Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na božský krém do cukroví? Stačí jen tři ingredience!
Zdroj: Šárka Adámková

Jestli jste doteď tápali, jaký krém do cukroví zvolit, tak už netápejte. Jestli jste doteď hledali takový, co dlouho vydrží a chutná všem, tak už nehledejte. Podělím se s vámi o jeden recept, díky kterému u svátečních stolů dozajista zazáříte!

Někdo to rád vláčné  

Korpusy na ořechy, košíčky, dortíčky, linecké…tenhle krém si nevybírá a vybírat si ani nemusí. Sedne si totiž s každým cukrovím, které jím chcete naplnit. To je jeho naprosto klíčová vlastnost. Můžeme jí říkat přelétavost, ale v tomto případě jde o přednost! A není jediná. Druhou dobrou vlastností krému je variabilita. Zní to jako „skoro to samé“, ale není. Kouzlo totiž spočívá v tom, že na začátku uděláte jednu základní verzi, která už sama o sobě chutná božsky, ale s tou si pak ještě, když budete chtít, můžete hrát. Dochucujte čokoládou, rumem, kakaem, kokosem, mletými oříšky…jak je libo! A do třetice všeho dobrého, krém není ani náročný na ingredience. Potřebujete totiž jen tři: vejce, cukr a máslo ve zcela jednoduchém a zapamatovatelném poměru. Ten už nemá cenu tajit. Tak pojďme na to!

Třikrát čtyři

Co budete na krém potřebovat? Jeden menší kastrůlek, jednu větší nerezovou mísu (tak, aby se dala „posadit“ na ten kastrůlek) a zhruba půl hodinky času. A samozřejmě ingredience. Už vás nebudu napínat, jsou jimi: 4 vejce, 400 g moučkového cukru a 400 g změklého másla. Jednoduché, že? Krém se připravuje nad párou. Postup je snadný. Do kastrůlku dejte vodu a přiveďte ji k mírnému varu. Mezitím v nerezové míse či misce krátce společně prošlehejte nebo zhurta promíchejte vejce a cukr. Můžete použít místo moučkového i cukr krupicový, zkoušela jsem oba, ale mám pocit, že s moučkovým je to snazší. Zkrátka obě suroviny se musejí spojit a pak společně zahřát nad párou.

Jako kaše

Takže, jakmile máte vejce s cukrem prošlehány, posaďte misku hezky nad kastrůlek, měla by se na něm uvelebit tak, aby vám pak nikde nic nepadalo. Pak si vezměte do ruky vařečku a obrňte se trpělivostí. Našlehaná vejce s cukrem se v první chvíli tváří jakože jsou dost hustá. Ale nedejte na to, je to jen póza. Po chvilce míchání směs zřídne. Nicméně, nepropadejte panice, to je normální. Míchejte dál. Vzpomeňte si při tom třeba na krupicovou kaši. Je to podobné utrpení s podobně lahodným výsledkem. Zhoustnutí vajec s cukrem do krásného jemného krému trvá asi 15-20 minut. Je potřeba vychytat správný moment, krém nesmí být ještě ani málo, ale ani moc hustý. Ideální konzistenci poznáte tak, že vařečkou kápnete trochu krému na čistý talířek. Pak s ním zkusíte pohnout. Pokud se krém jen líně a pomalu povaluje, je hotovo. Sundejte mísu z kastrůlku a za občasného zamíchání nechte krém vychladnout. Pak jej prošlehejte s máslem do dokonalé krémové konzistence.

Dlouho svěží

Hustotou se tento krém podobá pudinkovo-máslovému, ale v chuti a trvanlivosti jej předčí. Mám vyzkoušeno, že naplněné cukroví s ním vydrží v chladu klidně dva, tři týdny, možná i víc, ale to se u nás nikdy nedalo zjistit, protože všechno někam zmizelo… Trvanlivosti jistě prospěje lžíce, dvě nebo tři rumu, záleží na vaší chuti. Jak už jsem ale psala, tento krémový základ chutná sám o sobě fantasticky, není potřeba přidávat nic. Zejména do ořechů či košíčků je krém dokonalý. Přidat ale můžete trochu kakaa, nebo trochu rozpuštěné a zchladlé čokolády, případně jemně mletý kokos či oříšky. Nic z toho neovlivní trvanlivost ani konzistenci, takže opravdu záleží jen na tom, co vám chutná.

Krém taky krásně drží tvar, vhodný je proto i do zákusků, třeba laskonek nebo makronek. Doporučuji plnit jej do cukroví pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou trezírovací špičkou. Ostatně, na fotce u tohoto článku můžete vidět, jak to vypadá v košíčcích z lineckého těsta. Dovedu si představit, že by závěrečnému dozdobení slušely třeba ještě ořechový krokant, karamelové křupinky nebo čokoládové hoblinky… Ale to už je na vás. Hlavně, ať vám chutná!

Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.

Náš tip: Zkuste podle tohoto videa třeba rychlý máslový krém do cukroví:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Latina

1. 12. 2021 03:03

kré vypadá krásně a určitě i výborně chutná. Mám ale pořád obavy ze syrových vejec, já vím že se zahřejí nad párou, na kolik je to tak stupňů? Varem to neprojde, to by se srazilo. Po zkušenostech se salmonelozou, což bylo fakt hrozné, bylo z kupovaných věnečků. Proto se i tohoto skoro obávám, projde to teplotou aspoň 70 °?

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více