Zařiďte si doma automat na živiny
18. 5. 2020 Historie a zajímavosti
Už jste slyšeli o nakličování semen? Určitě si vzpomínáte na základní školu, kdy jste v pracovkách před Velikonocemi vysévali osení. A nakličování je velmi podobné. Akorát rostlinky neslouží k velikonoční dekoraci, ale k jídlu. Proč?
Protože naklíčená semínka jsou extrémně bohatá na živiny — vitamíny, minerály, proteiny, antioxidanty a enzymy. Stačí čtyři polévkové lžíce naklíčených semínek týdně a všimnete si změn k lepšímu. Zkrásníte, budete mít více energie, rychlejší metabolismus a pocit lehkosti. To jsou benefity, které ocení všichni, kteří se zajímají o zdravý životní styl.
Naklíčená semínka nabízejí nový rozměr i těm, kteří se zaměřují spíše na požitek z jídla. Jsou totiž rozmanité co do chuti i konzistence. Některé jsou pikantní, jiné nasládlé, některé chroupají, jiná jsou jako polévkové nudle. Vylepšíte jimi obložené pečivo, smoothie, slané kaše, polévky, maso, omáčky, dipy, zeleninové šťávy, jednohubky…
Jak si vypěstovat klíčky doma? Je to velmi jednoduché. Budete potřebovat semínka, vodu a misku nebo zavařovací sklenici. Vybraná semínka nejdříve na osm hodin ponořte do vody. Během této doby nabobtnají. Pak vodu vylijte a semínka nechejte odpočívat. Už druhý den začnou pukat a vyhazovat klíčky. Po dalších třech dnech je můžete sklízet a pustit se do kulinářského experimentování. Po dobu klíčení semínka proplachujte ráno a večer, aby zůstala vlhká.
Tento návod je velmi jednoduchý, vždy se řiďte postupem pro vybraná semínka, některá totiž klíčí dva dny jiné dva týdny. Klíčení usnadňují nakličovací misky Toraf. Přebytečná voda z nich odkapává do spodní nádoby, proto jsou semínka lépe chráněna před vznikem plísní. Tři patra misek umožňují nakličování různých druhů semínek v různou dobu — budete mít neustálý přísun živin a nových chutí.
Nakličování semínek není žádná novinka. Ale až nyní se dostalo do hledáčků food influencerů a staly se hitem, který chutná a přináší zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zrcadlová poleva mirror glaze podle cukrářky Šárky Divácké udělá z každého dortu umělecké dílo
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 3 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Klobásy
Přidáno před 14 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 15 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 16 hodinami