Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Jak péct palačinky zdravě a úsporně. Díky palačinkovači odpadne čištění sporáku a pánve
Pixabay

Palačinky jsou lahůdkou, kterou si rádi občas dopřejeme. Ne vždy se nám ale chce postávat dlouhou dobu nad mastnou pánví, zvlášť pokud na palačinky čeká více strávníků. Práci si můžeme usnadnit jejich pečením na palačinkovači. Výsledkem budou velké a tenké palačinky, které se připravují zcela bez tuku, proto jsou zdravější.

Jak péct palačinky na palačinkovači

Práce s přístrojem je snadná a pohodlná, odpadá čištění "mastného" sporáku a pánve. Mezi pečením můžeme v kuchyni dělat i jiné činnosti, protože máme čisté ruce. 

  • Pokaždé před zapnutím přístroje povrch plotny lehce omastíme (potřeme tukem) - tím se vytvoří ochranná vrstvička.
  • Pod další palačinky již není třeba přidávat tuk.
  • Připravíme si těsto - můžeme použít klasické, které používáme při pečení na pánvi. Nebo např. těsto na francouzské palačinky.
  • Zapneme přístroj, který se začne ohřívat téměř okamžitě.
  • Při pečení používáme raději vyšší teplotu, protože při nižší teplotě jsou palačinky vysušené a snadno se lámou.
  • Do středu plotny dáme naběračkou těsto, které co nejrychleji rozetřeme pomocí válečku (měl by být součástí balení). Pokud otálíme, těsto se při roztírání trhá.
  • Dokud není povrch suchý, s palačinkou nehýbeme, abychom ji nepotrhali. První palačinka se občas nepovede, ale další už půjdou krásně.
  • Během pečení palačinky jednou otočíme. Použijeme k tomu dřevěnou tenkou obracečku, která teflonový povrch nepoškrábe.
  • Palačinky lze potírat nebo plnit ještě na palačinkovači. Pak je svineme a přemístíme na velký talíř.
  • Po pečení přístroj jednoduše očistíme papírovým ubrouskem nebo jemným hadříkem. Můžeme nejprve použít lehce navlhčený a vzápětí suchý. Nepoužíváme žádnou drátěnku ani agresivní čístící prostředky.

Palačinky na talíři

Palačinky jsou pečené bez tuku, tedy zdravěji. Pečící plotny pro domácí použití mají průměr alespoň 30 cm, proto jsou výsledkem opravdu velké palačinky. Podáváme je nasladko – potřené marmeládou nebo sladkým krémem, zdobené ovocem, šlehačkou, zmrzlinou či zakysanou smetanou. Naslano je plníme např. špenátovou náplní, sypeme strouhaným sýrem (eidam, gouda) a zdobíme proužky kapie.

Tento tip je užitečný  (10x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Iva Trhoňová

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům