Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravé snídaně musí také chutnat
Zdroj: Freepik, master1305

Plnohodnotná, zdravá výživa je důležitá v každém věku, v tom batolecím ovšem hraje zásadní roli pro správný růst, vývoj, chuťové preference i stravovací návyky dítěte. Mezi prvním a třetím rokem života dítě přibere průměrně přibližně 5 kg a vyroste o 18 cm. Strava však ovlivňuje nejen hmotnost a výšku dítěte, ale především vývoj celého organismu.

Základní živiny pro batolata

V celkovém energetickém příjmu člověka nesmí chybět bílkoviny, tuky a sacharidy ve správném poměru, který se ovšem liší v různých obdobích života. U batolat, která se začínají přibližně kolem 1 roku pohybovat samostatně a vývoj mozku probíhá velmi rychle, je doporučený poměr:

bílkoviny: 10 – 15 %

tuky: 25 – 30 %

sacharidy: 50 – 55 %

Tento poměr živin je pro dětský organismus přirozený a ideálně by měl být zachován u každého pokrmu během dne, aby jídlo podporovalo fyzickou i psychickou kondici batolete. Samozřejmostí je, že strava by měla být pestrá a obsahovat dostatek vitamínů, minerálních látek a stopových prvků pro optimální vývoj. Klíčové jsou pro malé děti vápník, železo, zinek, jód, vitamín A, vitamíny skupiny B a vitamín D.

Snídaně tvoří pětinu výživové dávky z celého dne

U dětí mezi 1. a 3. rokem by poměr energetického příjmu rozdělený do doporučených 5 jídel denně měl být následující:

snídaně 20 %
svačina 5 %
oběd 40 %
svačina 5 %
večeře 30 %

Nevhodné snídaně pro batolata

  • Sladké, průmyslově zpracované pečivo se dá nahradit domácí buchtou, ve které můžeme cukr zaměnit za zdravější variantu, např. rýžový nebo javorový sirup.
  • Uzeniny obsahují velké množství soli, které je pro dětský organismus nevhodné. Dokonce i v šunce, která je označena jako určená pro děti, se mohou vyskytovat nevhodné přísady a příliš mnoho soli. Čtení etiket je tedy rozhodně na místě.
  • Ochucené jogurty zpravidla obsahují hodně cukru. Lepší variantou je tučný bílý jogurt, do kterého přidáme čerstvé ovoce.
  • Celozrnné pečivo je zdravější pro dospělé, trávicí trakt malých dětí je však ještě neumí dobře zpracovat.
  • Průmyslově zpracované cereálie jsou pro děti velkým lákadlem díky nepřebernému množství chutí a tvarů, jsou ale plné cukru a soli.
  • Slazené limonády na pití nejsou vhodné v žádném věku, a v tom batolecím už vůbec. Pozor i na kupované džusy, které se tváří zdravě, mohou však kvůli obsaženým kyselinám poškodit dětský chrup a mnohdy je v nich více cukru, než v nechvalně známých kolových nápojích.

Zdravé snídaně pro děti 

Díky vyvážené snídani, ve které nechybí sacharidy, bílkoviny a tuky, nebude batole dopoledne unavené, bude se lépe soustředit, snadněji si bude pamatovat, řešit úkoly a nebude mít potřebu mlsat před obědem. Nechte se inspirovat našimi tipy na zdravé snídaně, z nichž si některé můžete připravit den předem a ušetřit si ranní shon.

Domácí granola s jogurtem

Na přibližně 10 porcí domácí granoly budete potřebovat 2 hrnky ovesných vloček, ¾ hrnku mandlových plátků, 3 lžíce tekutého medu, 3 lžíce panenského olivového oleje (nebo kokosového oleje), 1 lžíci vanilkového extraktu, 1 lžičku mleté skořice a špetku mořské soli. Jak na to?

Troubu předehřejte na 160 °C.  Smíchejte olivový olej, med, vanilkový extrakt, skořici a špetku soli. V jiné nádobě promíchejte ovesné vločky a mandle. Tekutou směs vmíchejte do sypké směsi tak, aby vločky a ořechy byly všechny obaleny. Směs rozprostřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a za občasného zamíchání pečte 20 – 30 minut. Domácí granolu nechte zcela vychladnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě ve spíži. Za optimálních podmínek vám granola vydrží 14 dní. Podávejte s bílým jogurtem.

Zdravý tvarohový koláč

Na tvarohový koláč potřebujete kulatou pečicí nádobu průměru 21 cm, 600 g plnotučného tvarohu, 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť), 3 lžíce sirupu z agáve, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku soli a 50 g rozinek. Jak na to?

Troubu předehřejte na 180 °C. Ke žloutkům přidejte sirup a vanilkový extrakt a ušlehejte je do pěny. Přidejte tvaroh, kukuřičný škrob a důkladně promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Bílky opatrně vmíchejte k tvarohové směsi a nakonec přimíchejte rozinky. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečte 40 minut. Teplotu snižte na 150 °C a dopékejte ještě 20 minut. Zda je koláč hotový zjistíte tak, že se při pohybování formou netřese. Je-li stále pohyblivý, nechte ještě 10 minut péct.

Banánovo-jablečná rýžová kaše

Na přibližně 4 porce potřebujete 100 g kulatozrnné rýže, 400 ml mléka, 2 banány, 2 jablka, 2 lžíce tekutého medu, 1–2 lžičky skořice a 2 lžíce vlašských ořechů. Jak na to?

Rýži s mlékem přiveďte k varu a při mírné teplotě za občasného míchání vařte 20 minut. Přimíchejte med, přikryjte pokličkou a nechte asi 10 minut odstát. Mezitím nakrájejte banán a ořechy na drobné kousky, jablko nastrouhejte. Rýžovou kaši smíchejte s ovocem, ořechy a skořicí a podávejte.

Kváskový chléb s avokádovou pomazánkou

Na přibližně 4 porce budete potřebovat 1 zralé avokádo, 200 g žervé, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 lžíci pažitky, 1 lžičku citronové šťávy, špetku soli a kváskový chléb. Jak na to? 

Oloupané avokádo zbavené pecky rozmačkejte vidličkou a smíchejte s citronovou šťávou. Vejce a pažitku nakrájejte nadrobno a smíchejte s avokádem a žervé. Podle chuti osolte a podávejte na kváskovém chlebu.

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:
inspiredtaste.net
suncakemom.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie