Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zařiďte si doma automat na živiny

Už jste slyšeli o nakličování semen? Určitě si vzpomínáte na základní školu, kdy jste v pracovkách před Velikonocemi vysévali osení. A nakličování je velmi podobné. Akorát rostlinky neslouží k velikonoční dekoraci, ale k jídlu. Proč?

Protože naklíčená semínka jsou extrémně bohatá na živiny — vitamíny, minerály, proteiny, antioxidanty a enzymy. Stačí čtyři polévkové lžíce naklíčených semínek týdně a všimnete si změn k lepšímu. Zkrásníte, budete mít více energie, rychlejší metabolismus a pocit lehkosti. To jsou benefity, které ocení všichni, kteří se zajímají o zdravý životní styl. 

Naklíčená semínka nabízejí nový rozměr i těm, kteří se zaměřují spíše na požitek z jídla. Jsou totiž rozmanité co do chuti i konzistence. Některé jsou pikantní, jiné nasládlé, některé chroupají, jiná jsou jako polévkové nudle. Vylepšíte jimi obložené pečivo, smoothie, slané kaše, polévky, maso, omáčky, dipy, zeleninové šťávy, jednohubky…

Jak si vypěstovat klíčky doma? Je to velmi jednoduché. Budete potřebovat semínka, vodu a misku nebo zavařovací sklenici. Vybraná semínka nejdříve na osm hodin ponořte do vody. Během této doby nabobtnají. Pak vodu vylijte a semínka nechejte odpočívat. Už druhý den začnou pukat a vyhazovat klíčky. Po dalších třech dnech je můžete sklízet a pustit se do kulinářského experimentování. Po dobu klíčení semínka proplachujte ráno a večer, aby zůstala vlhká.  

Tento návod je velmi jednoduchý, vždy se řiďte postupem pro vybraná semínka, některá totiž klíčí dva dny jiné dva týdny. Klíčení usnadňují nakličovací misky Toraf. Přebytečná voda z nich odkapává do spodní nádoby, proto jsou semínka lépe chráněna před vznikem plísní. Tři patra misek umožňují nakličování různých druhů semínek v různou dobu — budete mít neustálý přísun živin a nových chutí. 

Nakličování semínek není žádná novinka. Ale až nyní se dostalo do hledáčků food influencerů a staly se hitem, který chutná a přináší zdraví.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více