konzistence

Pro luxusní palačinky je třeba vytvořit dokonalé těsto. Těsto na palačinky sice není nijak složité – skládá se jen z hladké mouky, vajec a mléka, přesto může být jeho příprava docela věda. Výborné palačinky vytvoříte pouze z hladkého těsta bez hrudek. Umíchané těsto na palačinky je pak třeba nechat aspoň třicet minut odležet. Jen tak se aktivuje lepek obsažený v mouce a lépe do sebe absorbuje všechny tekutiny. Těsto odležením více zhoustne. Výsledné těsto by mělo vypadat jako hustší smetana. A jak poznáte, že má těsto tu správnou konzistenci? Když do těsta ponoříte prst a vytáhnete jej, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenoučké, ale neprůhledné vrstvě. Pokud to tak není, nařeďte je nebo naopak zahustěte. Dobré je dát do těsta rozpuštěné a vychladlé máslo, pak už nemusíte dávat tolik tuku na pánev a palačinky jsou tak i mnohem lepší a jemnější. Naopak se nedoporučuje do těsta přidávat cukr, palačinky mají pak tendenci se přepalovat.

Na čem smažit?

Palačinky můžete smažit na klasické pánvi nebo na palačinkovači. Výhodou tohoto přístroje je, že na smažení palačinek nepotřebujete tolik tuku. Přístroj stačí jen potřít na začátku před první palačinkou a palačinky pak nejsou tak mastné. Pokud chcete mít palačinky chutnější, osmažte je na přepuštěném másle ghí. Jeho předností je, že se nepřepaluje, palačinky na něm usmažené jsou chutnější než ty připravené na oleji.

Ochuťte palačinky i krém

Na palačinkovém dortu je úžasné, že jej snadno můžete udělat v mnoha variantách. Ochutit už můžete samotné palačinkové těsto, třeba do něj přidat vanilku, rum, kakao či nějaké aromatické koření. Nejjednodušší verzí palačinkového dortu je pak jednotlivé palačinky pomazat marmeládou, nutellou, sušenkovou pomazánkou nebo třeba arašídovým máslem. Spojit je můžete i jakýmkoliv krémem z tvarohu mascarpone, ricotty, smetanového sýra nebo žervé. Upřednostňujete-li klasiku, klidně zvolte máslový pudinkový krém nebo hustý karamel připravený ze sladkého kondenzovaného mléka. Krém by měl být hlavně dostatečně hustý, aby vám palačinky udržel při sobě a celý dort se vám nesesunul na stranu. Před podáváním jej také nechte dobře vychladit.I to pomůže k lepší stabilitě moučníku. Krémy můžete střídat, a ještě prokládat ovocem, které se k nim hodí.  Nebo zkrátka jen volte ovoce podle sezony a podle toho, co máte rádi. A pokud sladkému úplně nefandíte udělejte si jej naslano, třeba s žervé s bylinkami a uzeným lososem.

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více